Βρετανικός Τύπος: «Αγώνας για να σταματήσει η μετάλλαξη της Βραζιλίας» – Πάνω από 20 εκατ. έκαναν την 1η δόση του εμβολίου

βρετανική Σημαία- Οξφόρδη

Η εφημερίδα i αναφέρει ότι μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια και να ήρθε στη χώρα λίγες μέρες πριν από την εφαρμογή της καραντίνας σε ξενοδοχείο για τις περιοχές υψηλού κινδύνου. Οι Εργατικοί έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για την καθυστέρηση αυστηρότερων περιορισμών στα σύνορα, προσθέτει η εφημερίδα, καθώς ένας από τους μολυσμένους ταξιδιώτες δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

Οι Εργατικοί θέλουν τώρα αυστηρότερα μέτρα ελέγχων στα σύνορα, αναφέρει η Guardian, καθώς αξιωματούχοι εργάζονται για να εντοπίσουν το άτομο που έχει μολυνθεί από την εξαιρετικά μεταδοτική βραζιλιάνικη μετάλλαξη. “Η άρνηση δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου μας αφήνει εκτεθειμένους σε μεταλλάξεις από το εξωτερικό”, αναφέρει ο υπουργός εσωτερικών Nick Thomas-Symonds.

Η Daily Telegraph εστιάζει και αυτή στο «κυνήγι» για τον βρετανό ασθενή που πιστεύεται ότι έχει την μετάλλαξη. Το NHS εργάζεται για τον εντοπισμό εκατοντάδων επιβατών που επιβιβάστηκαν σε πτήσεις με ανταπόκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Βραζιλία τον Φεβρουάριο. Εν τω μεταξύ, όσοι είναι άνω των 40 θα κληθούν να κάνουν το εμβόλιό τους από αυτόν τον μήνα, λέει η εφημερίδα.

Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τη διάθεση εμβολίων ως «τεράστιο εθνικό επίτευγμα», αναφέρουν οι Times, καθώς περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα έκαναν την πρώτη τους δόση, ενώ σχεδόν 800.000 έχουν κάνει και την δεύτερη. Εν τω μεταξύ, οι λαθρέμποροι θα αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης σύμφωνα με το νέο νόμο, όπως ανακοίνωσε η  υπουργός Εσωτερικών Priti Patel, που θέλει να αυξήσει τη μέση ποινή τριών ετών που επιβάλλεται σήμερα στους διακινητές, με την εφαρμογή της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων σε διαβάσεις καναλιών. Σύμφωνα με τους Times, οι αυστηρότερες ποινές φυλάκισης, θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος.

Αλλά δεν εμβολιάζουν όλες οι χώρες τους πληθυσμούς τους, τόσο γρήγορα όσο το Ηνωμένο Βασίλειο. “Χρησιμοποιήστε το … ή χάστε το,” είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Metro. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το 80% των 6,1 εκατομμυρίων εμβολίων της  Oxford-AstraZeneca της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται αχρησιμοποίητα σε ψυγεία. Τα κράτη έχουν πει να χρησιμοποιήσουν τις 4,85 εκατομμύρια δόσεις ή να τις δώσουν σε φτωχότερα κράτη, ώστε να μην χαθούν, με 130 φτωχότερες χώρες να περιμένουν να λάβουν την πρώτη δόση, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ταχεία διάθεση εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτρέψει την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν λιγότερες αυξήσεις φόρων από ό,τι περοβλέπεται για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους Financial Times καθώς στρέφουν την προσοχή τους στον προϋπολογισμό της Τετάρτης. Η εφημερίδα παραθέτει επίσημες προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, αναφέροντας κυβερνητική πηγή λέγοντας τα εξής: “Η επιτυχής διάθεση του εμβολίου είναι μια σημαντική αλλαγή τους τελευταίους μήνες”.

Η Daily Express αναφέρει ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak επενδύει 1,65 δισ. λίρες σε “μαζικούς εμβολιασμούς” για να επιταχύνει την ανάκαμψη της Βρετανίας από τον κορονοϊό. Η εφημερίδα φιλοξενεί σχόλια από τον κ. Sunak, ο οποίος τονίζει ότι θα κάνει “ό,τι χρειάζεται” για να επανεκκινήσει η οικονομία.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών  Gordon Brown προτρέπει τον καγκελάριο να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, γράφει η Daily Mirror. Η αποτυχία δράσης θα σήμαινε ότι μια ολόκληρη γενιά νέων αντιμετωπίζει ένα μέλλον ανεργίας, προσθέτει ο κ. Brown. “Σώστε τη χαμένη γενιά” είναι ο τίτλος που κυριαρχεί στην πρώτη σελίδα.

Εν τω μεταξύ, περισσότερα από τα μισά αστυνομικά τμήματα της Βρετανίας έχουν κλείσει τα τελευταία 10 χρόνια, αποκαλύπτει η Daily Mail σε μια μεγάλη έρευνα έρευνα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον 667 τμήματα έχουν κλείσει από το 2010, με τους επικριτές να λένε ότι «η δικαιοσύνη βρίσκεται σε υποχώρηση», που είναι επίσης και ο τίτλος που κυριαρχεί στην πρώτη σελίδα. Η εφημερίδα  αναφέρει τα μέτρα μείωσης του κόστους ως τον λόγο πίσω από το κλείσιμο τους και παραθέτει παραδείγματα όπου άνθρωποι έχουν πεθάνει κοντά σε τμήματα που δεν είναι πλέον ανοιχτά. Η Mail προσθέτει ότι πολλά ακόμη έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκαλώντας φόβους ότι δεν θα ξανανοίξουν ποτέ. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση δίνει στην αστυνομία τους πόρους που χρειάζεται για να μειώσει την εγκληματικότητα και να διατηρήσει τους ανθρώπους ασφαλείς.

Και η Daily Star γράφει ότι οι κάλτσες με τα σανδάλια έχουν επιστρέψει, υιοθετώντας έναν φοβερό τόνο καθώς ένα ζευγάρι πόδια που φορούν αυτή την ενδυμασία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης σελίδας. Η εφημερίδα ρίχνει την ευθύνη στους «fashionistas» που φέρεται να εγκρίνουν την τολμηρή εμφάνιση.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...