Βραζιλία: Απειλές Μπολσονάρο για αποχώρηση από τον ΠΟΥ

Ο πρόεδριος της Βραζιλίας, ΜπολσονάροΟ πρόεδριος της Βραζιλίας, Μπολσονάρο

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μπολσονάρο, απειλεί για αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μετά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για τους κινδύνους που ενέχει η άρση των περιοριστικών μέτρων πριν την μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η Βραζιλία έχει καταγράψει 646.006 κρούσματα από τον νέο κορονοϊό και 35.047 θανάτους, καθιστώντας την ως την δεύτερη χώρα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων και την τρίτη σε αριθμό θυμάτων.

Ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας επιμένει να αρθούν τα μέτρα περιορισμού καθώς το οικονομικό κόστος υπερτερεί των κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Αυτό βέβαια είναι κάτι που ισχύει σε κάθε χώρα, απλώς εκφράζεται με άλλον τρόπο ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε οικονομίας.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, δήλωσε ανησυχία για την περίπτωση της Λατινικής Αμερικής, ενώ σημείωσε ότι για να αρθούν τα μέτρα θα πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού.

Σε σχόλια σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, ο Μπολσονάρο δήλωσε ότι η Βραζιλία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον ΠΟΥ, εκτός εάν παύσει να είναι «κομματική πολιτική οργάνωση».

Αυτή του η δήλωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί την κρίση του κορονοϊού για υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. Ενώ ένα άλλο κομμάτι τον κατηγορεί για εξάπλωση του ιού λόγω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ισχυρή κριτική δέχτηκε και από την εφημερίδα Folha de S.Paulo’s, η οποία σημείωσε ότι ο ιός που χαρακτηρίστηκε ως “απλή γρίπη” από τον Μπολσονάρο, τώρα “σκοτώνει έναν Βραζιλιάνο το λεπτό”.

Πηγή: reuters.com

Δείτε ακόμα...