Βρετανικός Τύπος: «Αγανάκτηση για τις θανατικές ποινές» και «Ο Γουίλιαμ εμπνεύστηκε από τη μητέρα του Νταϊάνα», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Η Telegraph σημειώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επικρίνει την απόφαση, με την υπουργό Εξωτερικών Liz Truss να καταδικάζει την «δόλια δικαστική απόφαση» μετά από «τριήμερη δίκη επίδειξης που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών». Η εφημερίδα περιγράφει τις ετυμηγορίες ως «βάρβαρες» και αφήνει αιχμές ότι η Μόσχα θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ως «διαπραγματευτικό χαρτί», για να απαιτήσει από τη Βρετανία να μειώσει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Telegraph, η υπόθεση είχε χαμηλή θεαματικότητα στη ρωσική τηλεόραση χθες, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι θα μπορούσε ακόμα να γίνει μια ανταλλαγή των κρατουμένων με έναν στενό προσωπικό φίλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Γράφοντας στην Daily Telegraph εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός του Brexit, Λόρδος David Frost, προειδοποιεί τον Μπόρις Τζόνσον ότι εάν δεν αλλάξει πορεία, κινδυνεύει να εκδιωχθεί μέχρι το φθινόπωρο και ζητά την αντιστροφή των πρόσφατων αυξήσεων φόρων.

«Τα πιόνια του Πούτιν» είναι ο τίτλος της Metro, με φωτογραφία των Βρετανών Aiden Aslin και Shaun Pinner σε ένα κλουβί της δικαστικής αίθουσας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Aslin είπε στους δημοσιογράφους ότι θα ήθελε «να ήταν διαφορετικά, αλλά ο Θεός θα είναι αυτός που θα με κρίνει όταν έρθει η ώρα». Ο Shaun Pinner και ο Aiden Aslin υποβλήθηκαν σε «δίκη επίδειξης». Το ζευγάρι ήταν στο εδώλιο μαζί με έναν Μαροκινό, τον Saaudun Brahim, στο ανώτατο δικαστήριο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. Το δικαστήριο, το οποίο συστάθηκε από μαχητές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα και κατέλαβαν την περιοχή το 2014, δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Πλάνα από τη δίκη προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση, με τοπικούς αξιωματούχους να κατηγορούνται ότι «κατασκευάζουν κατηγορίες» εναντίον τους για σκοπούς προπαγάνδας από πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εφημερίδα i ασσχολείται με τους δύο Βρετανούς που καταδικάστηκαν σε θάνατο σε μια «δίκη επίδειξης». Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι οικογένειες του κ. Aslin και του κ. Pinner επιμένουν ότι ήταν μέλη του ουκρανικού στρατού με μακροχρόνια υπηρεσία και όχι μισθοφόροι. Προσθέτει ότι υπάρχει «διπλωματική κατακραυγή» για παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης στην υπόθεση. Και οι τρεις κατηγορούμενοι αναγκάστηκαν χθες να «παραδεχτούν την ενοχή τους» μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ενώ το Foreign Office καταδίκασε την εκμετάλλευση αιχμαλώτων πολέμου για πολιτικούς σκοπούς. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι έχουν «δικαίωμα μαχητικής ασυλίας και δεν πρέπει να διωχθούν για συμμετοχή σε εχθροπραξίες».

«Αγανάκτηση του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς δύο Βρετανοί αντιμετωπίζουν εκτελεστικό απόσπασμα» είναι ο τίτλος της Daily Mail. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ένας τρίτος άνδρας, ο Brahim Saaudun από το Μαρόκο, καταδικάστηκε μαζί τους για τα λεγόμενα εγκλήματα ως μισθοφόροι, της απόπειρας κατάληψης της εξουσίας και της διεξαγωγής τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Η ανάλυση της Daily Mail καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Whitehall μπορεί να κάνει «πολύ λίγα» για να τους σώσει «χωρίς να λερώσει τα χέρια τους διαπραγματευόμενο με το Κρεμλίνο».

