Βρετανικός Τύπος: «Έντονη αντίδραση για τις μάσκες στα σχολεία» και «Κρίση στο προσωπικό του NHS», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, τα σχέδια της κυβέρνησης να απαιτήσουν από τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία να φορούν μάσκες στις τάξεις, αντιμετωπίστηκαν με «αντίδραση», δεδομένου ότι ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων Covid μειώθηκε την Κυριακή στη χώρα και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει επιβραδυνθεί. Η εφημερίδα προσθέτει ότι Συντηρητικοί βουλευτές, ένας από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης, φιλανθρωπικές οργανώσεις και ομάδες γονέων έχουν προειδοποιήσει για τη μακροπρόθεσμη επίδραση των μασκών στην ψυχική υγεία των παιδιών. Ο πρώην αρχηγός των Tories, Sir Iain Duncan Smith, λέει στην εφημερίδα ότι τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να «κρατήσουμε την ψυχραιμία μας» και ότι η επιβολή μασκών στις τάξεις είναι «πρόωρη». Ο πρώην συντηρητικός υπουργός David Jones, είπε επίσης ότι οι μάσκες θα μπορούσαν να έχουν αντιπαραγωγική επίδραση στην εκπαίδευση των παιδιών. Και τέλος, η Telegraph σημειώνει ότι ο καρκίνος του προστάτη θα μπορούσε να θεραπευτεί με μια επέμβαση διάρκειας μίας ώρας που «αλλάζει το παιχνίδι» καθώς χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να καταστρέψει τους πιο δύσκολους όγκους. Περισσότερα από 50.000 κρούσματα της νόσου ανιχνεύονται κάθε χρόνο, ενώ οι θεραπείες που προσφέρονται συνήθως περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του προστάτη και ακτινοθεραπεία και με τα δύο να προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η νέα θεραπεία, που προσφέρεται στο NHS για πρώτη φορά, πραγματοποιείται πολύ πιο γρήγορα και λιγότερο επεμβατικά.

«Συγχωνεύστε τάξεις για να αντιμετωπίσετε την κρίση προσωπικού από Covid» είναι ο τρόπος με τον οποίο η Guardian συνοψίζει το περιεχόμενο ενός email που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας στους διευθυντές σχολείων στην Αγγλία την Κυριακή. Το έγγραφο αναφέρει ότι η νέα οδηγία παρότρυνε τους επικεφαλής να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν το βοηθητικό προσωπικό ως εκπαιδευτικούς, να συνδυάσουν τις τάξεις σε μεγαλύτερες ομάδες ή να χρησιμοποιήσουν την υβριδική μάθηση -έναν συνδυασμό διαδικτυακής και πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλίας- για να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά.

Με έναν στους 10 υπαλλήλους του NHS να απουσιάζει από την εργασία του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με 50.000 από αυτούς στο σπίτι είτε άρρωστους με Covid είτε απομονωμένους σε καραντίνα,  εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων της Omicron, η Daily Mirror προειδοποιεί ότι η υπηρεσία υγείας παλεύει με μια «κατάρρευση του προσωπικού». Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι μέρος της έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας, ο οποίος έχει προειδοποιηθεί να προετοιμαστεί ότι το 25% του εργατικού δυναμικού θα είναι εκτός και θα μπορούσαν να αφήσουν έως και 1,4 εκατομμύρια από το προσωπικό του NHS εκτός. Οι υπουργοί προσπαθούν τώρα να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη μείωση της αναστάτωσης στα νοσοκομεία, τα σχολεία, τον τομέα του τουρισμού και την κοινωνική περίθαλψη. Νοσοκομεία σε όλο το Lincolnshire χθες το βράδυ κήρυξαν «έκτακτη ανάγκη» λόγω «ακραίων και πρωτοφανών» ελλείψεων προσωπικού. Το NHS δημιουργεί «κόμβους έξαρσης» του Covid σε νοσοκομεία σε όλη την Αγγλία, συμπεριλαμβανομένου του St George’s στο Tooting, στο Νότιο Λονδίνο, καθώς οι εισαγωγές κορωνοϊού στην Αγγλία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους.

