Βρετανικός Τύπος: «Αγωνία για τις τιμές της ενέργειας» και «Σχέδια μείωσης του δημοτικού φόρου για τους φτωχότερους», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Η Daily Mirror έχει τίτλο, «D-Day- Αγωνία για τις τιμές της ενέργειας», με το κύριο θέμα της να επικεντρώνεται στην «διόγκωση» του ενεργειακού κόστους που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση πάνω από 50 λίρες το μήνα στους οικιακούς λογαριασμούς. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εφημερίδα αποκάλυψε ότι μια αύξηση μόλις 30 λιρών θα έθετε μια στις τέσσερις βρετανικές οικογένειες «σε κρίση». Εν τω μεταξύ, ο αμυντικός συντάκτης της Mirror, Chris Hughes, ο οποίος βρίσκεται στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να περάσουν από το σημείο της πυρηνικής καταστροφής για να χτυπήσουν το Κίεβο. Επισημαίνει ότι 8.000 επιπλέον Ουκρανοί συνοριοφύλακες έχουν σταλεί στη ραδιενεργή ζώνη αποκλεισμού λόγω των φόβων ότι η Μόσχα θα μπορούσε να στείλει τα τανκς της για να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα.

Οι Times αναφέρουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται να λάβουν έκπτωση φόρου στα δημοτικά τέλη, με περισσότερα από 15 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ζώνες A έως C, να επωφελούνται από τη φορολογική μείωση. Η κίνηση από τον καγκελάριο Rishi Sunak έχει σχεδιαστεί για να «περιορίσει τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας» στα φτωχότερα νοικοκυριά. Το κύριο άρθρο των Times επαινεί τα σχέδια ανάπτυξης της κυβέρνησης λέγοντας ότι έχουν “ευγενείς και πρακτικούς στόχους”, αλλά ωστόσο τονίζει ότι υπάρχει “απουσία νέων χρηματοδοτήσεων”. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης, Michael Gove ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι «έχασε τη μάχη με τον Rishi Sunak για περαιτέρω πόρους». Σύμφωνα επίσης με τους Times, μέλη της ομάδας One Nation των βουλευτών των Tories κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι συμπεριφέρεται σαν «φτηνή απομίμηση του Ντόναλντ Τραμπ», αφού αρνήθηκε να αποσύρει τον ισχυρισμό ότι ο Sir Keir Starmer, ως διευθυντής της δημόσιας εισαγγελίας, απέτυχε να αναλάβει δράση κατά του Jimmy Savile.

Στο αυξανόμενο κόστος ζωής επικεντρώνεται η Daily Mail, η οποία αναφέρει ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου της τιμής της ενέργειας που θα ανακοινωθεί από τη ρυθμιστική αρχή πρόκειται να σπάσει ρεκόρ. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο κ. Sunak θα «μειώσει» το κόστος για τους φτωχότερους, αλλά προσθέτει ότι ο καγκελάριος έχει προειδοποιήσει ότι «δεν μπορεί να σταματήσει όλο τον πόνο». Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι, «οι λογαριασμοί ενέργειας θα εκτιναχθούν στα ύψη κατά 650 £», προσθέτοντας ότι «η θέρμανση είναι στο χέρι του Rishi». Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να επέζησε από το «Pork Pie Plot», αλλά τώρα αντιμετωπίζει ένα «πραξικόπημα», γράφει σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα. Αυτό συμβαίνει επειδή δύο βουλευτές από το Devon ήταν μεταξύ μιας ομάδας που την Τετάρτη ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί λόγω του Partygate.

«Ο Sunakεκτοξεύεται» είναι ο τίτλοςη Daily Telegraph, η οποία αναφέρει το σχέδιο του κ. Sunak να μειώσει την «κρίση» των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών μέσω ενός σχεδίου δανείων που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση για τις εταιρείες ενέργειας. Η εφημερίδα προσθέτει ότι σχεδιάζει φορολογικές περικοπές του δημοτικού φόρου για τους φτωχότερους, αλλά λέει ωστόσο, ότι οι κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι απίθανο να είναι αρκετές για να καλύψουν την αναμενόμενη αύξηση των λογαριασμών και ότι 22 εκατομμύρια νοικοκυριά θα «μείνουν με άδειες τσέπες». Ο Rishi Sunak θα ανακοινώσει ένα πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων λιρών σήμερα Πέμπτη για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά αντιστάθηκε στη μείωση των πράσινων εισφορών, παρά την κρίση κόστους ζωής.

Οι Financial Times αναφέρονται στην επικείμενη «πίεση του κόστους ζωής», προσθέτοντας ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak και η Τράπεζα της Αγγλία πρόκειται να συνεργαστούν για να αποτρέψουν μια τέτοια καταστροφή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της τράπεζας αναμένεται να ανακοινώσει διπλασιασμό των επιτοκίων στο 0,5%, για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ενώ  παράλληλα το σχέδιο του κ. Σουνάκ είναι να δανείσει χρήματα σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να «περικόψουν εκατοντάδες λίρες» απευθείας από τους λογαριασμούς ενέργειας προς τους καταναλωτές.

