Βρετανία: Ενισχύει δεσμούς με Πολωνία και Ουκρανία

Αγγλία - Μ. Βρετανία - Πολεμική Άσκηση στην Ουκρανία, Cossack Mace 2021 - Συνεκπαίδευση Ουκρανίας - Ηνωμένου Βασιλείου
Φώτο Αρχείου / Από Πολεμική Άσκηση στην Ουκρανία, Cossack Mace 2021 – Συνεκπαίδευση Ουκρανίας – Ηνωμένου Βασιλείου / Πηγή: TWITTER

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα αμυντική συνεργασία με την Πολωνία και την Ουκρανία μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Wallace στα δύο κράτη της Ανατολικής Ευρώπης αυτή την εβδομάδα.

Η Πολωνία ανακοίνωσε στις 18 Νοεμβρίου ότι επέλεξε τον Common Anti-air Modular Missile (CAMM) και τον εκτοξευτή της MBDA ως το κεντρικό στοιχείο του προγράμματος του συστήματος αεράμυνας NAREW αξίων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναπτύσσεται από την τοπική εταιρεία PGZ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ουκρανία, οι Βρετανοί δήλωσαν ότι οι δύο πλευρές είχαν σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες σχετικά με ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού του ναυτικού της χώρας.

Η πολωνική κυβέρνηση έχει περιγράψει κατά παρελθόν το πρόγραμμα NAREW ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στην ιστορία των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η προβλεπόμενη προμήθεια αποτελεί μέρος ενός εκσυγχρονισμού μεγάλης κλίμακας των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων που τις οδήγησε να αποκτήσουν πρόσφατα μια σειρά νέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot, μαχητικών αεροσκαφών F-35, φρεγατών για το Ναυτικό και μια παραγγελία για 250 τεθωρακισμένα Abrams.

Η PGZ και οι εταίροι της θα αναπτύξουν ραντάρ και άλλα βασικά συστήματα για το σύστημα αεράμυνας, με το MBDA να παρέχει την τεχνολογία πυραύλων και εκτοξευτών που θα επιτρέπουν στα συστήματα να προέρχονται από την τοπική βιομηχανία.

Σε συνάντηση με τον ομόλογό του και άλλους ανώτατους Πολωνούς αξιωματούχους στις 18 Νοεμβρίου, ο Wallace είπε ότι η συμφωνία «θα επιφέρει μια αλλαγή στην αμυντική μας συνεργασία με την Πολωνία και θα ανοίξει το δρόμο για τους στρατούς μας να λειτουργήσουν ακόμη πιο στενά».

Η συνεργασία ενισχύθηκε περαιτέρω όταν οι Βρετανοί ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν έως και 150 μηχανικούς του στρατού για να υποστηρίξουν τα πολωνικά στρατεύματα και την αστυνομία στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Με φόντο τις αυξημένες εντάσεις με τη Ρωσία σχετικά με μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία και τη μεταναστευτική κρίση με τη Λευκορωσία, ο Wallace βρέθηκε στην Πολωνία στο τελευταίο σκέλος της τριήμερης περιοδείας που περιλάμβανε επίσης επισκέψεις στη Ρώμη και την Ουκρανία.

Εκσυγχρονισμός του Ουκρανικού ναυτικού

Η επίσκεψη στην Ουκρανία δημιούργησε επίσης καλά νέα για τον βρετανικό αμυντικό τομέα, με τις δύο κυβερνήσεις να ανακοινώνουν ότι είχαν σημειώσει πρόοδο ως προς τη συμφωνία για την ουσιαστική αναβάθμιση των πολεμικών πλοίων και των εγκαταστάσεων του Ουκρανικού Ναυτικού.

Οι Βρετανοί παρέχουν δάνειο 1,7 δισεκατομμυρίων λιρών (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των ναυτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο ανακαινισμένα ναρκαλιευτικά του πρώην Βασιλικού Ναυτικού, πύραυλοι, νέα πολεμικά πλοία, η ανάπτυξη νέων ναυτικών εγκαταστάσεων μαζί με διάφορα πακέτα υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Νωρίτερα φέτος, η βρετανική εταιρεία κατασκευής πολεμικών πλοίων και υπηρεσιών υποστήριξης Babcock International υπέγραψε τριμερές μνημόνιο εφαρμογής (MoI) με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και τη βρετανική κυβέρνηση για να συνεχίσουν την αναβάθμιση και την ενίσχυση του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...