Βρετανία: Απαγορεύτηκε το TikTok σε κυβερνητικές συσκευές

ΚΙΝΑ - tiktok

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας», ακολουθώντας παρόμοιες αποφάσεις δυτικών χωρών για την πλατφόρμα αυτή, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση Δύσης – Κίνας σε πολλαπλά πεδία

«Προχωρούμε σε ένα σύστημα όπου οι κυβερνητικές συσκευές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε εφαρμογές τρίτων μερών που περιλαμβάνονται σε μια προεγκεκριμένη λίστα», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Επικρατείας Όλιβερ Ντάουντεν, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

«Aπαγορεύουμε τη χρήση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές», με «άμεση ισχύ», τόνισε, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευαίσθητα δεδομένα σε ορισμένες πλατφόρμες.

«Η ασφάλεια ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών πρέπει να είναι πρώτιστη, επομένως σήμερα απαγορεύουμε αυτήν την εφαρμογή σε κυβερνητικές συσκευές. Η χρήση άλλων εφαρμογών εξαγωγής δεδομένων θα ελέγχεται», ανέφερε ο Ντάουντεν επίσης σε ανακοίνωσή του.

Η απαγόρευση του TikTok δεν περιλαμβάνει προσωπικές συσκευές κυβερνητικών υπαλλήλων ή υπουργών και θα υπάρχουν περιορισμένες εξαιρέσεις όπου το TikTok είναι αναγκαίο σε κρατικές συσκευές για επαγγελματικούς σκοπούς, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Πάντως αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι οι απαγορεύσεις του ΤikTok σε ΗΠΑ, Ε και τώρα στη Βρετανία επιβεβαιώνει ότι τα περίφημα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι «εργαλεία» αξιοποίησης δεδομένων από υπηρεσίες, κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα «δυτικά» δημοφιλή Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και άλλα, τα οποία όμως πλασάρονται ως ο «σύγχρονος τρόπος» κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...