Βρετανία: Να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει στην Ευρώπη για άλλη μια φορά (!)

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τα Βρετανικά στρατεύματα σε βάση του ΝΑΤΟ στην Εσθονία - Δεκέμβρης 2019
Φώτο Αρχείου / Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τα Βρετανικά στρατεύματα σε βάση του ΝΑΤΟ στην Εσθονία – Δεκέμβρης 2019 / Πηγή: TWITTER

Με νέες επισημάνσεις από το ΝΑΤΟ ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει χρόνια και προτροπές της Βρετανίας προς τους «συμμάχους» να συνεχιστεί αμείωτη η στρατιωτική και πολιτική στήριξη του Κιέβου, εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας. Παράλληλα, όλα τα στρατόπεδα προετοιμάζονται και εξοπλίζονται για πιο γενικευμένη στρατιωτική αναμέτρηση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία όξυνε συνολικότερα τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό. Το Ηνωμένο Βασίλειο (Βρετανία) σέρνει πρόθημα το χορό στην Ευρώπη. «Είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει στην Ευρώπη για άλλη μια φορά. Υπάρχει τώρα μια επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας στρατός ικανός να πολεμήσει μαζί με τους συμμάχους μας και να νικήσει τη Ρωσία στη μάχη» (!). Αυτά δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος αρχηγός του βρετανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Π. Σάντερς, σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό site «inews».

«Είμαι ο πρώτος αρχηγός του Επιτελείου από το 1941, που ανέλαβε τη διοίκηση του στρατού στη σκιά ενός χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη όπου εμπλέκεται μια ηπειρωτική δύναμη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογραμμίζει τον βασικό μας σκοπό: Να προστατεύσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με το να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε πολέμους», τόνισε στο μήνυμά του ο στρατηγός Σάντερς.

Ναύαρχος Τόνι Ράντακιν: «Είναι σκληρό για την Ουκρανία, αλλά αυτή θα είναι μακρά μάχη»

Το Βρετανικό μεταγωγικό HURST POINT στο Βόσπορο (18/4/2021), που είναι ναυλωμένο από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μεταφορά στρατευμάτων και πολεμικού υλικού
Φώτο Αρχείου / Το Βρετανικό μεταγωγικό HURST POINT στο Βόσπορο (18/4/2021), που είναι ναυλωμένο από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μεταφορά στρατευμάτων και πολεμικού υλικού / Πηγή: TWITTER @YorukIsik

Η Ρωσία «έχει χάσει ήδη στο στρατηγικό επίπεδο» τον πόλεμο στην Ουκρανία και «δεν θα πάρει ποτέ τον έλεγχο», έκρινε ο επικεφαλής του βρετανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχος Τόνι Ράντακιν, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο». Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, ο στρατός της «σύντομα θα έχει έλλειψη ανδρών και εξελιγμένων πυραύλων», εκτίμησε. «Είναι σκληρό για την Ουκρανία, αλλά αυτή θα είναι μακρά μάχη», συμπλήρωσε.

Μπόρις Τζόνσον προς Ζελένσκι: Η στιγμή για συνομιλίες θα είναι μετά την τελική σας επικράτηση

Λιμάνι Θεσσαλονίκης: κφόρτωση στρατιωτικών οχημάτων του βρετανικού στρατού από το πλοίο «MV Eddystone»
Φώτο Αρχείου / Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Εκφόρτωση στρατιωτικών οχημάτων του βρετανικού στρατού από το πλοίο «MV Eddystone»

«Καθώς εδραιώνεται η κούραση για την Ουκρανία, είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε πως είμαστε μαζί τους για καιρό και τους δίνουμε το στρατηγικό σθένος που χρειάζονται», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο, την Παρασκευή, μια μέρα μετά την επίσκεψη των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, οι οποίοι φέρεται να πρότειναν στο Κίεβο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Αναδεικνύοντας τις ευρωατλαντικές αντιθέσεις, ο Τζόνσον υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως η Βρετανία θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας «μέχρι την τελική σας επικράτηση» και ανέφερε ότι «αυτή θα είναι η στιγμή για συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας. Και σε αυτό το πλαίσιο μιας ελεύθερης Ουκρανίας εμείς και άλλες χώρες θα αναλάβουμε τις δεσμεύσεις και τις εγγυήσεις ασφαλείας που έχουμε συζητήσει τόσο συχνά».

«Οι Ρώσοι προχωράνε σιγά σιγά και είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να δείξουμε (…) πως η Ουκρανία μπορεί να νικήσει και θα νικήσει», δήλωσε ο Τζόνσον, επισημαίνοντας πως η ρωσική εισβολή «εισέρχεται σε μια νέα φάση» και αν η ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς αποδειχθεί επιτυχής, «δεν θα σταματήσει να προωθεί τον διαμελισμό της Ουκρανίας».

«Φοβάμαι ότι πρέπει να οπλιστούμε για έναν μακρύ πόλεμο, καθώς ο Πούτιν καταφεύγει σε μια εκστρατεία φθοράς» και «το Ηνωμένο Βασίλειο και οι φίλοι μας πρέπει να απαντήσουν, διασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία θα έχει τη στρατηγική αντοχή για να επιβιώσει και τελικά να επικρατήσει», είπε ο Τζόνσον.

Βρετανία: Προτείνει πρόγραμμα εκπαίδευσης χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών

Βρετανικά στρατεύματα που είχαν εγκατασταθεί έξω από το LVIV της Ουκρανίας ως «εκπαιδευτές», πριν την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας τον Φλεβάρη του 2022
Φώτο Αρχείου / Βρετανικά στρατεύματα που είχαν εγκατασταθεί έξω από το LVIV της Ουκρανίας ως «εκπαιδευτές», πριν την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας τον Φλεβάρη του 2022

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρότεινε στον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του, με δυνατότητα εκπαίδευσης έως και 10.000 στρατιωτών κάθε 120 μέρες, όπως ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Βρετανία, αναφέρεται, θα μπορούσε να ηγηθεί ενός προγράμματος – ορόσημο, το οποίο θα άλλαζε θεμελιωδώς την εξίσωση του πολέμου, διασφαλίζοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα έχουν την ανθεκτικότητα που χρειάζονται «για να είναι νικητές στον αγώνα τους για διαρκή ειρήνη».

Το πρόγραμμα υπό τη βρετανική ηγεσία θα εκπαιδεύσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, να ξαναχτίσουν τις δυνάμεις τους και να κλιμακώσουν την αντίστασή τους.

Θα εκπαιδεύει δυνάμεις εκτός της χώρας και «οι διεθνείς εταίροι θα κληθούν να φιλοξενήσουν την εκπαίδευση, εάν η προσφορά γίνει αποδεκτή από την Ουκρανία», σημειώνει το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η προηγούμενη βρετανική επιχείρηση «Orbital» εκπαίδευσε πάνω από 22.000 Ουκρανούς στρατιώτες από το 2015 μέχρι τη ρωσική εισβολή, υπενθυμίζει το πρωθυπουργικό γραφείο.

Δείτε ακόμα...