Βουλή: Ερώτηση για την Ένταξη των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (Ο.Β.Α) στο ταμείο ανεργίας

Στρατιώτες σε «σκηνάκια»
Φώτο Αρχείου / Πηγή: EUROKINISSI

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα την «Ένταξη των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (Ο.Β.Α) στο ταμείο ανεργίας». Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους όσα προβλέπονται για όλους τους εργαζόμενους μετά την απόλυσή τους ή λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου, «δεν ισχύουν για την κατηγορία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όπως οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης που πρόσφατα απολύθηκαν.»

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στις 31 Μάρτη 2021, κατέθεσε την ερώτηση 5538 όπου ανάμεσα στα άλλα ζητούσε την ένταξη των απολυμένων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (Ο.Β.Α) στο ταμείο ανεργίας. Η κυβέρνηση στην απάντησή της στο σχετικό αίτημα ανέφερε: “Το θέμα της ένταξης των απολυόμενων ΟΒΑ στο ταμείο ανεργίας, εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ, καθώς εμπίπτει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΠΕΚΥ)”.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θεωρεί την απάντηση της κυβέρνησης υπεκφυγή στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των Ο.Β.Α και είναι αντίθετο σε κάθε είδους απόλυση εργαζομένων. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση διαφημίζει προσλήψεις χιλιάδων στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις, Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (Ο.Β.Α). Η κυβέρνηση έχει ευθύνη που δεν γνωστοποιεί σε αυτούς, που πρόκειται να προσληφθούν, ότι μετά τη λήξη της σύμβασής τους και την απόλυσή τους, δεν υπάρχει η πρόβλεψη για ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας.

Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι μετά την κατάθεση στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ) του εγγράφου καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου, δικαιούται να επιδοτηθούν από το ταμείο ανεργίας, αφού έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κάθε χρόνο στα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την επιδότησή τους. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχουν συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου. Επίσης επίδομα ανεργίας παίρνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία δύο χρόνια πριν την απόλυσή του (χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου) από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο σε κάθε χρόνο.

Ωστόσο αυτά που προβλέπονται για όλους τους εργαζόμενους μετά την απόλυσή τους ή λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου, δεν ισχύουν για την κατηγορία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όπως οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης που πρόσφατα απολύθηκαν.

Η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει τη δυσμενή διάκριση, της μη χορήγησης επιδόματος ανεργίας στους απολυμένους Ο.Β.Α και να προχωρήσει άμεσα στη χορήγησή του.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους απολυμένους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, αποκαθιστώντας την ανισότιμη μεταχείρισή τους σε σχέση με τους υπόλοιπους απολυόμενους εργαζόμενους;

Δείτε ακόμα...