Βουλή: Ερώτηση για τα κρούσματα κορονοϊού στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος

Διοικητήριο Ναυτικής Βάσης Κανελλόπουλος, Σκαραμαγκάς
Φώτο Αρχείου / Διοικητήριο Ναυτικής Βάσης Κανελλόπουλος, Σκαραμαγκάς / Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα τα κρούσματα κορονοϊού στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης. Όπως αναφέρουν στην ερώτηση «δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στους θαλάμους, στα εστιατόρια, καθώς και ότι δεν γίνονται συχνά διαγνωστικά τεστ, τόσο στους ναύτες, όσο και στα στελέχη της Ναυτικής Βάσης.»

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού υπάρχουν στους προπαιδευόμενους ναύτες στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, είναι τουλάχιστον έντεκα (11) και περισσότερα από είκοσι έξη (26) βρίσκονται ήδη σε καραντίνα.

Στα δημοσιεύματα τονίζεται ότι οι νεοσύλλεκτοι ναύτες, πριν την κατάταξή τους είχαν υποβληθεί σε μοριακά τεστ, τα οποία ήταν αρνητικά. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στους θαλάμους, στα εστιατόρια, καθώς και ότι δεν γίνονται συχνά διαγνωστικά τεστ, τόσο στους ναύτες, όσο και στα στελέχη της Ναυτικής Βάσης.

Η κυβέρνηση στις ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού που εκδηλώθηκαν στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος και στο Κέντρο Εκπαίδευσης “Πόρος”, στις απαντήσεις της, στερεότυπα αναφέρει ότι: “Παρά ταύτα, έχουν ληφθεί και διαρκώς επικαιροποιούνται όλα τα απαραίτητα προληπτικά υγειονομικά και διοικητικά μέτρα, προστασίας του συνόλου του προσωπικού, έναντι της νόσου Covid -19 και αναλόγως των ιατρικών δεδομένων που προκύπτουν από την εξέλιξή της, τα οποία είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ και την ισχύουσα νομοθεσία”.

Η πραγματικότητα όμως σε κάθε νέα ΕΣΣΟ, διαψεύδει τις κυβερνητικές απαντήσεις σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται.

Είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται διαγνωστικά τεστ για όλους τους ναύτες και για το μόνιμο προσωπικό, ειδικότερα μάλιστα ενόψει της ορκωμοσίας των ναυτών, για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα μεταδοθεί ο ιός στις οικογένειες των ναυτών.

Ακόμη να υπάρξει η αναγκαία ιατρική μέριμνα για όλους τους ναύτες στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος, καθώς και η αναγκαία ποσότητα σε φαγητό και νερό όλων των ναυτών που βρίσκονται σε καραντίνα. Χρειάζεται επίσης να αυξηθούν και να διαχωριστούν οι τουαλέτες, που χρησιμοποιούνται από τα κρούσματα, με αυτές που χρησιμοποιούνται από ναύτες που δεν έχουν νοσήσει.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για την κατάσταση με τα κρούσματα στη Ναυτική Βάση. Όταν πρόκειται για τη λήψη μέτρων σχετικά με τη λύση των οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν στα στρατόπεδα, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών των στρατευμένων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, επικαλείται δημοσιονομικές δυσκολίες. Όταν όμως πρόκειται για την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, η κυβέρνηση δαπανά για την αγορά τους περισσότερα από οκτώ (8) δισεκατομμύρια το χρόνο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού, στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος για:

  1. Για τον άμεσο εμβολιασμό των ναυτών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων;
  2. Για την πραγματοποίηση δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ, στους στρατευμένους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;
  3. Την απολύμανση από εξειδικευμένο συνεργείο, όλων των χώρων του στρατοπέδου;
  4. Τη βελτίωση των εγκαταστάσεων της μονάδας για την εφαρμογή των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων;
  5. Τη δωρεάν χορήγηση στους στρατευμένους των αναγκαίων μέσων και υλικών προστασίας από τον κορονοϊό, καθώς και τη χορήγηση ικανοποιητικών ποσοτήτων υλικών καθαριότητας;

Δείτε ακόμα...