Την απόφαση της Βρετανίας να στηρίξει τη Σαουδική Αραβία στις επιδρομές που πραγματοποιεί απέναντι στους Χούθι αξιοποιώντας ξανά τη στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου ανακοίνωσε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Μπέρναμ, αναμασώντας τα γνωστά παραμύθια περί «αμυντικού χαρακτήρα» της απόφασης κ.λπ., όπως είχε γίνει και τις προηγούμενες φορές (όπως την άνοιξη του 2024). Πρόκειται για μία ακόμα απόφαση που αναδεικνύει τον ρόλο κρίκου που παίζει η Κύπρος στα ευρωατλαντικά σχέδια για τη Μέση Ανατολή που φλέγεται, βάζοντας τον λαό της στο στόχαστρο, όπως άλλωστε έδειξαν και τα χτυπήματα της περασμένης άνοιξης με drone ως απάντηση στην επέμβαση των ΗΠΑ – Ισραήλ στο Ιράν.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας Λουκ Πόλαρντ δήλωσε ότι αεροσκάφος Voyager της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (Royal Air Force – RAF), που θα επιχειρεί από στρατιωτική βάση στην Κύπρο, θα ξεκινήσει επιχειρήσεις «ανεφοδιασμού αέρος – αέρος» τις επόμενες μέρες, καθώς το Λονδίνο συμφώνησε σε αίτημα του Ριάντ. Σπεύδοντας δε να υπερασπιστεί την παρέμβαση που και στρατιωτικά πραγματοποιεί η Σαουδική Αραβία στα εσωτερικά της Υεμένης εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, ο Πόλαρντ υπογράμμισε ότι «η αμυντική δράση που θα αναλάβει η Σαουδική Αραβία εναντίον των Χούθι θα καλύπτει μια σειρά δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης αυτών των drones και πυραύλων». Επέμεινε δε ότι η «στήριξη της Βρετανίας» είναι σύμφωνη με το «διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και αφορά την «πίστη στους συμμάχους μας», για να καταλήξει ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για τις απαιτήσεις που γεννά η κλιμάκωση του πολέμου. Η στήριξη που προσφέρει η Βρετανία – επεσήμανε – «θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα η οποία θα μπορούσε να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τις τιμές των καυσίμων μας», επιστρατεύοντας ένα ακόμα πρόσχημα με το οποίο οι ιμπεριαλιστές επιχειρούν να ελέγξουν μια σειρά εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους, ρίχνοντας έτσι κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της πολεμικής κλιμάκωσης.
Την ίδια στιγμή το BBC μετέδωσε δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντι Μπέρναμ, που πηγαίνοντας προς τη Νέα Υόρκη (για την ετήσια ΓΣ του ΟΗΕ) ανέφερε ότι η συγκεκριμένη αποστολή συνδέεται και με την προστασία των ενεργειακών και οικονομικών συμφερόντων της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο περαιτέρω διαταραχών.
Στο σχετικό του θέμα το BBC προσθέτει: «Η Υεμένη βρίσκεται σε πόλεμο κατά διαστήματα από το 2014, και αυτή η τελευταία έξαρση των μαχών περιπλέκεται περισσότερο από το γεγονός ότι οι Χούθι υποστηρίζονται από το Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε δικό του κατά διαστήματα πόλεμο με τις ΗΠΑ (…) Ο κίνδυνος για τη Βρετανία εδώ είναι περιορισμένος, αλλά οι πόλεμοι έχουν την τάση να προσελκύουν έθνη με σταθερά αυξανόμενη εμπλοκή». Παράλληλα, κυπριακά ΜΜΕ έσπευσαν από χτες να θυμίσουν ότι «η αυξανόμενη επιχειρησιακή χρήση των βρετανικών βάσεων τοποθετεί το Ακρωτήρι πιο κοντά στις στρατιωτικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής».



