Βρετανία: Σήμερα η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Μπ. Τζόνσον

Ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον διεξάγεται σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Το σχετικό αίτημα υπέβαλαν οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, του Μπ. Τζόνσον, το οποίο συγκέντρωσε τις απαραίτητες υπογραφές.   

Όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής των Συντηρητικών, Γκρέιαμ Μπρέιντι, το αίτημα υπογράφηκε από 54 βουλευτές κάτι που σημαίνει ότι «το όριο του 15% (…) έχει ξεπεραστεί».

Εξάλλου, συντηρητικός βουλευτής του βρετανικού κοινοβουλίου σημείωσε χαρακτηριστικά στο BBC πως “ή θα απομακρύνουμε αυτόν ή θα μας απομακρύνει ( σ.σ απ’ το κοινοβούλιο) το εκλογικό σώμα”.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η ψηφοφορία θα πρέπει διεξαχθεί σήμερα μεταξύ 8 με 10 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Ο κρίσιμος αριθμός της συγκεκριμένη ψηφοφορίας είναι το 180. Αν ο Τζόνσον συγκεντρώσει τόσες ψήφους τότε θα «επιβιώσει» της πρότασης μόμφης. Αν όμως 180 Συντηρητικοί βουλευτές ψηφίσουν κατά του Βρετανού πρωθυπουργού, τότε ο Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος και δεν θα μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές για την ανάδειξη νέου κομματικού ηγέτη και πρωθυπουργού.

Η πρόταση μομφής προκλήθηκε μετά τη δυσφορία που προκάλεσε η κοινοβουλευτική αναφορά σχετικά με το λεγόμενο «Partygate» και αφορά στην παραβίαση των κανόνων του lockdown από στελέχη της κυβέρνησης του Μπ. Τζόνσον, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό συνδέεται και με την κριτική που δέχεται ο Τζόνσον από στελέχη του κόμματός του και μερίδα της αστικής τάξης για τις χαμηλές επιδόσεις της οικονομίας, που δυσκολεύεται να ανακάμψει σε ρυθμους ικανοποιητικής κερδοφορίας, μετά την πανδημία.

Πηγή: BBC

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...