Βρετανικός Τύπος: Αυστραλιανές ειδικές δυνάμεις σκότωσαν 39 άτομα στο Αφγανιστάν

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

The Guardian

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, νοσηλεύεται αφού διαγνώστηκε με τον ιό. Ο 82χρονος αρχιεπίσκοπος νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, το ίδιο νοσοκομείο όπου ο Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας, Αναστάσιος, νοσηλεύεται λόγω Covid-19 από την περασμένη εβδομάδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξέφρασε την ευχή της κυβέρνησης για ταχεία ανάκαμψη στον Ιερώνυμο. Ο αρχιεπίσκοπος είχε συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Σάββατο, αλλά ο Πέτσας είπε ότι και οι δύο άνδρες είχαν υποβληθεί σε δοκιμή κοροναϊού πριν από τη συνάντηση και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Ο Πέτσας είπε ότι δεν χρειάζεται ο πρωθυπουργός να απομονωθεί ως προφύλαξη, καθώς είχε επίσης δοκιμαστεί αρνητικά πριν από το ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Íåá Éùíéá–Èåéá Ëåéôïõñãéá óôïí Åïñôáæïíôá Ìçôñïðïëéôéêï Íáï ôïõ Äçìïõ Íåáò Éùíáéò Áãéïé Áíáñãõñïé , ÷ïñïóôáôïõíôïò ôïõ Ìçôñïðïëéôïõ Áíåùí Ìáêáñéïõ êáé óõã÷ïñïóôáôïõíôïò ôïõ Ìçôñïð.Íåáò Éùíéáò-Öéëáäåëöåéáò Ãáâñéçë. Ðáñåõñåèç Óõìðñïóåõ÷ïìåíïò êáé ï Áñ÷éåðéóêïðïéò Éåñùíìõïò ., ï ïðïéïò óôï ôåëïò åêöùíçóå êáé ïëéãïëåðôç ïìéëéá . Ðáñåõñåèç åðéóçò ç Äçìáñ÷ïò Íåáò Éùíéáò Äåóðïéíá Èùìáéäïõ ÖÙÔÏ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε την Πέμπτη να καταστεί διαθέσιμο το ταμείο αποκατάστασης της ΕΕ «χωρίς καθυστέρηση» αν και Πολωνία και Ουγγαρία μπλοκάρουν την έγκριση του σχεδίου. Το πακέτο της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (887 δισεκατομμύρια δολάρια) «πρέπει να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε η Lagarde στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις. «Οι πρόσθετοι πόροι του πακέτου μπορούν να διευκολύνουν τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, ιδίως σε εκείνες τις χώρες της ζώνης του ευρώ με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο», πρόσθεσε.

Κριστιν Λαγκαρντ
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Οι θάνατοι από Covid-19 έφτασαν τις 250.520 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ενώ έχουν περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα. Υπάρχουν  επίσης  περισσότερα από 76.000 άτομα που νοσηλεύονται με τον ιό στις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα νοσοκομεία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον όγκο των ασθενών.

Η Ιαπωνία είναι σε «επιφυλακή» αφού κατέγραψε αριθμό ρεκόρ νέων καθημερινών λοιμώξεων. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 2.179 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες. Η πρωτεύουσα, Τόκιο, κατέγραψε επίσης ένα νέο καθημερινό ρεκόρ και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Η Ινδία έχει πλησιάσει 9 εκατομμύρια κρούσματα καθώς πρόσθεσε άλλα 45.576 νέα κρούσματα του ιού, αυξάνοντας τις συνολικές λοιμώξεις του στα 8,96 εκατομμύρια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη.

Προγραμματίστηκε μαζικός εμβολιασμός στην Αγγλία. Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας συγκεντρώνει μια τεράστια ομάδα συνταξιούχων γιατρών, νοσοκόμων και φυσιοθεραπευτών για να εφαρμόσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού στη χώρα.

Η Ρωσία ξεπέρασε την Πέμπτη τα  2 εκατ. κρούσματα αφού ανέφερε επιπλέον 23.610 λοιμώξεις και 463 θανάτους που σχετίζονται με το Covid-19. Η Ρωσία είναι η πέμπτη στον αριθμό των μολύνσεων, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 34.850.

Η Ουκρανία έχει επίσης τον υψηλότερο καθημερινό αριθμό με 13.357 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 20 εκατομμύρια δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac Biotech, εντός των ημερών. Η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την αγορά εμβολίου από την Pfizer και την BioNTech.

Η αφρικανική ήπειρος έχει ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς οι αξιωματούχοι της υγείας προειδοποιούν για  ένα νέο κύμα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι η ήπειρος των 54 χωρών έχει επίσης περισσότερους από 48.000 θανάτους από τον Covid-19.

