Βρετανία: Στο 9,1%, το υψηλότερο επίπεδο 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάιο

Καπιταλισμός - φτώχεια - ζητιάνος - Άστεγος στο Λονδίνο, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο Αρχείου / Άστεγος στο Λονδίνο, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο – / Πηγή: unsplash / Φωτογράφος: Tom Parsons

Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων ώθησε τον πληθωρισμό στη Βρετανία στο 9,1%, το υψηλότερο επίπεδο 40 ετών και το υψηλότερο ποσοστό στην G7, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κρίσης κόστους ζωής.

Τα στοιχεία αυτά για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, ο οποίος ήταν 9,0% τον Απρίλιο, συμβαδίζουν με δημοσκόπηση οικονομολόγων του Reuters. Τα αρχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (ONS) δείχνουν ότι ο πληθωρισμός του Μαΐου ήταν ο υψηλότερος από τον Μάρτιο του 1982.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από το 9% τους ερχόμενους μήνες προτού κορυφωθεί ελαφρώς πάνω από το 11% τον Οκτώβριο, όταν οι ρυθμισμένοι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν ξανά.

Οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξησή τους από τον Μάρτιο του 2009 και καθιστώντας την κατηγορία αυτή την μεγαλύτερη κινητήριο δύναμη του ετήσιου πληθωρισμού τον περασμένο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...