Βουλή: Η συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΚΕ για τις «οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία»

«Οι οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία» ήταν το θέμα της Επίκαιρης Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που συζητήθηκε στη Βουλή. 

Η συζήτηση αποκτάει τραγική επικαιρότητα μετά τη λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων αλλά και τις υπόλοιπες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που βρίσκονται στα σκαριά ή έχουν υλοποιηθεί. 

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους και για όλες, διεμήνυσαν ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας και οι υπόλοιποι βουλευτές του Κόμματος που τοποθετήθηκαν στη Βουλή.

Γ. Λαμπρούλης: Η πολιτική στήριξης των κερδών είναι απέναντι στην προστασία της υγείας του λαού

Η τραγική κατάσταση της Υγείας είναι φυσικό αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που πρέπει να αμφισβητηθεί για την απόσπαση λύσεων, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ως πρώτος επερωτών, κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ για τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία.

Όπως είπε, το ΚΚΕ με την Επερώτηση θέλει να αναδείξει το σοβαρό ζήτημα της υγείας, που κριτήριο πρέπει να έχει την δωρεάν εξασφάλιση όλων όσων απαιτούνται για τη ζωή του λαού.

Αντίθετα, σήμερα τα οξυμένα προβλήματα του λαού στην υγεία επιδεινώνονται, και παρότι διευρύνονται οι δυνατότητες λόγω της τεχνολογίας και της γνώσης, υπάρχει διεύρυνση της δυσκολίας πρόσβασης του λαού σε αυτήν. Η δυσκολία αυτή, είπε, δεν οφείλεται στην έλλειψη σχεδιασμού, αλλά στο ότι τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Βασική αιτία που τα μέτρα όλων των κυβερνήσεων δεν καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία, είναι το γεγονός ότι πατούν στην στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, για πιο φτηνούς εργαζόμενους, στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, μέσω της μείωσης του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, της μείωσης των κρατικών δαπανών για Υγεία και Πρόληψη.

Τις πολιτικές αυτές εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση τα κριτήρια κόστους- οφέλους, την ανταγωνιστικότητα και την ατομική ευθύνη και όχι με κριτήριο την πλήρη έγκαιρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών στην Υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό ενισχύθηκε η πολιτική των αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων υγείας, της μείωσης λειτουργικών εξόδων, με αύξηση των ελαστικών σχέσεων, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και πώληση υπηρεσιών σε ασθενείς. Ακόμα, με οικονομικά κριτήρια «βιωσιμότητας» προωθήθηκαν συγχωνεύσεις, κλείσιμο τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων, ενώ η εμπορευματοποίηση προχωράει με ανάθεση σε ιδιώτες εργολάβους κρίσιμων λειτουργιών, όπως φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία και η προώθηση ΣΔΙΤ.

Συγκεκριμένα, τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία αντανακλούν την βαθιά αντιλαϊκή, ταξική πολιτική της κυβέρνησης που έθεσε τιμοκατάλογο στην υγεία και την ζωή και αποτελούν κλιμάκωση της επίθεσης στο δικαίωμα του λαού σε δημόσια υγεία.

Την ίδια ώρα που υπάρχουν οι ατελείωτες λίστες της ντροπής για τα εκκρεμή χειρουργεία με ασθενείς να ξεροσταλιάζουν για χρόνια, υπάρχουν τεράστια κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές και κλειστές αίθουσες χειρουργείων.

Η κυβέρνηση, σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης, κομπάζει επί 2,5 χρόνια για 6.500 προσλήψεις, που αν και εφόσον γίνουν δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Συγκεκριμένα είπε ότι χρειάζονται 100 νοσηλευτές ανά βάρδια στην Αττική για να λειτουργήσουν τα κλειστά χειρουργεία και 600 νοσηλευτές για τις κλειστές ΜΕΘ.

