Βραζιλία: 13 νεκροί από το καταστροφικό πέρασμα κυκλώνα – Χιλιάδες εκτός εστίας

Πλημμύρες στη Βραζιλία
(Φωτό αρχείου) Πλημμύρες στη Βραζιλία / Πηγή: Twitter

Ένας κυκλώνας που σάρωσε τη νότια Βραζιλία σκότωσε τουλάχιστον 13 ανθρώπους και ανάγκασε χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσαν οι αρχές την Κυριακή.

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι ισχυροί άνεμοι την Πέμπτη και την Παρασκευή προκάλεσαν ζημιές σε δεκάδες πόλεις της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Πόρτο Αλέγκρε – η τελευταία από μια σειρά καταστροφών που σχετίζονται με τον καιρό και πλήττουν τη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι έμειναν με κατεστραμμένα σπίτια και την Κυριακή περίπου 84.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα. Οι αρχές είχαν απομακρύνει προληπτικά περίπου 80 άτομα από περιοχές υψηλού κινδύνου. Ο κυβερνήτης του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, Εντουάρντο Λέιτε, επισκέφθηκε με ελικόπτερο το Σάββατο τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους διάσωσης.

Ο Λάιτε δήλωσε ότι οι πυροσβέστες της πολιτείας διέσωσαν περίπου 2.400 ανθρώπους τις τελευταίες δύο ημέρες. “Ο κύριος στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να προστατεύσουμε και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Να διασώσουμε τους ανθρώπους που έχουν απομονωθεί, να εντοπίσουμε τους αγνοούμενους και να στηρίξουμε τις οικογένειες“, δήλωσε ο Λάιτε.

Στο Σάο Λεοπόλντο, μισή ώρα από το Πόρτο Αλέγκρε, έπεσαν 246 χιλιοστά βροχής σε 18 ώρες, “ένα επίπεδο που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία” της πόλης των 240.000 κατοίκων, τόνισε ο δήμαρχος του Πόρτο Αλέγκρε Άρι Χοσέ Βανάτσι, σε μια προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες στον καιρό και όχι στην ύπαρξη αντιπλημμυρικών μέτρων. Πάγια τακτική διεθνούς εμβέλειας…

Την Κυριακή, δρόμοι στις πόλεις Νόβο Αμβούργο, Λιντόλφο Κόλορ και Σάο Λεοπόλντο εξακολουθούσαν να είναι πλημμυρισμένοι. Καθώς η βροχή σταμάτησε, οι στρατιώτες μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις διάσωσης στο Νόβο Αμβούργο.

Περαιτέρω βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση για όσους έχουν ήδη πληγεί. Η Βραζιλία έχει πληγεί από μια σειρά θανατηφόρων καιρικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Φεβρουάριο, όταν καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις στη νοτιοανατολική πολιτεία του Σάο Πάολο.

Πηγή: AFP, ΕΡΤ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...