Βραζιλία: Τουλάχιστον 58 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στην Πετρόπολις

Φώτο Αρχείου

Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που προκλήθηκαν στην τουριστική πόλη Πετρόπολις της Βραζιλίας, οι δρόμοι της οποίας μετατράπηκαν σε ποτάμια λάσπης μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 58 ανθρώπων, ενώ 21 διασώθηκαν, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη νωρίς σήμερα το απόγευμα. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι η κατάσταση «θυμίζει πόλεμο» και έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες διασώστες για να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο, αφού είναι άγνωστο πόσοι είναι οι αγνοούμενοι σε αυτήν την πόλη που απέχει 60 χιλιόμετρα από το Ρίο. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία MetSul, η γραφική πόλη δέχτηκε μέσα σε λίγες ώρες, το βράδυ της Τρίτης, τόσο νερό όσο πέφτει συνήθως όλο τον μήνα του Φεβρουαρίου. Φέτος η Βραζιλία έχει πληγεί από ιδιαίτερα σφοδρές καταιγίδες (στις Πολιτείες Μπαχία, Μίνας Ζεράις και Σάο Πάουλο), τις οποίες οι ειδικοί συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

Περισσότεροι από 180 πυροσβέστες και 400 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην Πετρόπολις και αναζητούν αγνοούμενους στη λάσπη που έπνιξε την κάποτε θερινή κατοικία της αυτοκρατορικής αυλής της Βραζιλίας. Περισσότερο έχει πληγεί η συνοικία ’λτο ντα Σέρα, ένας λόφος απ’ όπου κατέβαιναν σήμερα πολλές οικογένειες, κλαίγοντας και κρατώντας τα λιγοστά υπάρχοντα που κατάφεραν να διασώσουν.

Η λάσπη παρέσυρε ολόκληρα σπίτια και οι τσίγκινες στέγες τους κείτονταν στο έδαφος. Αυτοκίνητα βρέθηκαν αναποδογυρισμένα ή το ένα πάνω στο άλλο. Πολλά καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Πετρόπολις πλημμύρισαν. Εκτός από τα φαρμακεία, σχεδόν όλα τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά σήμερα. Η Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου άνοιξε τις πόρτες της και φιλοξενεί περίπου 150 κατοίκους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους – τα περισσότερα καταστράφηκαν ή είναι ετοιμόρροπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...