Βρετανικός Τύπος: «Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, λέει ο Χάρι»

Πηγή: wikipedia

Στην τελευταία του συνέντευξη στην αμερικανική τηλεόραση, ο Δούκας του Σάσεξ, Χάρι απέκλεισε το ενδεχόμενο τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Μέγκαν, να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι θα είναι ποτέ δυνατό», γράφει η Daily Mail. Ερμηνεύει τα σχόλιά του ως παραδοχή ότι «δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής» για να επανέλθει στη βασιλική οικογένεια. Πηγές αναφέρουν ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι τόσο πληγωμένος και θυμωμένος από τις κατηγορίες του αδελφού του που «δεν έχει όρεξη» να μιλήσει μαζί του.  Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει μιλήσει με πηγή κοντά στη βασιλική οικογένεια που ξεκαθαρίζει ότι η συμφιλίωση με τον πρίγκιπα Χάρι είναι πλέον «αδύνατη» και η κατάσταση είναι απίθανο να αλλάξει. Η ίδια πηγή λέει ότι ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ φοβούνται ότι, οτιδήποτε πουν στον Χάρι θα δημοσιοποιηθεί τώρα, προσθέτοντας ότι δεν θα ασχοληθούν καθώς “δεν αναγνωρίζουν την εκδοχή των γεγονότων” που περιγράφεται στα απομνημονεύματά του και στις πρόσφατες συνεντεύξεις.

Η Sun γράφει ότι ο Χάρι κατηγορήθηκε πως πέρασε την κόκκινη γραμμή του Βασιλιά με την κριτική του στην Καμίλλα, χαρακτηρίζοντάς την ως «επικίνδυνη» και «κακιά», ωστόσο ο Κάρολος «δυσανασχέτησε» με τις πιέσεις να χάσει ο γιός του τον τίτλο του Δούκα του Σάσεξ. Η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή λέει ότι το προσωπικό του παλατιού είναι απίστευτα πιστό στην Καμίλλα και ότι οι ισχυρισμοί του πρίγκιπα Χάρι για τα γεγονότα, δεν έχουν σχολιαστεί μέχρι στιγμής από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ή το Παλάτι του Κένσινγκτον.

Η Daily Express αναφέρει ότι φίλοι και πρώην βοηθοί του βασιλιά Καρόλου περιγράφουν τον μονάρχη ως «αναστατωμένο και λυπημένο» από την τελευταία κριτική του Χάρι στην «αγαπημένη δεύτερη σύζυγό του». Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα αναφέρει ότι η επίθεση του Χάρι στην Καμίλλα είναι «τόσο δημόσιας αγριότητας» που αναπόφευκτα θα έχει ισόβιες συνέπειες. Πολλά βιβλιοπωλεία άνοιξαν τα μεσάνυχτα, με την αλυσίδα Waterstones να λέει ότι το Spare ήταν ένας από τους «μεγαλύτερους τίτλους προ παραγγελίας εδώ και μια δεκαετία», ενώ είναι ήδη στην κορυφή των μπεστ σέλερ του διαδικτυακού λιανοπωλητή Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά τις πολλαπλές διαρροές και τα αντίγραφα που έγιναν διαθέσιμα στην Ισπανία, οι άνθρωποι έκαναν ουρά για να είναι από τους πρώτους που θα λάβουν ένα αντίγραφο.

Η Metro, εν τω μεταξύ, αναφέρει ότι η δημοτικότητα του Χάρι στο βρετανικό κοινό έχει πέσει κατακόρυφα και ότι «η Βρετανία έχει χορτάσει», καθώς  το 64% των Βρετανών έχουν πλέον αρνητική άποψη γι’ αυτόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov.

Η εφημερίδα i αναφέρει ότι, οι υπουργοί εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας νέας μισθολογικής συμφωνίας για τους εργαζόμενους του NHS, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάποιες καθυστερημένες αμοιβές, όπως μια πρόταση για αναδρομική αύξηση των μισθών του επόμενου έτους, αυτόν τον Ιανουάριο. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να είναι αρκετή για να τερματιστεί η απεργιακή δράση που έχει προγραμματιστεί για αυτόν τον μήνα, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Mirror αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου του συνδικάτου της Unite, Onay Kasab, που σχολιάζει τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ, ως «προσβολή» και προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «εξοικονόμηση παραγωγικότητας». Το επίμαχο σχόλιο του κ. Μπάρκλεϊ  στο προσωπικό του NHS ήταν: «Να δουλέψετε σκληρότερα εάν θέλετε αύξηση μισθού», ενώ ο τίτλος της εφημερίδας δίπλα σε μια φωτογραφία μιας εξουθενωμένης νοσοκόμας είναι: “Δούλευε πιο σκληρά!”.

Οι Times επικεντρώνονται στις πιέσεις που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή το NHS, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών ότι ορισμένοι ασθενείς θα μπορούσαν να νοσηλευτούν σε προσωρινές καμπίνες σε χώρους στάθμευσης νοσοκομείων για να αντιμετωπίσουν τα υπερπλήρη τμήματα των επειγόντων περιστατικών. Ένας εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Επείγουσας Ιατρικής λέει στην εφημερίδα ότι τέτοιοι χώροι μεταφέρουν μόνο την πρωτοβάθμια φροντίδα σε προσωρινές κατασκευές που θα γεμίσουν γρήγορα. Ο κ. Barclay έχει δεσμεύσει 50 εκατομμύρια λίρες, για να πληρώσει για προσωρινά κτίρια για τη δημιουργία επιπλέον χώρου και έχει παραδεχτεί ότι οι πρόσφατες εμπειρίες των ασθενών «ήταν απαράδεκτες».

Η Βρετανία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα στείλει δυτικά τανκς στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Πηγές άμυνας είπαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προμηθεύσει τον Πρόεδρο Zelensky με το Challenger II, το βασικό άρμα μάχης του βρετανικού στρατού, για να ενθαρρύνει και άλλους δυτικούς συμμάχους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να σταματήσουν τον πόλεμο με τη Ρωσία, αναφέρει η εφημερίδα. Τονίζει δε, ότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε στο Κίεβο μια «γροθιά νοκ άουτ» και θα «κατέρριπτε το ταμπού» που εμπόδισε τη Δύση να στείλει σύγχρονα τανκς από το φόβο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία προσθέτοντας ότι ο βρετανικός στρατός θα στείλει περίπου δώδεκα Challenger 2, με την επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Και τέλος, οι Financial Times αναφέρουν ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν εξασφαλίσει μια σημαντική πρόοδο, σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσαν κοινή δήλωση, ανακοινώνοντας μια δοκιμαστική συμφωνία που θα έδινε στις Βρυξέλλες πρόσβαση στα συστήματα πληροφορικής του Ηνωμένου Βασιλείου για το εμπόριο μέσω της Θάλασσας της Ιρλανδίας, αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι η ατμόσφαιρα γύρω από τις διαπραγματεύσεις έχει αλλάξει δραματικά από τότε που ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας το 2019, αποχώρησε από τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...