Η εφημερίδα i αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για «ανάπτυξη», εστιάζοντας στην κριτική ότι το σχέδιο στερείται φιλοδοξίας ή οποιασδήποτε νέας χρηματοδότησης. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει στην εφημερίδα ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση ή αυξήσεις φόρων για το σχέδιο που επιδιώκει να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ισότιμο. Η πολιτική συντάκτρια της εφημερίδας, Jane Merrick, σχολιάζει ότι, «οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι χρειάζονται χρήματα για να επιτευχθούν».

Στο «νέο ​​κύμα» των Συντηρητικών βουλευτών που καταθέτουν επιστολές δυσπιστίας στον πρωθυπουργό αναφέρεται η Guardian. Ο αυξανόμενος αριθμός των Tories που επικρίνουν ανοιχτά τον κ. Τζόνσον είναι ένα σημάδι ότι εξακολουθεί να διατρέχει τον κίνδυνο μιας αμφισβήτησης της ηγεσίας του, παρά τις «απελπισμένες προσπάθειες να προχωρήσει» από το σκάνδαλο με τα πάρτι στην Downing Street. Ο κ. Τζόνσον λέει ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί και ότι έχει ένα σχέδιο οκτώ ετών για να διορθώσει τη Βρετανία. Αποκαλύπτει επίσης ότι αναζητεί μια πόλη στη βόρεια Αγγλία για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Ο Πούτιν δίνει στον Μπόρις ένα Buzz» είναι ο τίτλος του Metro, αναφερόμενος στην αναχαίτιση τεσσάρων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών από τη Βασιλική Αεροπορία που πετούσαν κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η σύγκρουση των μαχητικών αεροσκαφών έλαβε χώρα λίγο πριν ο Τζόνσον μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο τηλεφωνικά, μια κλήση στην οποία η εφημερίδα λέει ότι ο πρωθυπουργός «κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναλάβει δράση» για την κρίση στην Ουκρανία. Πολλές εφημερίδες δημοσιεύουν φωτογραφία της Δούκισσας του Κέιμπριτζ να σηκώνεται στον αέρα σε ένα παιχνίδι Rugby στο Twickenham, αφού ορίστηκε επικεφαλής της Rugby Football League και της Rugby Football Union.

Η Daily Express αναφέρει την ανάπτυξη τριών  μαχητικών  αεροσκαφών της RAF πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μέρος μιας επιχείρησης έκτακτης ανάγκης Νατοϊκής αστυνόμευσης. Το αεροσκάφος Voyager KC2 έχει εντοπιστεί να αναχωρεί από την βάση της RAF στο Brize Norton, με τον κωδικό 1321 και υποδεικνύοντας μια επιχείρηση Αεροπορίας του ΝΑΤΟ ως μέρος μιας πιθανής «Ειδοποίησης Γρήγορης Αντίδρασης». Νωρίτερα, αναφέρθηκε στο Twitter ότι το αεροσκάφος A332 Voyager KC2  βρισκόταν πάνω από το Μάντσεστερ και πετούσε προς βόρεια κατεύθυνση. Το αεροσκάφος RAF E-3 Sentry πετά επίσης πάνω από το Inverness στη Σκωτία. Την Τετάρτη, η Βρετανία αναχαίτισε και συνόδευσε τέσσερα ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που πλησίαζαν την περιοχή ενδιαφέροντός της. Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου James Cleverly προειδοποίησε ότι η Μόσχα πρέπει να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να είναι στρατιωτικά επιθετική ή προκλητική. Ερωτηθείς για το περιστατικό με το αεροσκάφος, είπε ότι δεν θα μπει σε λεπτομέρειες, αλλά έκανε παραλληλισμούς με τις εντάσεις στα σύνορα της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα. Ο κ. Cleverly δήλωσε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι ελπίζει να πετύχει η Ρωσία με αυτή τη σειρά αρκετά προκλητικών, ή πολύ προκλητικών, ενεργειών. «Χρειάζεται να καταλάβουν ότι μπορούν να είναι ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή χωρίς το είδος τη στρατιωτική επιθετικότητα που βλέπουμε. Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές ότι είτε είναι ο δικός μας εναέριος χώρος, είτε είναι η εδαφική ακεραιότητα των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, στεκόμαστε στο  πλάι τους». Παρακάτω η εφημερίδα περιγράφοντας τον κ. Τζόνσον ως «σκληρό συνομιλητή» με τον Πούτιν, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός τόνισε στον Ρώσο Πρόεδρο ότι, “αναμφίβολα” μια εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν ένας “τραγικά λάθος υπολογισμός”.

«Η ώρα της αντίστροφης μέτρησης» είναι η άποψη της Daily Star για την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας. Η εφημερίδα επικεντρώνεται στους 3.000 στρατιώτες των ΗΠΑ που αναπτύσσονται στην Ανατολική Ευρώπη και περιγράφει τους ανθρώπους ως “φοβισμένους για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...