Η Guardian αναφέρεται στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τη βενζίνη για να φτάσουν στη δουλειά. Το σωματείο δημοσίων υπηρεσιών Unison λέει στην εφημερίδα ότι οι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης προσποιούνται τους άρρωστους επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει βενζίνη για να πάει στη δουλειά. Η επικεφαλής της Unison, Christina McAnea, προειδοποιεί ότι ορισμένα από τα μέλη της είναι πιθανό να προχωρήσουν σε απεργία αντιμετωπίζοντας μειώσεις μισθών σε πραγματικό χρόνο και αύξηση των τιμών, “αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους λιανοπωλητές βενζίνης να ενεργήσουν υπεύθυνα, εν μέσω ανησυχιών ότι η μείωση του φόρου στα καύσιμα δεν έχει μεταφερθεί.

Οι Times δημοσιεύουν μια αναφορά ότι δύο άλλα σιδηροδρομικά συνδικάτα – η ASLEF και η TSSA – σχεδιάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις ακολουθώντας το παράδειγμα του συνδικάτου Σιδηροδρόμων, Ναυτιλιακών και Μεταφορών (RMT) που προανήγγειλε απεργίες τον Ιούνιο. Πηγές αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι των συνδικάτων εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνδυάσουν τις απεργίες τους για να συμπέσουν με τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας τον Ιούλιο. Ένα άλλο σωματείο, που εκπροσωπεί το προσωπικό που δεν είναι οδηγοί, προειδοποίησε για ένα «καλοκαίρι δυσαρέσκειας» και έθεσε την προοπτική συντονισμένης δράσης, ενώ τονίζει ότι οι φορείς του κλάδου της φιλοξενίας έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στην ασφάλεια στο προσωπικό που προσπαθεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Στο κύριο άρθρο της ωστόσο η εφημερίδα στοχοποιεί τους Εργατικούς κατηγορώντας τη σκιώδη υπουργό τους, Lisa Nandy, ότι υποστήριξε τη δράση, αλλά οι Times αναφέρουν ότι ο Sir Keir Starmer αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι το κόμμα δεν υποστήριξε τις απεργίες.

Η Daily Express  με τον τίτλο «Δόθηκε ευκαιρία σε εκατομμύρια να αγοράσουν το δικό τους σπίτι», αναφέρει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι θα επιτραπεί σε 2,5 εκατομμύρια ενοικιαστές κατοικιών να αγοράσουν τα σπίτια τους και θα διευκολυνθεί για τους μισθωτές να αγοράσουν την ιδιοκτησία.

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times αναφέρουν ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak έχει κατηγορηθεί ότι «σπατάλησε» έντεκα δισεκατομμύρια λίρες από χρήματα των φορολογουμένων πληρώνοντας υπερβολικούς τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους της κυβέρνησης. Προσθέτει δε ότι οι υπολογισμοί του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών δείχνουν ότι οι απώλειες προέρχονται από την αποτυχία της καγκελαρίου να ασφαλιστεί πέρυσι έναντι των αυξήσεων των επιτοκίων σχεδόν 900 δις λιρών αποθεματικών που δημιουργήθηκαν από τη διαδικασία ποσοτικής χαλάρωσης. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι υπάρχει μια σαφής στρατηγική χρηματοδότησης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης.

“Wills… ο μυστικός πωλητής του Big Issue” λέει η Mirror καθώς παρουσιάζει μια φωτογραφία του Δούκα του Κέμπριτζ ντυμένο με καπέλο και γιλέκο που συνήθως φορούν οι πλανόδιοι πωλητές του περιοδικού, το οποίο παρέχει εισόδημα σε όσους βρίσκονται στη φτώχεια. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ φαίνεται λαμπερός καθώς πόζαρε για ένα στιγμιότυπο με έναν έκπληκτο Λιθουανό τουρίστα.

Η Sun δημοσιεύει την ίδια φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ, συγκρίνοντάς τον με την αείμνηστη μητέρα του Νταϊάνα, την πριγκίπισσα της Ουαλίας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο δούκας εμπνεύστηκε από τη μητέρα του, που έκανε μυστικές επισκέψεις για να βοηθήσει τους άστεγους και σημειώνει ότι ξεπέρασε ακόμη και έναν βετεράνο πωλητή του περιοδικού.

Η Daily Star δημοσιεύει την αξιοσημείωτη δήλωση του υπεύθυνου της Wizz Air ότι πάρα πολλοί πιλότοι αρνούνταν να πετάξουν λόγω κούρασης. Η εφημερίδα θέτει το ερώτημα “τι θα μπορούσε να πάει στραβά;” με μια φωτογραφία ενός πιλότου που κοιμάται στα 35.000 πόδια.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...