Βρετανικός Τύπος: «Αύξηση μισθών για τους οδηγούς φορτηγών λέει ο πρωθυπουργός» και «Χάος στο κόμμα των Εργατικών», στα πρωτοσέλιδα

Μ. Βρετανία - Υπουργείο Άμυνας Ηνωμένου Βασιλείου, Λονδίνο, Αγγλία
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Άμυνας Ηνωμένου Βασιλείου, Λονδίνο, Αγγλία / Πηγή: WIKIPEDIA

Αρκετά από τα έντυπα της Κυριακής παρουσιάζουν τις εξελίξεις σχετικά με την έλλειψη στους οδηγούς των φορτηγών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Sunday Telegraph αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς των οδηγών, καθώς οι υπουργοί προέτρεψαν 40.000 συνταξιούχους οδηγούς βαρέων οχημάτων να επιστρέψουν στην εργασία τους καθώς τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού οδήγησαν σε αναστάτωση τα βενζινάδικα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι περίπου 10.500 οδηγοί φορτηγών και εργατών στον τομέα των πουλερικών θα μπορούν να λάβουν προσωρινή βίζα για να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις αναταραχές ενόψει των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, ο Observer αναφέρει προειδοποιήσεις από στελέχη των μεταφορών ότι το πρόγραμμα έκτακτης βίζας της κυβέρνησης για την προσέλκυση περισσότερων Ευρωπαίων οδηγών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απίθανο να πετύχει. Ο Marco Digioia, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οδικών Μεταφορέων, δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη οδηγών σε όλη την Ευρώπη. «Δεν είμαι σίγουρος πόσοι θα ήθελαν να πάνε στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε. Εν τω μεταξύ, το κύριο θέμα της εφημερίδας επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ηγέτης των Εργατικών Sir Keir Starmer για το “χάος” που επικρατεί στη διάσκεψη του κόμματος. Ο Sir Keir αναγκάστηκε να κάνει πίσω στα σχέδια του, καθώς απέτυχε να περιορίσει τον ρόλο των μελών του κόμματος και να αυξήσει τη δύναμη των βουλευτών στη διαδικασία επιλογής ηγετών των Εργατικών, αφού τα συνδικάτα ενώθηκαν για να αντιταχθούν στα σχέδιά του .

Συνεχίζοντας για τα προβλήματα στο κόμμα των Εργατικών, η Sunday Mirror δημοσιεύει μια συνέντευξη του αρχηγού του κόμματος, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι σχεδιάζει να καταργήσει το φιλανθρωπικό καθεστώς των ιδιωτικών σχολείων. Ο Sir Keir θέλει να τερματίσει τις απαλλαγές από τον ΦΠΑ και τον συντελεστή επιχειρήσεων που επωφελούνται επί του παρόντος και δεσμεύτηκε να φορολογήσει τα ιδιωτικά σχολεία, καθώς όπως υπολογίζει, τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα συγκεντρώσουν 1,7 δισ. Λίρες.

Οι Sunday Times αποκαλύπτουν ότι ο Τζόνσον θα υποστηρίξει μια νέα γενιά πυρηνικών αντιδραστήρων καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Εργασίας Kwasi Kwarteng είναι έτοιμος να εγκρίνει χρηματοδότηση στη Rolls-Royce για τη δημιουργία μίνι αντιδραστήρων. Το Υπουργείο Οικονομικών κατέληξε ότι απαιτείται περισσότερη πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, οι Sunday People πρωτοστατούν στην έκκληση του ποδοσφαιριστή της Αγγλίας, Marcus Rashford. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ακτιβιστής, ζήτησε από την κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της να περικόψει τις 20 λίρες την εβδομάδα. Τα πρόσθετα μετρητά εισήχθησαν ως συμπληρωματικά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά σταματούν από την επόμενη εβδομάδα.

“Τα Χριστούγεννα είναι σε καλό δρόμο”, λέει η Sunday Express, υπογραμμίζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τον αριθμό των οδηγών. «Επιτέλους! Οι υπουργοί αποκαλύπτουν το σχέδιο για να λειτουργήσει ξανά η χώρα», καθώς θα σταλούν επιστολές σε ένα εκατομμύριο οδηγούς φορτηγών που θα τους παροτρύνουν να επιστρέψουν στο δρόμο στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού σχεδίου για τη διάσωση των Χριστουγέννων. Επίσης, εν μέσω φόβων για άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, οι υπουργοί καλούν τον στρατό να βοηθήσει στον τερματισμό της έλλειψης οδηγών, ενώ ως και 4.000 άτομα θα εκπαιδευτούν ως νέοι οδηγοί. Με προειδοποιήσεις ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να ακυρωθούν και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να «εισέλθει σε lockdown από επιλογή», ​​οι υπουργοί τόνισαν ότι δεν επιθυμούν την επανάληψη του περασμένου έτους – όταν οι περιορισμοί του κορωνοϊού επέβαλαν τον τερματισμό των εποχιακών εορτασμών. Ο γραμματέας μεταφορών Grant Shapps δήλωσε: “Μετά από πολύ δύσκολους 18 μήνες, ξέρω πόσο σημαντικά είναι αυτά τα Χριστούγεννα για όλους μας και γι’ αυτό κάνουμε αυτά τα βήματα με την πρώτη ευκαιρία για να διασφαλίσουμε ότι οι προετοιμασίες παραμένουν σε καλό δρόμο”.

Η Sunday Mail αποκαλύπτει ότι, οι υπουργοί ισχυρίζονται πως ο πρώην συνεργάτης του BBC, Rod McKenzie πυροδότησε την κρίση για τα καύσιμα και τον πανικό στην αγορά σε εθνικό επίπεδο, διαρρέοντας επιλεκτικά τις παρατηρήσεις ενός στελέχους της BP σε ιδιωτική κυβερνητική σύσκεψη, ενώ πηγές δήλωσαν ότι «προκάλεσε» τα σχόλια για να αποτρέψει την ευθύνη για το χάος εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κρίση καυσίμων άρχισε την περασμένη εβδομάδα μετά τη διαρροή σχολίων της Hanna Hofer, επικεφαλής λιανικής της BP, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στις 16 Σεπτεμβρίου, η κ. Hofer είπε στους δημόσιους υπαλλήλους, τους μεταφορείς και άλλα μέλη του κλάδου ότι η εταιρεία είχε «τα δύο τρίτα του κανονικού επιπέδου αποθέματος», ωστόσο, είπε επίσης ότι η κατάσταση «συνέχιζε για εβδομάδες» και ότι πολύ λίγα πρατήρια έπρεπε να κλείσουν. Αυτά τα πρόσθετα σχόλια -τα οποία κυβερνητικοί παράγοντες πιστεύουν ότι θα είχαν αποτρέψει ή τουλάχιστον θα μείωνε την αγορά πανικού καυσίμων- δεν δημοσιοποιήθηκαν. Ο κ. McKenzie είπε ότι δεν συμμετείχε στη συνάντηση και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρχαν άμεσα στοιχεία ότι αυτός διέρρευσε τις επιλεκτικές παρατηρήσεις, ενώ και η BP αρνήθηκε ότι κάποιο από τα στελέχη της ήταν πίσω από τη διαρροή.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...