Βρετανικός Τύπος: «Δυσπιστία για την έρευνα του Partygate» και «Τυχερός λαχνός 184 εκατομμυρίων λιρών», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία PUB στο Λονδίνο, Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο)
Φώτο Αρχείου / PUB στο Λονδίνο, Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο) / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Frank Albrecht @shotaspo

Το πρωτοσέλιδο της Daily Mirror διαψεύδει τον Μπόρις Τζόνσον, δημοσιεύοντας  ένα απόσπασμα ομιλίας του πρωθυπουργού από τον περασμένο Δεκέμβριο που λέει: «Δεν παραβιάζονται κανόνες Covid». Ακριβώς από κάτω, με τη χθεσινή ημερομηνία, ο τίτλος «126 πρόστιμα», που επιβλήθηκαν από την αστυνομία ως αποτέλεσμα της τετράμηνης έρευνάς της. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε πει επανειλημμένα στο παρελθόν στους βουλευτές του ότι δεν είχαν παραβιαστεί οι κανόνες για τον Covid, όταν οι παραβιάσεις του νόμου στην Downing Street ήταν τόσο φανερές, ώστε χθες η αστυνομία αποκάλυψε ότι είχαν επιβληθεί 126 πρόστιμα. Χαρακτηριστικά, την 1η Δεκεμβρίου 2021, ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή: «Όλες οι οδηγίες ακολουθήθηκαν πλήρως στο Νο 10» και επανέλαβε αυτόν τον ισχυρισμό σε άλλες έξι περιπτώσεις τον ίδιο μήνα, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου είπε στους βουλευτές: «Με διαβεβαίωσαν επανειλημμένα από τότε που προέκυψαν αυτοί οι ισχυρισμοί ότι δεν υπήρξε κανένα πάρτι». Ανακοινώνοντας το τέλος της έρευνας «Partygate», η Μητροπολιτική Αστυνομία αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε λάβει ειδοποιήσεις άλλων κυρώσεων, εκτός του πρόστιμου των 50 λιρών για την παρουσία του σε συγκέντρωση για τον εορτασμό των 56ων γενεθλίων του, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε έξι από τις συγκεντρώσεις που παραβίασαν το lockdown. Δεκάδες βοηθοί επίσης έλαβαν πρόστιμα για τα ίδια γεγονότα και κατώτεροι αξιωματούχοι που εργάζονταν στο Νο 10 είπαν στη Mirror ότι ήταν «στεναχωρημένοι» που κατέληξαν να «κουβαλούν την ρετσινιά» για την παραβίαση του κανόνα, ενώ ο πρωθυπουργός διέφυγε οποιαδήποτε άλλη μομφή. Η Scotland Yard είπε ότι σε 83 άτομα επιβλήθηκαν πρόστιμα για εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε περίοδο 11 μηνών.  Ο κ. Τζόνσον αντιμετωπίζει τώρα μια έρευνα από την Επιτροπή Προνομίων των Κοινοτήτων για το εάν παραπλάνησε σκόπιμα τους βουλευτές, υποστηρίζοντας ότι δεν παραβιάστηκαν κανόνες.

