Βραζιλία: Ο Λούλα επισκέπτεται τις ΗΠΑ με στόχο να αναθερμάνει τις διμερείς σχέσεις

Ο 77χρονος σοσιαλδημοκράτης Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επικράτησε οριακά του Ζαΐχ Μπολσονάρου στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία - 30/10/2022

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, περίπου ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του, επισκέπτεται αύριο Πέμπτη την Ουάσινγκτον για να αναθερμάνει τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, έπειτα από μια τετραετία έντασης υπό τον προκάτοχό του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Λούλα, που μόλις ξεκίνησε μια τρίτη θητεία στην προεδρία της Βραζιλίας, θα συναντηθεί την Παρασκευή το απόγευμα με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

“ Το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την επίσκεψη είναι ο πολιτικός της χαρακτήρας, το συμβολικό γεγονός ότι πραγματοποιείται στην αρχή της θητείας του προέδρου Λούλα”, δήλωσε χθες ο Μισέλ Αρσλανιάν Νέτο, αξιωματούχος στο τμήμα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας.

“ Είναι μια ευκαιρία για τους δύο ηγέτες (…) να δώσουν ώθηση και (νέα) κατεύθυνση στη σχέση”, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για “ ένα χρονοδιάγραμμα ανταλλαγών επισκέψεων”.

Ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθούν “ η αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ στη δημοκρατία στη Βραζιλία”, και “ οι κοινές προκλήσεις”, όπως “ η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη, η ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας όπως και η μετανάστευση στην περιοχή”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...