Βρετανικός Τύπος: «Διαβατήριο για την ελευθερία» και «Τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι σε καλό δρόμο» στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία - Μ. Βρετανία - Αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου - Τέρμιναλ 5
Φώτο Αρχείου / Αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου – Τέρμιναλ 5 / Πηγή: WIKIPEDIA

“Διαβατήριο για την ελευθερία την επόμενη εβδομάδα” είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Sunday Mirror καθώς η εφημερίδα όπως και οι άλλες αναφέρουν την είδηση ότι τα πιστοποιητικά Covid θα δοκιμαστούν σε συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις αυτόν τον μήνα. Ο Μπόρις Τζόνσον θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις τη Δευτέρα, ωστόσο, τέτοια διαβατήρια δεν θα απαιτούνται σε παμπ και εστιατόρια όταν ανοίξουν ξανά στις 12 Απριλίου, προσθέτει η εφημερίδα, ενώ επισημαίνει ότι μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο που θα δείχνει εάν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο, ή έχει βρεθεί πρόσφατα αρνητικός στον ιό, θα μπορούσε να αρχίσει να υλοποιείται σε εθνικό επίπεδο τον Ιούνιο.


Ενώ το πρόγραμμα των διαβατηρίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αρχικά σε αθλητικούς αγώνες, θέατρα, μπαρ και ταξίδια για διακοπές στο εξωτερικό, μια εκτεταμένη διάθεση είναι πολύ μακριά, σύμφωνα με την Sunday Telegraph, η οποία επισημαίνει ότι τα διαβατήρια ενδέχεται να μην είναι έτοιμα μέχρι το φθινόπωρο.

Το σχήμα πιθανότατα θα λειτουργήσει μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, ωστόσο, η εφημερίδα λέει ότι η τεχνολογία μπορεί να μην είναι έτοιμη μέχρι το φθινόπωρο, καθώς οι ανώτερες κυβερνητικές πηγές πιστεύουν ότι θα χρειαστούν «μήνες, όχι εβδομάδες» για να αναπτυχθεί.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Michael Gove που ηγείται διακυβερνητικής διαβούλευσης παραδέχεται ότι, πρέπει να απαντηθούν «πλήθος ερωτημάτων» που παρουσιάζονται από τα πιστοποιητικά, συμπεριλαμβανομένου του σωστού τρόπου αντιμετώπισης ατόμων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, τονίζοντας ωστόσο ότι τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν «να μας επιτρέψουν να χαλαρώσουμε πιο γρήγορα τους κανόνες κοινωνικής απόστασης»


Σε άρθρο στην Sunday Express, ο καθηγητής νομικών της Υγείας, Sir Jonathan Montgomery, ελπίζει ότι οι δοκιμές σε μεγάλες εκδηλώσεις θα «ρίξουν φως» για το αν τα πιστοποιητικά μπορούν εύκολα να πλαστογραφηθούν. Επίσης, αναρωτιέται εάν θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης δίνοντας στους κατόχους τους μια «ψευδή αίσθηση ασφάλειας», κάνοντάς τους λιγότερο πρόθυμους να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Η επικείμενη δοκιμή των διαβατηρίων εμβολίου δείχνει ότι ο πρωθυπουργός έχει «ξεπεράσει τις προειδοποιήσεις» σχετικά με τη χρήση τους από βουλευτές του, λέει η εφημερίδα, αποκαλύπτοντας ότι  ένας θεατρικός σύλλογος στο Λίβερπουλ θα γίνει ο πρώτος που θα δοκιμάσει το σύστημα την επόμενη εβδομάδα, πριν κυκλοφορήσει σε μεγαλύτερα γεγονότα όπως ο τελικός του FA Cup και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σνούκερ.


Η απαγόρευση των ταξιδιών στο εξωτερικό θα αντικατασταθεί από ένα σύστημα φωτεινών σηματοδοτήσεων κατά την Mail της Κυριακής, με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιτρέψει τις διακοπές στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι χώρες θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τα προγράμματα εμβολιασμού, τα ποσοστά μόλυνσης και την ικανότητα εντοπισμού των μεταλλάξεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα σύστημα εμβολίων από πόρτα σε πόρτα θα μπορούσε σύντομα να καθιερωθεί σε ολόκληρη την Αγγλία για τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού μεταξύ των οικογενειών εθνοτικών μειονοτήτων που ζουν σε μεγάλα νοικοκυριά. Αναφέρει επίσης ότι οι υπουργοί ενθαρρύνθηκαν από τα αποτελέσματα ενός πιλοτικού προγράμματος δύο εβδομάδων στο Λούτον και στο Μπράντφορντ, όπου οι τοπικές αρχές εξέτασαν τα ποσοστά εμβολιασμού και έστειλαν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να εμβολιάσουν εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών στα σπίτια τους.


Οι Sunday Times αναφέρουν ότι περισσότεροι από 200.000 μαθητές στην Αγγλία θα μετακινηθούν από το δημοτικό σχολείο στο γυμνάσιο αυτό το φθινόπωρο με σημαντικές ελλείψεις στην εκπαίδευσή τους. Επικαλούμενη κυβερνητικά στοιχεία που δεν έχουν δημοσιευτεί, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο αριθμός των παιδιών που αγωνίζονται για ανάγνωση και γραφή έχει αυξηθεί κατά 30.000 τον τελευταίο χρόνο. Σημειώνει ότι η αύξηση δείχνει τον αντίκτυπο των κλειδωμάτων στην εκπαίδευση των μαθητών.

Ένα τετραετές σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα βοηθήσει τα παιδιά να καλύψουν τα κενά,  προσθέτει η εφημερίδα. Μία ιδέα είναι να προσληφθεί ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων δασκάλων και μαθητών για να παραδώσουν μέρος των απαιτούμενων μαθημάτων. Παρακάτω η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι νέες κλινικές που θα προσφέρουν νυχτερινούς εμβολιασμούς θα ανοίξουν επίσης εγκαίρως για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.


Εν τω μεταξύ, η Sunday People αναφέρει ότι οι γυναίκες στο στρατό αντιμετώπισαν φαινόμενα κακοποίησης, με εκατοντάδες θύματα να απαιτούν ένα  MeToo στρατιωτικό κίνημα. Επίσης σε άλλο άρθρο τους υποστηρίζουν ότι τα ψηφιακά διαβατήρια μπορεί να είναι η απάντηση “για περιορισμένο χρονικό διάστημα” για να επιτρέψουν την επιστροφή σε κάποιο είδος κανονικότητας.


Τέλος, αφού κάλεσε τους αναγνώστες της, με τη βοήθεια του θαυματοποιού Uri Geller, να διοχετεύσουν τη δύναμη του νου τους για να μετατοπίσουν το τεράστιο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων που μπλόκαρε το κανάλι του Σουέζ τον περασμένο μήνα, η Daily Star της Κυριακής θέλει τώρα να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους για να «επιδιορθώσουν» το Βασιλική οικογένεια.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk/news

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...