Βρετανικός Τύπος: «Εμβόλιο της Ένωσης» και η ΕΕ κοντά στην «κρίση», τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου 2021

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

“Ένα ακόμη εμβόλιο για τη Βρετανία!” στο πρωτοσέλιδο της Daily Mail, καθώς αναφέρει ότι ένα τέταρτο εμβόλιο κατά της Covid έχει δείξει “εντυπωσιακά” αποτελέσματα στις δοκιμές. Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax δήλωσε ότι το εμβόλιο της είχε αποδειχθεί ότι είναι 89,3% αποτελεσματικό σε κλινικές δοκιμές φάσης 3. Η κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο θα παραχθεί στο Teesside εάν εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει η εφημερίδα.

Το “εμβόλιο της Ένωσης” είναι ο τίτλος για την Sun, η οποία επισημαίνει επίσης ότι το εμβόλιο Novavax θα παραχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λέει ότι το εμβόλιο, το οποίο έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικό στη μετάλλαξη του ιού, που βρέθηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, χαιρετίστηκε από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Εν τω μεταξύ, οι Times αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και ακίνδυνο για τους άνω των 65 ετών καθώς η Γερμανία αποφάσισε να μην το χρησιμοποιήσει για αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αναγνωρίσει την «αβεβαιότητα» σχετικά με τις επιπτώσεις στον ηλικιωμένο πληθυσμό λόγω της έλλειψης δεδομένων, αλλά επέμειναν ότι έχει αποδειχθεί πως είναι ασφαλές και δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να πιστεύει ότι θα σταματήσει να είναι αποτελεσματικό μόλις οι άνθρωποι φτάσουν τα 65, λέει η εφημερίδα.

Η Guardian λέει ότι εκατομμύρια δόσεις θα μπορούσαν να αποκλειστούν από την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε λίγες μέρες, αφού οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι έπρεπε να αντιδράσει στις ελλείψεις στα κράτη μέλη της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει σχέδια για να δώσει στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές την εξουσία να απορρίπτουν αιτήματα για εξαγωγές, το οποίο όπως αναφέρει η εφημερίδα, προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τη ροή του βελγικού εμβολίου Pfizer-BioNTech στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σχέδιο εμβολιασμού της ΕΕ “πλησιάζει το σημείο κρίσης”, σύμφωνα με τους Financial Times, αφού αρκετές περιοχές ανέστειλαν εμβολιασμούς λόγω έλλειψης εμβολίων. Οι αρχές στο Παρίσι και τη Λισαβόνα σταμάτησαν ή καθυστέρησαν να χορηγήσουν τις πρώτες δόσεις, μετά από προειδοποίηση από την περιοχή της Μαδρίτης την Τετάρτη ότι θα σταματήσει την εκστρατεία της για 10 ημέρες, αναφέρει η εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, η Metro αναφέρει ότι η πρωθυπουργός της Σκωτίας “έδωσε στον Μπόρις Τζόνσον τη βελόνα” προσφερόμενη να βοηθήσει την ΕΕ στη σειρά εμβολίων. Η Nicola Sturgeon επέμεινε ότι θα τον αψηφούσε δίνοντας στους Ευρωπαίους ηγέτες λεπτομέρειες σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας του Ηνωμένου Βασιλείου – παρά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού ότι αυτό θα απειλούσε την εθνική ασφάλεια, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η κα Sturgeon κατηγορήθηκε για “επίδειξη” και ότι  “προσπάθησε να κερδίσει την εύνοια” της ΕΕ με την υπόσχεση να δημοσιεύσει τα δεδομένα. Αποκαλύπτοντας πόσες δόσεις αναμένει η Σκωτία κάθε εβδομάδα, η πρωθυπουργός ελπίζει να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς ότι αποτυγχάνει να χορηγήσει το εμβόλιο αρκετά γρήγορα στη χώρα της, αναφέρει η εφημερίδα. Συνεχίζει προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητα εμβολίων που αναμένει από τους κατασκευαστές κάθε εβδομάδα, λόγω ανησυχίας ότι τα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να ασκήσουν πίεση στις εταιρείες να μη στείλουν τις δόσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα i, παρά τις εντάσεις σχετικά με τον εφοδιασμό, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έχει δεσμευτεί ότι το ΗΒ θα έχει αρκετές δόσεις για να δώσει στις ομάδες προτεραιότητας τη δεύτερη δόση εγκαίρως, ενώ περισσότερο από το 11% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε μέχρι τώρα την πρώτη δόση.

Η Daily Mirror επικεντρώνεται στην εκστρατεία της να δοθεί προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς για το εμβόλιο στην επόμενη φάση, λέγοντας ότι το κοινό υποστηρίζει την ιδέα. Αναφέρει μια δημοσκόπηση στην οποία ρωτήθηκαν ποιοι θα έπρεπε να είναι στην επόμενη σειρά μετά τους πιο ευάλωτους, με τους δασκάλους να βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας.

Η Daily Express χρησιμοποιεί την πρώτη της σελίδα για να ζητήσει περισσότερη βοήθεια για τους μαθητές, την οποία περιγράφει ως “ξεχασμένα θύματα του Covid”. Με περιορισμένη διδασκαλία και χωρίς έκπτωση στα δίδακτρα, οι μαθητές έχουν «αισθανθεί το πλήρες βάρος της πανδημίας», από την μάχη για την ψυχική τους υγεία έως τις οικονομικές δυσκολίες, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Τέλος, η Daily Star έχει τον τίτλο «Τίποτα δεν μας εκπλήσσει πια» καθώς αναφέρει ότι οι ειδικοί βρήκαν ότι οι πίθηκοι θα μπορούσαν να μιλήσουν αν το ήθελαν, αλλά “δεν μπορούν να ενοχληθούν”, λέγοντας ότι βλέπει κάποιες ομοιότητες ” με τους κλόουν στο γραφείο του κ. Johnson”  με αυτό που περιγράφει.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...