Αντί για προσλήψεις θα συνεχιστεί η κινητικότητα των γιατρών, οι διπλοβάρδιες, η αξιοποίηση συνταξιούχων και η υπερεφημέρευση, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα των παροχών Υγείας.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι κερδισμένο είναι το κεφάλαιο και χαμένος ο λαός. Κι αυτό γιατί το κράτος συμμετέχει στις παροχές Υγείας με 30%, ενώ 70% είναι οι ιδιωτικές δαπάνες, άμεσες και έμμεσες. Αυτό σημαίνει περιορισμό της κρατικής δαπάνης, ενώ ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώνεται. Επίσης, η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από τον λαό, ενώ τα μέτρα όλων των κυβερνήσεων είναι υπέρ των φαρμακοβιομηχάνων, ώστε να απαλλαχθούν από υποχρεώσεις τους. Έτσι το φάρμακο γίνεται φαρμάκι για τον λαό, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο το πραγματικό πρόβλημα, που είναι το γεγονός ότι η πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών κερδών είναι απέναντι στην προστασία της υγείας του λαού.

Επισήμανε ότι πρέπει σήμερα να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για αποκλειστικά κρατικό και δημόσιο σύστημα υγείας πρόνοιας, κατοχυρωμένο αγαθό προς όφελος του λαού, με όλο το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ παλεύει για πλήρη και απρόσκοπτη φαρμακευτική κάλυψη για όλους, με φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, με μαζικές προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών και εργαζομένων με μπλοκάκια, για κατάργηση ατομικών συμβάσεων και τέλος για να επαναλειτουργήσουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν.

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους

Δ. Μανωλάκου: Επικίνδυνες οι συνθήκες στα νοσοκομεία της Αττικής

Λ. Κανέλλη: «Φιλέτο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους η υγεία των παιδιών

Γ. Δελής: Σε όλη την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι Παιδιατρικής ΜΕΘ

Γ. Μαρίνος: Ο λαός να καταδικάσει την πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων με κριτήριο την κατάσταση στην Υγεία

Μ. Συντυχάκης: Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στην Κρήτη για να μην κλείσουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Μ. Κομνηνάκα: Χρόνια η νόσηση του δημόσιου συστήματος Υγείας στα νησιά

Προκλητικός και κυνικός υποστηρικτής των νοσοκομείων-επιχειρήσεων ο Αδ. Γεωργιάδης

Eurokinissi

Ως κυνικός απολογητής του πιο εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, όπου οι ασθενείς αντιμετωπίζονται μόνο ως πελάτες και τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος για τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία.

Μη κρύβοντας μάλιστα την ενόχλησή του που το ΚΚΕ έκανε φύλλο και φτερό τα κυβερνητικά ψεύδη για τα απογευματινά χειρουργεία και τις άλλες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, κατέφυγε στον πιο χοντροκομμένο αντικομμουνισμό.

«Εγώ καπιταλιστής είμαι (…) πιστεύω στον καπιταλισμό, τον θεωρώ το πιο επιτυχημένο σύστημα», ανέφερε και αμέσως μετά έκανε …ιδεολογικό μάθημα για το «δικαίωμα της επιλογής» που προσφέρουν τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας.

«Εμείς δεν επιβάλλουμε σε κανέναν να πάει να κάνει απογευματινά χειρουργεία. Το μόνο που κάναμε είναι ότι δίνουμε την ελευθερία της επιλογής» στους ασθενείς και στους γιατρούς, είπε βαφτίζοντας «επιλογή» το να σκάσεις ένα σκασμό λεφτά, αλλιώς θα περιμένεις να πεθάνεις στη λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο.

Κάνοντας δε και …μάθημα ιστορίας, υποστήριξε ότι «υπήρχε εργολαβία από την Αρχαία Ελλάδα», όπου «οι γιατροί βλέπανε τα χειρουργεία ως μέσο προσπορισμού κέρδους», για να λάβει την πληρωμένη απάντηση από τα έδρανα του ΚΚΕ πως «και δούλους είχε» η Αρχαία Ελλάδα, «να τους αντιγράψουμε και αυτούς»!

