Βραζιλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας

κίτσο για τη δολοφονία του 14χρονου Joao Pedro Matos από τις ειδικές δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας το 2020
Φώτο αρχείου / Σκίτσο για τη δολοφονία του 14χρονου Joao Pedro Matos από τις ειδικές δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας το 2020 / πηγή: Εφημερίδα του Sao Paolo / VERMELHO

Χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Αφροβραζιλιάνοι, διαδήλωσαν στη Βραζιλία χθες Πέμπτη σε πολλές πόλεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από την φονική επιχείρηση της αστυνομίας σε φαβέλα στο Ρίο ντε Ζανέιρο, πριν μια εβδομάδα, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άνθρωποι.

«Ούτε σφαίρα, ούτε πείνα, ούτε COVID. Ο μαύρος λαός θέλει να ζήσει!»: Οι διαδηλωτές, που φόραγαν μάσκες και τηρούσαν αποστάσεις, αξίωσαν να τερματιστούν οι διακρίσεις σε βάρος των μαύρων και των μιγάδων – του 55% του πληθυσμού της χώρας των 212 εκατομμυρίων κατοίκων – την ημέρα που επισήμως η Βραζιλία τιμά την επέτειο από το τέλος της δουλείας, το 1888.

Στην πορεία που έγινε στο Ρίο ντε Ζανέιρο, οι διαδηλωτές κράταγαν κεριά και πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «Εναντίον της γενοκτονίας, η εξέγερση είναι δίκαιη», «Μην σκοτώνεις εμένα, σκότωσε τον ρατσισμό», ή «Δικαιοσύνη για τη Ζακαρέζινιου», τη φαβέλα όπου έγινε η φονική επιδρομή της αστυνομίας. Η επιχείρηση ήταν η πιο πολύνεκρη που έχει γίνει ποτέ στις φαβέλες της βραζιλιάνικης μητρόπολης, όπου ζουν οι «φτωχοδιάβολοι» της χώραςστην πλειονότητά τους μαύροι.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές κατηγόρησαν τον πρόεδρο της χώρας, τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, πως διαπράττει «γενοκτονία» των μαύρων Βραζιλιάνων.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις, που οργάνωσε η Συμμαχία των Μαύρων για τα Δικαιώματα, έγιναν στην Μπραζίλια, στο Σαλβαντόρ και στην οικονομική πρωτεύουσα Σαν Πάουλου, όπου συμμετείχαν κάπου 500 άνθρωποι, ορισμένοι κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν το σύνθημα «κάτω ο Μπολσονάρου».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δείτε ακόμα...