Βρετανία: Νέα συμφωνία για απελάσεις προσφύγων και μεταναστών προς τη Ρουάντα ως «ασφαλή χώρα»

Διασωστικό της Βρετανίας (RNLI) στο Στενό της Μάγχης εντοπίζει μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο Αρχείου / Διασωστικό της Βρετανίας (RNLI) στο Στενό της Μάγχης εντοπίζει πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο / Πηγή: RNLI

Νέα συμφωνία με την κυβέρνηση της Ρουάντα ανακοίνωσε ότι υπέγραψε, σήμερα η Βρετανία, με τον υπουργό Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι να υποστηρίζει ότι πλέον δεν υπάρχει «αξιόπιστος» λόγος για να εμποδίζονται πλέον πτήσεις που θα μεταφέρουν κατατρεγμένους πίσω, στην αφρικανική χώρα.

Το λεγόμενο «σχέδιο Ρουάντα» μπλόκαρε το Νοέμβρη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας που έκρινε ότι θα παραβίαζε διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με βάση τη νέα συμφωνία η Ρουάντα (υποτίθεται ότι) δεν θα απελαύνει αιτούντες άσυλο σε μια χώρα όπου η ζωή ή η ελευθερία τους μπορεί να απειληθεί. Η νέα συμφωνία προβλέπει τη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα παρακολουθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι όντως θα μπορούν να υποβάλουν … εμπιστευτικές καταγγελίες απευθείας σε αυτήν και ένα νέο σώμα εφέσεων που θα αποτελείται από δικαστές από διάφορες πλευρές του κόσμου.

Σε αντάλλαγμα η Ρουάντα έχει λάβει ήδη 140 εκατ. λίρες (163 εκατ. ευρώ), με την υπόσχεση να της δοθούν περισσότερα χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η στέγαση και η φροντίδα των απελαθέντων.

Σημειώνουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποδοκιμάσει το «σχέδιο» κρίνοντας ότι τα αιτήματα των απελαθέντων προσφύγων να μην τυγχάνουν σωστής αξιολόγησης ή οι ίδιοι να επιστρέφουν στη χώρα προέλευσής τους και να έρχονται αντιμέτωποι με διώξεις.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται και η δημοσίευση νομοθεσίας με βάση την οποία η Ρουάντα θα κηρύσσεται «ασφαλής» χώρα, ώστε να σταματήσουν οι νομικές προσφυγές κατά των σχεδιαζόμενων πτήσεων απέλασης αιτούντων άσυλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...