Βουλή: Ερώτηση για τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού

Αίθουσα Θεάτρου - Πρόβα ηθοποιών

Τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να ανοίξουν, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, με ασφάλεια οι χώροι πολιτισμού και οι σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Συγκεκριμένα:

«Οι χώροι πολιτισμού είναι εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο κλειστοί με εξαίρεση τις ελάχιστες παραγωγές και περιοδείες του καλοκαιριού του 2020. Η δια ζώσης πολιτιστική δραστηριότητα, συνυπολογίζοντας και τις συνέπειες του εγκλεισμού σε όλο το λαό και όλες τις ηλικίες, είναι αναγκαία όσο ποτέ. Ταυτόχρονα οι θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραγωγές, εκθέσεις, φεστιβάλ, χρειάζονται προετοιμασία τουλάχιστον ενός έως δύο μηνών.

Με ευθύνη της κυβέρνησης η πλειονότητα των καλλιτεχνών και εργαζόμενων στον πολιτισμό είναι οικονομικά ξεκρέμαστοι, ενώ δε μπορούν να σχεδιάσουν τίποτα για το μέλλον.

Ακόμα και όσοι εγγράφηκαν στο πολυδιαφημιζόμενο μητρώο καλλιτεχνών, είναι σαφές, ότι θα σταματήσουν να επιδοτούνται, ενώ ήδη κάποιες κατηγορίες καλλιτεχνών που δικαιούνται και τυπικά το επίδομα, έμειναν απ’ έξω (εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετά τις 10/01/21, κατηγορία «μουσικοί του δρόμου»).

Παράλληλα, μέσα από τις επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ, την Ελευσίνα 2023, την Εθνική Λυρική Σκηνή, Περιφέρειες και Δήμους που διοργανώνουν δραστηριότητες για το καλοκαίρι, απαιτείται η παραχώρηση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.

Ταυτόχρονα ο κίνδυνος περισσότεροι από 3000 σπουδαστές δραματικών σχολών, σπουδαστές σε ωδεία, να χάσουν μια ολόκληρη χρονιά είναι παραπάνω από ορατός, αλλά και πολλές δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης είναι στο όριο να κλείσουν.

Ερωτάται κ. η υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε να:

  • Ανακοινωθεί άμεσα το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων και σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας, πρόβλεψη αναπλήρωσης μαθημάτων ειδικά για τους τελειόφοιτους σχολών.
  • Επεκταθεί το επίδομα ειδικού σκοπού σε όσους καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον πολιτισμό, δεν έχουν κανένα εισόδημα από το Φλεβάρη του 2020, για δε τους εργαζόμενους με ΔΠΥ και τους αυτοαπασχολούμενους του χώρου με εισόδημα έως 15000 ευρώ, να αρθεί ο φόρος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, να διαγραφούν τα χρέη σε λογαριασμούς, δημοτικά τέλη, να γίνει απαλλαγή από την καταβολή εισφορών τουλάχιστον για το επόμενο 5μηνο, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων».

Δείτε ακόμα...