Βραζιλία: Στους 117 οι νεκροί από τις κατολισθήσεις στην Πετρόπολις

Φώτο Αρχείου

Οι αρχές στην Πετρόπολις ενεργοποίησαν χθες Πέμπτη τις σειρήνες του συναγερμού για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από περιοχές υψηλού κινδύνου της πόλης προτού εκδηλωθούν νέες σφοδρές βροχοπτώσεις, δύο ημέρες μετά τις καταρρακτώδεις κατακρημνίσεις και τις συνεπακόλουθες τρομακτικές πλημμύρες και κατολισθήσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 117 ανθρώπους.

Οι κάτοικοι αρκετών συνοικιών της πόλης αυτής 300.000 κατοίκων, σε ορεινή περιοχή 60 χιλιόμετρα βόρεια από το Ρίο ντε Ζανέιρο, κλήθηκαν χθες το απόγευμα, με τις σειρήνες συναγερμού και με SMS, να αναζητήσουν καταφύγιο στα σπίτια συγγενών τους ή σε κέντρα υποδοχής «εξαιτίας του όγκου της βροχής που πέφτει στην πόλη και θα συνεχιστεί, με μέτρια ως ισχυρή ένταση, τις επόμενες ώρες», εξήγησε η τοπική Πολιτική Προστασία.

Τουλάχιστον δύο δρόμοι έκλεισαν και οι κάτοικοί τους απομακρύνθηκαν έπειτα από κατολίσθηση «όγκου βράχων», χωρίς να αναφερθεί κανένας τραυματισμός, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Οι νέες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν 48 ώρες αφού οι γραφικοί δρόμοι της πολύ τουριστικής πόλης, άλλοτε θερινού καταφυγίου της βραζιλιάνικης αυτοκρατορικής αυλής, μετατράπηκαν σε ποτάμια λάσπης, που κατέστρεψαν σπίτια και παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα και λεωφορεία, κάποια από τα οποία είχαν μέσα ανθρώπους.

Ενώ οι κηδείες θυμάτων διαδέχονταν η μια την άλλη στο δημοτικό νεκροταφείο, διασώστες και εθελοντές συνέχιζαν χθες Πέμπτη να ψάχνουν τους όγκους λάσπης και συντριμμιών με την ελπίδα να εντοπίσουν αγνοούμενους ζωντανούς, που όμως αρχίζει να σβήνει όσο περνούν οι ώρες.

«Δυστυχώς, θα είναι δύσκολο να βρούμε επιζήσαντες. Με δεδομένη την κατάσταση, είναι πρακτικά σχεδόν αδύνατον, όμως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τουλάχιστον για να παραδώσουμε τα πτώματα στις οικογένειες», ανέφερε ο Λουσιάνου Γκονσάλβες, εθελοντής 26 ετών καλυμμένος από λάσπη από πάνω μέχρι κάτω.

Σύμφωνα με τις αρχές περίπου 500 άνδρες της πυροσβεστικής, με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών, συμμετέχουν στις έρευνες στα συντρίμμια.

Ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι σαφής. Μόλις 41 πτώματα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, είχαν μπορέσει να αναγνωριστούν μέχρι χθες. Η τοπική αστυνομία έκανε λόγο για 116 αγνοούμενους. Η εισαγγελία είχε αναφερθεί σε 35.

Χθες Πέμπτη περίπου 850 άνθρωποι βρίσκονταν σε αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής, κυρίως δημόσια σχολεία.

Στην Πετρόπολις σημειώθηκε μέσα σε μερικές ώρες την Τρίτη βροχόπτωση περίπου ίση σε όγκο με αυτή που κατά μέσον όρο καταγράφεται όλο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία MetSul.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...