Η Guardian αναφέρει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ειδικοί σύμβουλοι αντέδρασαν με «μανία και δυσπιστία» προς τον πρωθυπουργό που του επιβλήθηκε μόνο ένα πρόστιμο για συγκεντρώσεις που παραβιάζουν το νόμο, λέγοντας ότι το πόρισμα της αστυνομικής έρευνας ανοίγει το δρόμο για τη δημοσίευση της έκθεσης της Sue Gray την επόμενη εβδομάδα, καθώς η μακρά αναμονή για τα ευρήματα, έχει σχεδόν τελειώσει. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ειδικοί σύμβουλοι είναι έκπληκτοι και η Μητροπολιτική Αστυνομία δέχεται έντονες πιέσεις για να εξηγήσει πώς κατέληξαν στα συμπεράσματά τους. Η αναπληρώτρια επίτροπος, Helen Ball, είπε ότι η έρευνα ήταν «προσεκτική και αμερόληπτη». Οι 12 ντετέκτιβ που εργάζονταν στην «Επιχείρηση Hillman» μελέτησαν 345 έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αρχείων καταγραφής πόρτας, καταχωρίσεων ημερολογίου και καταθέσεων μαρτύρων. Είδαν επίσης 510 φωτογραφίες και εικόνες CCTV και 204 ερωτηματολόγια. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: «Θα έλεγα ότι ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος που ολοκληρώθηκε η έρευνα», ωστόσο η ανακοίνωση των 126 προστίμων οδήγησε σε πιέσεις για παραίτηση του πρωθυπουργού. Ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer, ο οποίος αντιμετωπίζει και ο ίδιος αστυνομική έρευνα για ενδεχόμενη παραβίαση του κανόνα σχετικά με το “Beergate”, είπε: «Μετά από έρευνα που δείχνει περισσότερες από 120 παραβιάσεις του νόμου στην Downing Street, φυσικά θα πρέπει να παραιτηθεί. Είναι υπεύθυνος για την τήρηση του νόμου». Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Ed Davey, είπε: «Είναι απαράδεκτο ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές επιτρέπουν τη μεγάλη χώρα μας να διοικείται από έναν Πρωθυπουργό που παραβίασε τον νόμο και στη συνέχεια είπε επανειλημμένα ψέματα γι’ αυτό».

Η Daily Mail, σχολιάζει την έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ως «φαρσοκωμωδία, χάσιμο χρόνου και 460.000 £» και λέει ότι το αποτέλεσμα πυροδότησε «οργή για τις λάθος προτεραιότητες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας». Η έρευνα των 460.000 λιρών της Scotland Yard χαρακτηρίστηκε ως «εξωφρενική» σπατάλη πόρων χθες το βράδυ, αφού έληξε ξαφνικά χωρίς άλλα πρόστιμα για τον Μπόρις Τζόνσον και όλα αυτά όταν η εγκληματικότητα στο Λονδίνο εκτινάσσεται στα ύψη. Οι επικριτές του Μπόρις Τζόνσον ελπίζουν ότι η έκθεση θα καθορίσει την κλίμακα της παραβίασης του νόμου, αν και οι αξιωματούχοι της Downing Street δεν έχουν δει ακόμη την πλήρη έκθεση και δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια να την αποδυναμώσουν. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, ενώ θα είναι «καταδικαστικό για τις δημόσιες υπηρεσίες», η κυρία Gray δεν θα δώσει ένα δολοφονικό χτύπημα στον πρωθυπουργό. Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι τουλάχιστον ένας συντηρητικός βουλευτής που είχε υποβάλει επιστολή δυσπιστίας στον πρωθυπουργό την έχει πλέον αποσύρει. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον πιστεύουν ότι το κοινό θέλει τώρα να «προχωρήσει» μπροστά σε ζητήματα όπως η κρίση κόστους ζωής και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Daily Express ρωτά “Μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε μόνο στα μεγάλα ζητήματα;” Σημειώνει ότι οι βουλευτές των Tories υπόσχονται να σταθούν πίσω από τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά η εφημερίδα αναφέρει ότι πολλοί θέλουν να «βάλει τη Βρετανία ξανά σε τροχιά» τώρα που η έρευνα έχει τελειώσει. Ο πρώην ηγέτης των Tories, Sir Iain Duncan Smith, είπε ότι οι υπουργοί πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην κρίση του κόστους ζωής: «Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Ας ελπίσουμε ότι το κοινό θα αναγνωρίσει ότι η παραβίαση των κανόνων είναι κάτι που ο Πρωθυπουργός και οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν υπόψη και δεν θα το κάνουν ποτέ ξανά. Οι άνθρωποι κυριολεκτικά βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρές επιλογές, πρέπει να παρέμβουμε με χαμηλότερους φόρους και σε επίπεδο παροχών. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα».

