Βραζιλία: Τουλάχιστον 40 νεκροί από τις πλημμύρες – 1.730 χωρίς στέγη

Πλημμύρες στην Μπαΐα στη Βραζιλία από τις καταιγίδες που πλήττουν την Πολιτεία / Δεκέμβρης 2021
Φώτο Αρχείου / Πλημμύρες στην Μπαΐα στη Βραζιλία από τις καταιγίδες που πλήττουν την Πολιτεία / Δεκέμβρης 2021 / TWITTER

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βραζιλία από τις τελευταίες πλημμύρες και κατολισθήσεις σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησαν οι αρχές.

Η βραζιλιάνικη εθνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων τις επόμενες ημέρες στην πολιτεία: αναμένει νέες σφοδρές βροχοπτώσεις.

Στη Σαν Σεμπαστσιάου, παραθαλάσσιο θέρετρο 200 χιλιόμετρα από την πόλη Σαν Πάουλου, την οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας, κάπου πενήντα σπίτια χτυπήθηκαν από κατολίσθηση.

Σε αυτή την πόλη περίπου 90.000 κατοίκων καταγράφηκαν οι 39 από τους 40 επιβεβαιωμένους θανάτους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, όμως εκφράζονται φόβοι πως θα γίνει ακόμη πιο βαρύς προσεχώς.

«Περίπου 40 άνθρωποι δεν έχουν βρεθεί ακόμη», επισήμανε στο CNN Brasil η Μισέλ Σέζαρ, του πυροσβεστικού σώματος της Σαν Πάουλου.

Ακόμη ένας θάνατος, αυτός ενός μικρού κοριτσιού, καταγράφηκε βορειότερα, στην παραθαλάσσια πόλη Ουμπατούμπα.

«Δεν ξέρω τι να κάνω – τα έχασα όλα. Ευτυχώς, μπόρεσα να φύγω έγκαιρα από το σπίτι μαζί με τα παιδιά, αλλά τα πάντα καταπλακώθηκαν από τη λάσπη, δεν μπορέσαμε να σώσουμε τίποτα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πατρίσια ντα Σίλβα, την οποία φιλοξενούν φίλοι μαζί με τις δυο της κόρες, 15 και 9 ετών.

«Δεν ξέρω πού να πάω, το σπίτι έχει καταστραφεί εντελώς», πρόσθεσε η κυρία ντα Σίλβα, 31 ετών.

Κάπου 1.730 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και 766 έμειναν άστεγοι, σύμφωνα με τις αρχές, που ανέπτυξαν 500 μέλη σωστικών συνεργείων, στρατιωτικούς και αστυνομικούς για τις επιχειρήσεις έρευνας και αρωγής στους πληγέντες.

Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε παραθαλάσσιες πόλεις όπου κατολισθήσεις έκοψαν στη μέση τους κυριότερους οδικούς άξονες, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση.

Μέσα σε 24 ώρες, έπεσαν πάνω από 600 χιλιοστά βροχής, με άλλα λόγια ποσότητα διπλάσια από τον μηνιαίο μέσο όρο σε αυτή την πόλη-προορισμό για πολλούς το σαββατοκύριακο του καρναβαλιού.

Το Εθνικό Κέντρο Επιτήρησης και Προειδοποίησης για Φυσικές Καταστροφές της Βραζιλίας (Centro Nacional de Monitoramento e Alertas de Desastres Naturais, CEMADEN) υπολογίζει ότι 9,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στον κίνδυνο κατολισθήσεων ή πλημμυρών, μεγάλο μέρος τους σε φαβέλες -παραγκουπόλεις- οι οποίες στερούνται βασικές υποδομές, όπως η αποχέτευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...