Βραζιλία: Το κλίμα έντονης πόλωσης εξακολουθεί να κυριαρχεί

Οπαδοί του Μπολσονάρο, ιδιοκτήτες φορτηγών, έχουν προχωρήσει σε πάνω από 300 μπλόκα σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ ορισμένοι απαιτούν μέχρι και την κήρυξη στρατιωτικού νόμου προκειμένου ...«να προστατευτεί η χώρα από τον ψεύτη και κλέφτη Λούλα»
Φώτο Αρχείου / Πηγή: TWITTER

Μετά τη νίκη του σοσιαλδημοκράτη πρώην Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βραζιλία, με ποσοστό 50,9% έναντι 49,1% που πήρε ο ακροδεξιός νυν Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, το κλίμα έντονης πόλωσης εξακολουθεί να κυριαρχεί. Οπαδοί του Μπολσονάρο, ιδιοκτήτες φορτηγών, έχουν προχωρήσει σε πάνω από 300 μπλόκα σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ ορισμένοι απαιτούν μέχρι και την κήρυξη στρατιωτικού νόμου προκειμένου …«να προστατευτεί η χώρα από τον ψεύτη και κλέφτη Λούλα». Είναι ενδεικτικό ότι δύο μέρες μετά την ετυμηγορία της κάλπης ο Μπολσονάρο με τη σιωπή του σιγοντάρει τα μπλόκα των οπαδών του, ενώ με πολύ αργούς ρυθμούς γίνονται επιχειρήσεις από την ομοσπονδιακή αστυνομία για άρση των αποκλεισμών. Χθες στην πρώτη του δήλωση χωρίς ανοιχτά να αναγνωρίσει την ήττα είπε ότι θα τηρήσει το Σύνταγμα ενώ χαρακτήρισε τα μπλόκα <αποτέλεσμα αγανάκτησης και αισθήματος αδικίας για τον τρόπο που έλαβε χώρα η εκλογική διαδικασία> ενώ ζήτησε να είναι ειρηνικές. Πάντως ο υπουργός του Σίρο Νογκέιρα είπε ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες μετάβασης.

Την ίδια ώρα, ο Λούλα επικοινωνεί με ομολόγους του από όλο τον κόσμο, προβάλλοντας ότι η χώρα του …επέστρεψε. Φέρεται δε να δηλώνει ότι επιθυμεί να παραβρεθεί στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στα τέλη Νοέμβρη.

Επίσης, ο Τύπος της χώρας που στηρίζει την πολιτική του Λούλα, καλλιεργώντας τις γνωστές αυταπάτες για μια πιο …φιλολαϊκή διαχείριση, ταυτόχρονα τον καλεί να μην σχηματίσει μια κυβέρνηση αμιγώς από το κόμμα του (Κόμμα Εργατών) αλλά να ανοιχτεί σε συνεργασίες και με άλλες δυνάμεις στη λογική της κοινωνικής συναίνεσης. Ο αντιπρόεδρός του, Ζεράλντο Αλκμίν, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είναι αυτός που έχει επιφορτιστεί με τις προτάσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο, που πρέπει να προετοιμαστεί έως την 1η Γενάρη του 2023 οπότε θα αναλάβει την προεδρία ο Λούλα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...