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η ανώτερη δημόσια υπάλληλος Sue Gray απαιτεί να κατονομαστούν βασικοί παράγοντες στο σκάνδαλο Partygate στην έκθεσή της αφού η Μητροπολιτική Αστυνομία έκλεισε την έρευνά της χωρίς να αποκαλύψει σε ποιον είχε επιβληθεί πρόστιμο από τη στιγμή που η Μητροπολιτική Αστυνομία έκλεισε την έρευνά της χωρίς να αποκαλύψει σε ποιον είχε επιβληθεί πρόστιμο. Με την ολοκλήρωση της έκθεσής της, η κ. Gray βρίσκεται σε συζητήσεις με νομικούς συμβούλους στη Δημόσια Υπηρεσία καθώς και με συνδικάτα και αναμένεται να ασκήσει κριτική προς κάθε κατεύθυνση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση γιατί επιτρεπόταν να γίνονται παράνομες κοινωνικές συγκεντρώσεις. Μια πηγή κοντά στην κυρία Gray είπε ότι «θέλει να κατονομάσει τους υπεύθυνους στα πάρτι, αλλά φοβάται ότι θα δεχθεί πίεση να κρατήσει μερικούς από αυτούς στην ανωνυμία», ωστόσο πρόσθεσε: «Θα ήταν δύσκολο να γραφτεί η έκθεση χωρίς να κατονομαστούν ορισμένα άτομα ή θέσεις». Ο σκιτσογράφος Matt σατιρίζει, απεικονίζοντας ένα κουνούπι να λέει στο άλλο: «Ζούμε μόνο για 24 ώρες, μακάρι να βιαστούν και να δημοσιεύσουν την έκθεση της Sue Gray».

Η Metro αποκαλύπτει τους νικητές τζάκποτ λαχείων στη Βρετανία, Joe και Jess Thwaites – που κέρδισαν 184.262.899,10 £ με ένα τυχερό λαχνό που αγοράστηκε μόλις μια μέρα πριν. Ο Joe είπε χθες ότι δεν ξύπνησε τη γυναίκα του που κοιμόταν για να της πει τα νέα. «Είδα πόσα ήταν και δεν ήξερα τι να κάνω», είπε. «Δεν μπορούσα να ξανακοιμηθώ, δεν ήθελα να ξυπνήσω την Jess, έτσι απλά έμεινα εκεί και αυτό φάνηκε σαν μια αιωνιότητα. Πέρασα λίγο χρόνο ψάχνοντας για ακίνητα, κάτι που ήταν μια καινοτομία!» Όταν τελικά χτύπησε το ξυπνητήρι, γύρισε στη γυναίκα του και της είπε: «Έχω ένα μυστικό, έχω κάτι να σου πω». Αλλά το ζευγάρι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν άξιζε να ενθουσιαστεί πολύ γιατί μάλλον δεν ήταν αλήθεια. Η πραγματικότητα τελικά  φανερώθηκε, όταν οι τηλεφωνικές γραμμές της Camelot άνοιξαν στις 8 το πρωί και τους είπαν ότι μόλις είχαν γίνει οι μεγαλύτεροι νικητές της χώρας. Οι γονείς δύο παιδιών, λένε ότι η εκπληκτική νίκη «μας δίνει χρόνο να ονειρευόμαστε κάτι που δεν είχαμε κάνει άλλη φορά». Η νούμερο ένα προτεραιότητά τους είναι η υποστήριξη των μελών της οικογένειας μετά από «δύσκολα χρόνια, όπως πολλοί άνθρωποι και οικογένειες σε όλη τη χώρα». Αλλά θέλουν να πάνε με τα παιδιά τους διακοπές στη Χαβάη και να παρακολουθήσουν ζωντανά αγώνα ράγκμπι του Gloucester ή της Αγγλίας.

