Βρετανία: Αύξηση 80% στα τιμολόγια του ρεύματος

Υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας
Υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας / Πηγή: Unsplash

Στη Βρετανία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Ofgem ανακοίνωσε την Παρασκευή αύξηση των τιμολογίων ρεύματος κατά 80% από την 1η Οκτώβρη, αναπροσαρμόζοντας το σχετικό ανώτατο πλαφόν.

Οπως επισημαίνει η Ofgem, αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο νοικοκυριό που πλήρωνε 1.970 στερλίνες ετησίως για ηλεκτρικό ρεύμα, θα πληρώνει 3.549 στερλίνες από τον Οκτώβρη!

Η ρυθμιστική αρχή «προειδοποιεί» μάλιστα ότι «οι τιμές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν σημαντικά μέσα στο 2023»… Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το αντίστοιχο ετήσιο κόστος θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τις 6.000 στερλίνες την άνοιξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία «τρέχει» ήδη με 10%, εξανεμίζοντας τα εργατικά – λαϊκά εισοδήματα, ενώ στελέχη της αμερικανικής τράπεζας Citi προέβλεψαν ότι αναμένεται να φτάσει το 18% στις αρχές του 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχονται συζητήσεις και υποσχέσεις για ενισχύσεις – ψίχουλα, με στόχο τη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας.

Ερευνα του πανεπιστημίου του Γιορκ, που συνυπολογίζει τα μέχρι σήμερα κυβερνητικά μέτρα «στήριξης», προβλέπει ότι τα 2/3 των νοικοκυριών της Βρετανίας – 18 εκατομμύρια οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 45 εκατομμύρια ανθρώπους – θα βρεθούν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας μέχρι τον Γενάρη, εξαιτίας των τεράστιων αυξήσεων στα τιμολόγια Ενέργειας.

Τις πολύμορφες συνέπειες αυτού του εφιάλτη αποτυπώνει και επιστολή της ηγεσίας του βρετανικού συστήματος Υγείας (NHS) προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι η ενεργειακή φτώχεια φέρνει στον ορίζοντα τον κίνδυνο «ανθρωπιστικής κρίσης», καθώς ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί κινδυνεύουν να είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν ανάμεσα στη θέρμανση του σπιτιού τους ή τη διατροφή τους αυτόν τον χειμώνα. Οπως προειδοποιεί η επιστολή, στο ήδη εξουθενωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας – από την πολιτική που το άφησε αθωράκιστο μέσα στην πανδημία – η προσθήκη της αύξησης της φτώχειας, της έλλειψης θέρμανσης και κατάλληλης διατροφής θα οδηγήσει σε άνοδο των ασθενειών και της θνησιμότητας.

Δείτε ακόμα...