Βρετανία: Περίπου 500 θάνατοι τη βδομάδα λόγω πολύωρης αναμονής στα Επείγοντα

(φωτό αρχείου)

Χαρακτηριστικά για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια συστήματα Υγείας μετά από τρία χρόνια πανδημίας, ακόμα και στα πιο ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται για το βρετανικό NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας).

Οπως δήλωσε στο BBC ο αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρικής Επειγόντων, Ιαν Χίγκινσον, κάθε βδομάδα πεθαίνουν τουλάχιστον 500 άτομα εξαιτίας πολύωρης αναμονής (άνω των 12 ωρών) στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της Βρετανίας!

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τον περασμένο Νοέμβρη τουλάχιστον 37.837 ασθενείς περίμεναν στα ΤΕΠ του NHS επί τουλάχιστον 12 ώρες, αριθμός σημαντικά αυξημένος από τους περίπου 10.646 ασθενείς που περίμεναν άνω των 12 ωρών στα δημόσια νοσοκομεία τον Νοέμβρη του 2021.

«Αυτό που ακούμε τις τελευταίες ημέρες είναι ότι τα υφιστάμενα προβλήματα οφείλονται όλα στην Covid ή στη γρίπη ή ότι είναι κάτι περίπλοκο και δεν πρέπει να εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα. Αν κάποιος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γνωρίζει ότι είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Δεν είναι κάτι πρόσκαιρο. Οσα βλέπουμε κάθε χειμώνα και φαίνεται ότι εξακολουθούν να εκπλήσσουν το NHS», κατήγγειλε ο Ιαν Χίγκινσον.

«Αρκετά καλά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τα οποία καταδεικνύουν ότι η μακρά αναμονή στο Τμήμα Επειγόντων συνδέεται με άσχημη εξέλιξη για τους ασθενείς», επισήμανε.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια επιδείνωση όλων όσα ακούγαμε για καιρό: Τους ασθενείς να περιμένουν πολλή ώρα για ένα ασθενοφόρο. Οταν αυτό έρθει, οι ασθενείς ίσως να χρειαστεί να περιμένουν πολλή ώρα έξω από τα Επείγοντα. Και όταν τελικά καταφέρουν να μπουν στα Επείγοντα, τους περιμένει μεγάλη αναμονή μέχρι να τους δει ένας γιατρός. Και αναγκαζόμαστε να εξετάσουμε ασθενείς σε διάφορους χώρους, όπως στους διαδρόμους», υπογράμμισε ο Χίγκινσον.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...