Η Sun αναφέρει ότι το ζευγάρι, αντί να κάνει επίδειξη του πλούτου τους, γιόρτασαν την τεράστια νίκη με μια μπριζόλα και πατατάκια , αξίας 16,95 £ στο τοπικό τους εστιατόριο. Ο Joe, 49 ετών, και η σύζυγός του Jess, 44 ετών, έβγαλαν την οικογένειά τους για ένα γεύμα στο εστιατόριο Miller & Carter στο Gloucester αφού ανακάλυψαν ότι ήταν πολυεκατομμυριούχοι. Η εφημερίδα επικαλείται οικογενειακή πηγή που είπε: «Ήταν σε τόσο εορταστική διάθεση που άφησαν ένα σημαντικό φιλοδώρημα». Το τυχερό ζευγάρι αποκάλυψε χθες ότι είχαν πάει για δείπνο «ώστε να το μοιραστούμε με την οικογένειά μας». Η πρώτη τους αγορά μετά τη νίκη τους ήταν νέα έπιπλα για την κρεβατοκάμαρά τους. Μιλώντας την Πέμπτη, η Jess είπε: «Για να πούμε την αλήθεια, αγοράσαμε έπιπλα κρεβατοκάμαρας. Αγοράσαμε μια συρταριέρα και μια ντουλάπα. Εκτός από αυτό, δεν έχουμε κάνει τίποτα». Η Jess, η οποία έχει τρία σκυλιά, πέντε κοτόπουλα και τρία πόνυ, ήταν έτοιμη για μια μεγάλη νίκη εδώ και χρόνια επειδή ο μπαμπάς της «έπαιζε λαχεία όλη του τη ζωή και ονειρευόταν συνεχώς να κερδίζει». Είπε: «Νιώθω ότι μας προετοίμαζε. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που φαίνομαι τόσο ψύχραιμη, καθώς ήμουν έτοιμη να κερδίσω εδώ και χρόνια». Ο Joe αγόρασε τον τυχερό λαχνό στις 4 μ.μ. την προηγούμενη μέρα.

«Αυτό το ποσό καλύπτει τους λογαριασμούς της ενέργειας για μερικούς μήνες», αστειεύεται ο τίτλος της Daily Star, καθώς λέει ότι το τυχερό ζευγάρι «θα μπορεί να ζεστάνει το σπίτι του και θα έχει ακόμα μερικές δεκάρες για πολυτέλειες, όπως το φαγητό». Η έκπληκτη κομμώτρια είπε στον σύζυγό της «μην είσαι χαζός» όταν της αποκάλυψε ότι είχαν κερδίσει 184 εκατομμύρια λίρες στο EuroMillions. Εκείνη τη στιγμή, ο Jess και ο Joe Thwaite έγιναν οι μεγαλύτεροι νικητές λαχειοφόρου αγοράς της Βρετανίας και τώρα είναι πλουσιότεροι από την ποπ τραγουδίστρια Adele και από τους 1.000 πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας. Το ζευγάρι αποκάλυψε την ταυτότητά του σε συνέντευξη Τύπου στο Cheltenham χθες μετά την τεράστια νίκη, στις 11 Μαΐου. Η Jess έκλεισε το κομμωτήριό της μέχρι την επόμενη εβδομάδα και έβαλε ένα σημείωμα στο παράθυρο λέγοντας συγγνώμη στους πελάτες της. Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά στο δημοτικό και ο Joe έχει δύο παιδιά στο πανεπιστήμιο από προηγούμενο γάμο και αποφάσισε να μοιραστεί τα νέα της νίκης του, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν και να απολαύσουν τη νέα και συναρπαστική ζωή τους. Η Jess είπε: «Δεν θέλω να λέω ψέματα στην οικογένεια και τους φίλους, θέλω να το απολαύσω μαζί τους. Νόμιζα ότι μπορούσαμε να πούμε σε λίγους ανθρώπους και θα ήταν εντάξει. Αλλά ο κατάλογος μεγαλώνει και σύντομα συνειδητοποιείς ότι θα ήταν ένα βάρος να τους ζητήσεις να τον κρατήσουν μυστικό».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...