Βουλή: Ξεκινάει σήμερα η συζήτηση του αντεργατικού Ν/Σ Χατζηδάκη στις Επιτροπές

Εργάτης στη ζέστη
Φώτο Αρχείου / Εργάτης στη ζέστη / EUROKINISSΙ / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το μεσημέρι της Πέμπτης ξεκινάει στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα, το οποίο έχει ήδη απορριφθεί από δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους όλης της χώρας.

Η κυβέρνηση σε μια γραμμή πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας έχει δώσει στο νομοσχέδιο τον τίτλο «για την προστασία της εργασίας», με τα κυβερνητικά στελέχη να επιχειρούν εδώ και καιρό να κάνουν το μαύρο- άσπρο για να μας πείσουν ότι είναι για…το καλό μας.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου έχει τον εξής τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας – Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».

Ωστόσο, η κατάθεση του αντεργατικού σχεδίου νόμου στη Βουλή από την κυβέρνηση, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, επιβεβαίωσε πέρα για πέρα την εκτίμηση των συνδικάτων ότι πρόκειται για ένα νομοθετικό τερατούργημα, πραγματικό οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Μετά και τη «διαβούλευση», με τις εποικοδομητικές προτάσεις εργοδοτικών φορέων αλλά και της ίδιας της ΓΣΕΕ, που συνδιαμόρφωσε με την κυβέρνηση το νομοσχέδιο, τελικά αυτό το αίσχος που κατατέθηκε στη Βουλή είναι ακόμα πιο αντιδραστικό από αυτό που αρχικά είχε παρουσιάσει (στις 12 Μάη) ο Κ. Χατζηδάκης.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου λοιπόν που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την κατάργηση του 8ωρου, την επιβολή 10ωρης απλήρωτης δουλειάς με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων (ατομικές συμβάσεις), την αύξηση του αριθμού των υπερωριών που γίνονται και φθηνότερες για τον εργοδότη, ανοίγοντας το δρόμο ακόμα και για τη νομιμοποίηση της 12ωρης εργασίας, την κατάργηση σε δεκάδες κλάδους και για χιλιάδες εργαζόμενους της κυριακάτικης αργίας, την αύξηση της ευελιξίας, την ασυδοσία των επιχειρήσεων να απολύουν ελεύθερα και πιο φθηνά, την επέκταση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

Σημειώνεται ότι σε κενό γράμμα μετατρέπεται το απεργιακό δικαίωμα για μεγάλους κλάδους μέσα από την «ελάχιστη παροχή υπηρεσιών», ενώ με πλήθος διατάξεων ορθώνονται ανυπέρβλητα εμπόδια τόσο κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης από τους εργαζόμενους, όσο και κατά την πραγματοποίησή της, ενώ τίθεται υπό διωγμό συνολικά η συνδικαλιστική δράση, στοχοποιούνται οι συνδικαλιστές.

Με μια κουβέντα, η κυβέρνηση νομοθετεί την πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας, κάνει καθεστώς την εργασιακή ζούγκλα, αναγορεύει σε «νομιμότητα» την χωρίς όρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Κι ενώ η άνοδος της παραγωγικότητας και η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας κάνουν επιτακτική στις μέρες μας τη μείωση του χρόνου εργασίας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με αξιοπρεπείς συντάξεις και καθολικές, σύγχρονες και δωρεάν ασφαλιστικές παροχές, η αστική τάξη και τα επιτελεία της έχουν τα μούτρα να κατηγορούν τους εργαζόμενους ότι αν δέχονταν νωρίτερα τη σφαγή των δικαιωμάτων τους, το ασφαλιστικό σύστημα και η οικονομία θα βρίσκονταν σήμερα σε καλύτερη θέση!

Αν προκύπτει ένα συμπέρασμα απ’ όλα αυτά, είναι ότι δεν συγχωρούν στους εργαζόμενους και τον λαό την αντίδραση σε νόμους και μεταρρυθμίσεις που θωρακίζουν άμεσα και μακροπρόθεσμα τα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου, την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη του. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να διαβάζουν τις «ανησυχίες» τους από την ανάποδη: Οι αγώνες τους, αν και πίσω από τις ανάγκες, καθυστέρησαν και έβαλαν εμπόδια σε αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό θα κάνουν και με την Απεργία της ερχόμενης Πέμπτης.

Δείτε ακόμα...