Βρετανία: Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και τεχνολογίας υποβρυχίων στην Ταϊβάν

Χάρτης Κίνας - Ταϊβάν - Ιαπωνία - Σινική θάλασσα
Πηγή: Googlemaps

Η Βρετανία ενέκρινε πρόσφατα μια μεγάλη αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες που αφορούν υλικό για τα υποβρύχια και αντίστοιχες τεχνολογίες για την Ταϊβάν.

Η συνολική αξία ανέρχεται σε περίπου 167 εκ. λίρες, ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες των τελευταίων έξι ετών μαζί για τις ίδιες εξαγωγές!

Αυτή η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει νέα όξυνση στις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Βρετανία, αλλά και συνολικότερα στον εντεινόμενο ανταγωνισμό των δυτικών κρατών.

Το Πεκίνο κατηγόρησε, μάλιστα, τις ΗΠΑ για μια πολιτική “περικύκλωσης” ενώ έχει προειδοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη προσπάθεια περιορισμού της Κίνας μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση.

“Αν αυτό είναι αλήθεια τότε μιλάμε για παραβίαση της θέσης του Πεκίνου για μία Κίνα, θέτει ζήτημα ασφαλείας, ειρήνης και σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν”, σημειώνει σε σχόλιο του το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας.

Και συνεχίζει, ” Η Κίνα εκφράζει τις ισχυρές της ανησυχίες και αντιτίθεται σθεναρά σε μια τέτοια απόφαση”, ενώ καλεί τη Βρετανία να απέχει από την στραρτιωτική ενίσχυση της Ταϊβάν.

Πηγή: Reuters

Δείτε ακόμα...