Βουλή: Ερώτηση για την άμεση ενίσχυση με προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Αγρίνιο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα την «Άμεση ενίσχυση με προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Αγρίνιο» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η Ερώτηση:

Επίσκεψη πραγματοποίησε πρόσφατα αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου.

Από τη συζήτηση με το προσωπικό της Υπηρεσίας, αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά το οξυμένο πρόβλημα υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου. Τονίστηκε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται παραπέρα, αφού ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, με συνέπεια οι δυνάμεις σε έμψυχο υλικό να μην επαρκούν.

Μάλιστα, το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι τα σαράντα οκτώ (48) χρόνια επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και αποδεικνύει τους αργούς ρυθμούς ανανέωσης της ηλικιακής σύνθεσης του προσωπικού της Πυροσβεστικής.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν και αυτή την αντιπυρική περίοδο περίπου τρεις χιλιάδες εξακόσια (3.600) οργανικά κενά. Στο προσωπικό οφείλονται χιλιάδες ημέρες αδειών και ρεπό.

Η κατάσταση στο νομό Αιτωλοακαρνανίας επιδεινώνεται περισσότερο, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, αφού τα προβλήματα της έλλειψης του προσωπικού “λύνονται” εκ των ενόντων, με μετακινήσεις προσωπικού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου προς τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Μεσολογγίου και Ναυπάκτου. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποδυναμώνεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου και η δυνατότητα έγκαιρης αντιμετώπισης συμβάντων, καθώς υπάρχουν και σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια των πυροσβεστών.

Ακόμη, ο μηχανολογικός εξοπλισμός των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Αιτωλοακαρνανία είναι απαρχαιωμένος, καθώς υπάρχουν οχήματα κατασκευασμένα τις δεκαετίες 1960 και 1970.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι ο εξοπλισμός του Δήμου Αγρινίου είναι ελλιπέστατος, αφού σε όλο το Δήμο υπάρχει μόνο μία υδροφόρος για να συνδράμει σε συμβάντα, για τη μεταφορά νερού στα πυροσβεστικά οχήματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου με το αναγκαίο προσωπικό

– Την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου

Δείτε ακόμα...