Μετά την αποκάλυψη του ψέματος του ότι τάχα το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου -όπου μεταφέρθηκε ο νέος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από ναυτική φωτοβολίδα- δεν εφημέρευε, άλλαξε το τροπάρι. «Το νοσοκομείο μπορεί να εφημερεύει, αλλά δεν εφημέρευε η χειρουργική κλινική», είπε, καθώς όντως εκείνη τη μέρα δεν υπήρχε γενικός χειρουργός σε εφημερία, σε μια ακόμη απόδειξη της εγκληματικής υποστελέχωσης του συστήματος Υγείας που καλείται να σηκώσει ένα τεράστιο βάρος χωρίς το αναγκαίο προσωπικό. 

Για τον 72χρονο καρκινοπαθή που έβαλε τέλος στη ζωή του περιμένοντας το φάρμακό του, εμμονικά προκλητικός φόρτωσε την ευθύνη στο ίδιο το θύμα, υποστηρίζοντας πως δεν προσήλθε στο ραντεβού του, δηλαδή όταν πια είχε φτάσει σε αδιέξοδο.

Κατόπιν όλων αυτών, είχε το θράσος να εγκαλέσει το ΚΚΕ ότι «εκμεταλλεύεται ένα τραγικό γεγονός» και ότι «βρίζει το ΕΣΥ και τους γιατρούς», όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει επισημάνει άπειρες φορές ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν μόνο χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού τους.

Απάντηση από το ΚΚΕ στα ψέματα του υπουργού για την Κρήτη

Ν. Καραθανασόπουλος: Υπόθεση του λαού και των υγειονομικών να συγκρουστούν με την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ

Δευτερολογία του Γ. Λαμπρούλη: Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η κατάσταση διάλυσης της Δημόσιας Υγείας

Δευτερολογία του Ν. Καραθανασόπουλου: Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ ανταποκρίνεται στις διαθέσεις των υγειονομικών και του λαού

ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: Ενστάσεις για τη …δοσολογία της εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ

Παρά την υποκριτική αγανάκτηση που εξέφρασαν για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα Υγείας, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να κρύψουν τη θέση τους για την συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που πάντα αποβαίνει σε βάρος των ασθενών και των υγειονομικών, τοποθετούμενοι στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΚΕ για τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Καλαματιανός, επιδόθηκε σε μια υποκριτική κοκορομαχία με τη ΝΔ για το ποια από τις δύο κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ) διέλυσε περισσότερο την Υγεία. 

«Μπορεί να υπήρχαν προβλήματα στα νοσοκομεία, αλλά ήταν λειτουργικά τουλάχιστον», είπε, ξεχνώντας προφανώς ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε το κλείσιμο Νοσοκομείων και την τραγική υποστελέχωση, ενώ έβαλε τις βάσεις για τα Νοσοκομεία – επιχειρήσεις με το περιβόητο Νοσοκομείο Σαντορίνης που δημιουργήθηκε ως αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα υπό την διαχείριση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ. Άλλωστε, η όλη κριτική του στην κυβέρνηση ήταν για την κατάλληλη …δοσολογία της εμπορευματοποίησης της Υγείας. 

Ο Δ. Καλαματιανός έπαθε …απώλειας μνήμης και για τις πολεμικές δαπάνες οι οποίες εκτινάχθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, ξεχνώντας τις ελληνοαμερικανικές συμφωνίες, με τα ανάλογα προαπαιτούμενα, που έκλεινε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα ακόμη δείγμα της αντιλαϊκής σκυταλοδρομίας. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κατρίνης, μίλησε για την ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας να έχει «διακριτό και συμπληρωματικό» ρόλο στην Υγεία, αλλά ταυτόχρονα (;) να μην αντικαταστήσει κιόλας τον δημόσιο χαρακτήρα της. Όμως, αυτή η λογική άνοιξε τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση ενός κοινωνικού αγαθού, όπως η Υγεία, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει διαμορφωθεί ένα σύστημα Υγείας που κοιτά τον ασθενή στην τσέπη.

Μάλιστα, από το βήμα της Βουλής ζήτησε ο ΕΟΠΥΥ να έχει τη δυνατότητα της συνδιαπραγμάτευσης και της επιλογής των παρόχων.

Ανάλογη θέση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των άλλων αστικών κομμάτων, αφού αναλώθηκαν σε διαπιστώσεις για τα χάλια του συστήματος υγείας, αλλά απέφυγαν και την παραμικρή νύξη στην αιτία που είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας. 

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...