Βουλή: Ερώτηση για τη μετακίνηση των φαντάρων της ΕΛΔΥΚ και τη χορήγηση φοιτητικών αδειών

Στρατιώτες

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης με θέμα «Δωρεάν μετακίνηση φαντάρων – Χορήγηση φοιτητικών αδειών». Όπως αναφέρουν οι φαντάροι που υπηρετούν τη θητεία τους στην Κύπρο, αναγκάζονται να καταβάλουν μεγάλα ποσά για αεροπορικά εισιτήρια που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα διακόσια ευρώ. Ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις στρατευμένων που δεν τους χορηγείται φοιτητική άδεια προκειμένου να δώσουν εξετάσεις στις σχολές τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η Ερώτηση:

Θέμα: Δωρεάν μετακίνηση φαντάρων – Χορήγηση φοιτητικών αδειών

Δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι φαντάροι από την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) διαμαρτύρονται διότι κατά τη χορήγηση αδειών αναγκάζονται για τη μετακίνησή τους προς τον τόπο καταγωγής τους να καταβάλουν μεγάλα ποσά για αεροπορικά εισιτήρια που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα διακόσια (200) ευρώ. Τα ποσά αυτά γίνονται ακόμη μεγαλύτερα, διότι με ευθύνη της διοίκησης της ΕΛΔΥΚ δεν υπάρχει προγραμματισμός των αδειών.

Η ενημέρωση από τη διοίκηση της ΕΛΔΥΚ για την ημερομηνία της άδειας γίνεται λίγες ημέρες πριν τη χορήγησή της, με αποτέλεσμα η τιμή του εισιτηρίου να είναι αυξημένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ φαντάροι να αναγκάζονται να παραμένουν εντός του στρατοπέδου όταν παίρνουν άδεια, διότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν από την Κύπρο. Η Ελληνική Δύναμη Κύπρου καλύπτει μόνο δύο (2) εισιτήρια για όλη τη θητεία.

Ακόμη τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι με ευθύνη της διοίκησης, φαντάροι ζήτησαν φοιτητική άδεια και είτε δεν τους χορηγήθηκε είτε ακυρώθηκε η προγραμματισμένη από τη διοίκηση άδεια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

  • Για τη δωρεάν χορήγηση αεροπορικών εισιτηρίων για τις μετακινήσεις των φαντάρων από και προς την Κύπρο, για όλες τις άδειές τους;
  • Για την απρόσκοπτη χορήγηση των φοιτητικών αδειών που δικαιούνται οι φαντάροι;

Δείτε ακόμα...