απολύμανση στην Αφρική

Sky News

Αυστραλιανές ειδικές δυνάμεις σκότωσαν παράνομα 39 άτομα στο Αφγανιστάν μεταξύ 2005 και 2016, σύμφωνα με έκθεση. Η αποκάλυψη έρχεται μετά από τετραετή έρευνα της Αυστραλιανής Δύναμης Άμυνας (ADF), η οποία διερεύνησε 57 περιστατικά, εξέτασε εκατοντάδες μάρτυρες και περισσότερα από 20.000 έγγραφα. Μιλώντας στην αυστραλιανή πρωτεύουσα Καμπέρα, ο στρατηγός Angus John Campbell είπε ότι η έρευνα “διαπίστωσε πως υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες για να τεκμηριώσουν 23 περιστατικά παράνομης δολοφονίας 39 ανθρώπων από 25 στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων της Αυστραλίας, κυρίως από το Σύνταγμα Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας”.

Πιστεύεται ότι εκείνοι που σκοτώθηκαν ήταν κρατούμενοι, αγρότες και άλλοι πολίτες ενώ από τους 25 δράστες που εντοπίστηκαν, ορισμένοι εξακολουθούν να υπηρετούν. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι καμία από τις δολοφονίες δεν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια  ” της μάχης” και ότι όλα τα θύματα βρέθηκαν να μην είναι μαχητές ή να μην ήταν πλέον μαχητές. Πριν από την κυκλοφορία της έκθεσης την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison μίλησε με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Ashraf Ghani, για να ζητήσει συγνώμη.


Daily Mail

Η Κίνα προειδοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους της τα «Πέντε Μάτια» να «προσέχουν να μην τρυπηθούν και τυφλωθούν» αφού ζήτησαν από το Πεκίνο να τερματίσει την καταστολή του στο Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα κατέστρεψε τα «Πέντε Μάτια» για την υποστήριξη στην αντιπολίτευση του Χονγκ Κονγκ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του επέκριναν το Πεκίνο για την απέλαση τεσσάρων βουλευτών του Χονγκ Κονγκ. Ο Dominic Raab δήλωσε ότι η κίνηση αντιπροσώπευε «σαφή παραβίαση» της κοινής δήλωσης. Η Βρετανία και οι τέσσερις σύμμαχοί της – ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία – επέκριναν την Κίνα για παράβαση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. «Ανεξάρτητα από το ότι έχουν πέντε ή δέκα μάτια, δεν αρκεί να τολμήσουν να βλάψουν την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας. Πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην τρυπηθούν και να μην τυφλωθούν», προειδοποίησε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Μια δήλωση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας – επίσης γνωστή ως συμμαχία Five Eyes – εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» αφού το Πεκίνο διέταξε την απέλαση τεσσάρων βουλευτών της αντιπολίτευσης από το κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ. Η δήλωση ανέφερε: «Η δράση της Κίνας αποτελεί σαφή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών της βάσει της νομικά δεσμευτικής κοινής δήλωσης σινο-βρετανικής παραχώρησης του ΟΗΕ. Παραβιάζει τη δέσμευση της Κίνας ότι το Χονγκ Κονγκ θα απολαμβάνει «υψηλού βαθμού αυτονομίας» και το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου».

Τα νέα έρχονται μια εβδομάδα αφότου ο Ντομίνικ Ραμπ δήλωσε ότι η κίνηση του Πεκίνου αντιπροσώπευε μια «σαφή παραβίαση» της κοινής δήλωσης, η οποία υποτίθεται ότι θα εγγυούταν στην πρώην αποικία υψηλό βαθμό αυτονομίας υπό την κινεζική κυριαρχία. Τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσαν μια οργισμένη απάντηση από τον κινέζο πρέσβη Liu Xiaoming, ο οποίος επέμεινε ότι οι απελάσεις είναι «καθαρά εσωτερική υπόθεση» για την Κίνα. Ο κ. Liu κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) καθώς οι διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου προσπάθησαν να καταγράψουν επίσημα την «βαθιά ανησυχία» της κυβέρνησης για τις ενέργειες του Πεκίνου. Στη συνέχεια, έγραψε στο Twitter: «Το Χονγκ Κονγκ είναι το Χονγκ Κονγκ της Κίνας. Καμία ξένη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στο θέμα”.


 The Independent

Ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει στρατιωτικές δαπάνες ύψους 16,5 δισ. λιρών, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα αυξήσει τις επενδύσεις της Βρετανίας στην άμυνα στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Downing Street ισχυρίζεται ότι οι δαπάνες θα συμβάλουν σε περίπου 10.000 θέσεις εργασίας ετησίως και θα παγιώσουν τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως του μεγαλύτερου αμυντικού αγοραστή στην Ευρώπη και του δεύτερου μεγαλύτερου στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ. «Έχω πάρει αυτή την απόφαση εν μέσω πανδημίας, διότι η υπεράσπιση της χώρας είναι πρώτη», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η διεθνής κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη και πιο έντονα ανταγωνιστική από οποιαδήποτε στιγμή και η Βρετανία πρέπει να στέκεται δίπλα στους συμμάχους της. Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητές μας».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...