Βραζιλία: Προσωρινή αναστολή της εξαγωγής βοείου κρέατος μετά τον εντοπισμό ασθένειας τρελής αγελάδας

Καπιταλιστική βιομηχανία τροφίμων - Nόσος των «τρελών αγελάδων»
Άρρωστη αγελάδα από τη νόσο των «τρελών αγελάδων»

Η Βραζιλία ανέστειλε τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Κίνα μετά την επιβεβαίωση δύο περιπτώσεων «άτυπης» ασθένειας τρελών αγελάδων σε δύο ξεχωριστά εγχώρια φυτά κρέατος.

Η διακοπή της εξαγωγής βοείου κρέατος ξεκινά αμέσως, ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει ξανά τις εισαγωγές.

Η προσωρινή αναστολή λήφθηκε βάσει ενός υφιστάμενου διμερούς πρωτοκόλλου μεταξύ των δύο χωρών, αν και το υπουργείο τόνισε ότι «δεν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων».

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοείου κρέατος στον κόσμο, με την Κίνα τον μεγαλύτερο πελάτη της. Περισσότερο από το ήμισυ των εξαγωγών βοείου κρέατος της Βραζιλίας πηγαίνει στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Τα δύο κρούσματα ήταν «άτυπα» αφού η ασθένεια εμφανίστηκε «αυθόρμητα και σποραδικά, άσχετη με την κατάποση μολυσμένων τροφίμων», ανέφερε το υπουργείο.

Τα δύο περιστατικά σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας βοοειδών (ΣΕΒ) εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια υγειονομικών ελέγχων σε πολιτείες Minas Gerais και Mato Grosso σε ηλικιωμένα βοοειδή.

«Η Βραζιλία δεν έχει καταγράψει ποτέ κλασικό κρούσμα ΣΕΒ», δήλωσε το υπουργείο, το οποίο ενημέρωσε επίσημα τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων.

Τον Ιούνιο του 2019, η Βραζιλία ανέστειλε επίσης προσωρινά τις εξαγωγές βοοειδών στην Κίνα, αφού εντοπίστηκε άτυπο κρούσμα ΣΕΒ στο Μάτο Γκρόσο σε 17χρονη αγελάδα.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...