Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας: Πετσοκομμένος ο χάρτης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στιγμιότυπο από προπαγανδιστικό βίντεο του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας υπέρ της Ουκρανίας στο οποίο... τριχοτόμησε την Κυπριακή Δημοκρατία - Μάρτιος 2022
Στιγμιότυπο από προπαγανδιστικό βίντεο του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας υπέρ της Ουκρανίας στο οποίο… τριχοτόμησε την Κυπριακή Δημοκρατία – Μάρτιος 2022

Ενδεικτικό των διχοτομικών «λύσεων» για το Κυπριακό που συζητιούνται πίσω από κλειστές πόρτες, όπως και της υποκρισίας των Ευρωατλαντικών περί καταδίκης του «αναθεωρητισμού» και της βίαιης αλλαγής συνόρων, είναι βιντεάκι που κυκλοφόρησε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, στο οποίο ο χάρτης της Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίζεται πετσοκομμένος, «νομιμοποιώντας» την τουρκική κατοχή στο νησί.

Συγκεκριμένα, το βίντεο του βρετανικού υπουργείου εμφανίζει τα ονόματα και τους χάρτες των χωρών που έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με βάση την τοποθέτησή τους σε πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μεταξύ των χωρών που παρουσιάζονται στο βίντεο είναι και η Κύπρος, η οποία ωστόσο απεικονίζεται χωρίς τα εδάφη που έχει καταλάβει η ΝΑΤΟική Τουρκία από το 1974, καθώς και χωρίς τα εδάφη των βρετανικών βάσεων στο νησί.

Το βίντεο μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε «κατέβηκε» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του βρετανικού υπουργείου, συνέχισε ωστόσο να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ έσπευσαν να επισημάνουν ότι «πρώτη φορά ένας επίσημος φορέας του Ηνωμένου Βασιλείου απεικόνισε την Κύπρο ως διχασμένη και αποδέχτηκε την πραγματικότητα».

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η βρετανική πλευρά έχει αυξήσει τις εκκλήσεις της για μεγαλύτερη «ευελιξία» όλων των πλευρών που εμπλέκονται στις συνομιλίες για το Κυπριακό, επιχειρηματολογώντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για την επίσημη επανάληψή τους, αλλά και για μια διευθέτηση «βιώσιμη και ρεαλιστική».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα σενάρια και τα δημοσιεύματα για την ανάγκη εξέτασης περιφερειακών συνεργασιών με τις οποίες θα αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Νέο δημοσίευμα, αυτήν τη φορά στην εφημερίδα «Τούρκιγιε», με αφορμή νέες δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν για την Ενέργεια και «νέες ευκαιρίες συνεργασίας» με γειτονικές χώρες, αναφέρεται σε συζητήσεις που δυναμώνουν για το ενδεχόμενο συνεργασίας στον άξονα Τουρκίας – Ισραήλ – Αιγύπτου – Κύπρου.

Δείτε ακόμα...