Βουλή: Ερώτηση για την επιστροφή παρακρατηθέντων από τα Μετοχικά Ταμεία

Απόστρατοι - ΜΤΣ - Μετοχικό Ταμείο Στρατού
Φώτο Αρχείου / Μετοχικό Ταμείο Στρατού

Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης σχετικά με την άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων από τα Μετοχικά Ταμεία. Αναλυτικά, η Ερώτηση: 

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για το θέμα της κατάργησης των κρατήσεων στις συντάξεις των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων, είχε καταθέσει τις Ερωτήσεις 1583/30-10-2019, 2549/11-12-2019 και 1379/03-11-2020.

Απαντώντας η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αρχικά μεταφέρει την ευθύνη για τη συνέχιση των κρατήσεων στα Διοικητικά Συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων και κατά την προσφιλή της τακτική, για το ζήτημα της συνταξιοδοτικής πολιτικής, στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Αντίστοιχα αυτά τα υπουργεία στις απαντήσεις τους επιστρέφουν την ευθύνη στο υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην ερώτηση 1379/03-11-2020 που κατέθεσε το ΚΚΕ, απάντησε ανάμεσα στα άλλα, ότι το υπουργείο Άμυνας: “επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση των μειώσεων που επιβλήθηκαν, σύμφωνα με την υποπαράγραφο Β.3 της παραγράφου Β του πρώτου άρθρου του ν.4093/2012(Α΄222), στα μερίσματα και στην οικονομική ενίσχυση που καταβάλουν στους μερισματούχους τους τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι Ειδικοί Κλάδοι, το οποίο, θα προωθήσει προς έγκριση στα αρμόδια Υπουργεία.”

Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ), με πρόσφατο έγγραφό της απαιτεί από την κυβέρνηση:

  1. Να σταματήσουν άμεσα οι κρατήσεις του ν. 4093/2012, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από την δημοσίευση του ν.4387/2016
  2. Να επιστραφούν σε όλους τους δικαιούχους αποστράτους όλα τα παρακρατηθέντα ποσά από την δημοσίευση του ν.4387/2016 μέχρι την ημερομηνία διακοπής αυτών των κρατήσεων.
  3. Να διαγραφούν από τον Υποτομέα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης του Μητρώου των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ
  4. Να διαγραφούν από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (αρμοδιότητας ΥΠ.ΕΘ.Α.) και τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό.
  5. Να καταργηθούν – ακυρωθούν τα έγγραφα του Υπουργείου Εργασίας και της ΕΛΣΤΑΤ, με τα οποία από το 2012, παράτυπα και χωρίς πραγματική νομική κάλυψη, τα Μετοχικά Ταμεία και το ΕΚΟΕΜ έχουν ενταχθεί στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ως Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης.
  6. Να καταργηθεί η εγκύκλιος με την οποία έχει θεσπιστεί η αποστολή των στοιχείων του Μερίσματος και του ΕΚΟΕΜ στην ΗΔΙΚΑ.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου:

  • Να σταματήσει η εφαρμογή κρατήσεων στα μερίσματα και τους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΜ) των αποστράτων, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει με τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016;
  • Να επιστρέψει άμεσα όλα τα παρακρατηθέντα στους απόστρατους;».

Δείτε ακόμα...