Εν τω μεταξύ, η πρώτη σελίδα της εφημερίδας i γράφει ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα «αναβάλει» τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στην Αγγλία εν μέσω «αβεβαιότητας» σχετικά με τα τρέχοντα δεδομένα για την Covid. Μια ανασκόπηση αναμένεται αυτή την εβδομάδα, αλλά η εφημερίδα επιμένει ότι οι αλλαγές είναι «απίθανες» παρά τον υψηλό αριθμό μολύνσεων. Η παραλλαγή Omicron, προσθέτει η εφημερίδα, έχει πυροδοτήσει διαταραχές σε βασικές υπηρεσίες, όπως η συλλογή και η μεταφορά των κάδων σκουπιδιών – ενώ οι ελλείψεις προσωπικού του NHS είναι πλέον τόσο «οξείες», που σύμβουλος στη βορειοδυτική Αγγλία είπε στην εφημερίδα ότι η υπηρεσία υγείας είναι «στο χείλος» να επιστρέψει στην παροχή μόνο επείγουσας φροντίδας, καθώς οι απουσίες προσωπικού και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ωστόσο, οι Times αποκαλύπτουν ότι οι υπουργοί είναι «βέβαιοι» ότι δεν υπάρχει τίποτα στα δεδομένα που να δικαιολογεί την εισαγωγή περαιτέρω περιορισμών στην Αγγλία, επικαλούμενοι σχόλια των Steve Barclay και Edward Argar την Κυριακή. Εν όψει της κυβερνητικής ανακοίνωσης αυτής της εβδομάδας για τα μέτρα του Σχεδίου Β της Αγγλίας και τις απαιτήσεις ταξιδιωτικών δοκιμών, η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι περιορισμοί του Σχεδίου Β είναι “σχεδόν βέβαιο” ότι θα παραμείνουν, αλλά ο κανόνας που απαιτεί από τους ανθρώπους να κάνουν τεστ Covid πριν από την αναχώρηση τους, πριν φτάσουν στην Αγγλία είναι «πιθανόν» να απορριφθεί. Οι Times μίλησαν με έναν βετεράνο των Φρουρών των Γρεναδιέρων, τον  Julian Perreira, που καλεί τον Πρίγκιπα Άντριου να παραιτηθεί από τον ρόλο του ως συνταγματάρχης του σώματος. Ο Δούκας της Υόρκης, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία, αντιμετωπίζει εκκλήσεις να παραιτηθεί από τους στρατιωτικούς του τίτλους μετά την καταδίκη της Ghislaine Maxwell για σεξουαλική διακίνηση παιδιών. Ο Perreira, πρώην λοχίας που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν, είπε ότι η συνεχιζόμενη ανάμειξη του Δούκα με την πολύκροτη υπόθεση, θα «αμαυρώσει» την ιστορία του συντάγματος των Γρεναδιέρων.

Η Daily Express γράφει ότι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν επίσης οδηγίες να εντείνουν τις δοκιμές, με όλους τους μαθητές να κάνουν τεστ πλευρικής ροής στο σχολείο πριν επανέλθουν στα μαθήματα μετά το διάλειμμα των Χριστουγέννων, καθώς και να συνεχίσουν να κάνουν τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Σε παρόμοιο πνεύμα με πολλές άλλες, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «κρατά την ψυχραιμία του» και δεν θα φέρει περαιτέρω περιορισμούς στην Αγγλία, καθώς αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα στοιχεία της Omicron δείχνουν ότι δεν είναι ακόμη απαραίτητοι. Ωστόσο, εν μέσω της «αναμενόμενης κρίσης προσωπικού του NHS», η εφημερίδα προσθέτει ότι ο κ. Τζόνσον διέταξε ένα «έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης» που θα αναγκάσει τους υπουργούς «να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να προετοιμαστούν για το χειρότερο δυνατό σενάριο», το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απουσία του 25% των 5,6 εκατομμυρίων από το εργατικό δυναμικό του δημόσιου τομέα.

Η Daily Mail αναφέρεται σε ένα άλλο θέμα, την «αυξημένη πίεση» στον κ. Τζόνσον για τις «τεράστιες αυξήσεις» των λογαριασμών ενέργειας, τονίζοντας ότι οι υποστηρικτές θέλουν ο πρωθυπουργός να καταργήσει τους πράσινους φόρους που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και κοστίζουν στις οικογένειες έως και 200 ​​λίρες ετησίως. Το κόστος χονδρικής έχει εκτοξευθεί λόγω της υψηλότερης ζήτησης από την Κίνα και των χαμηλότερων προμηθειών φυσικού αερίου. Η Βρετανία επλήγη περισσότερο από πολλές άλλες χώρες επειδή είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ έχει επίσης μικρότερη δυνατότητα αποθήκευσης. Το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας, το οποίο ορίζει τη μέγιστη χρέωση για 15 εκατομμύρια πελάτες σε τυπικά μεταβλητά τιμολόγια, πρόκειται να αυξηθεί ξανά τον Απρίλιο μετά από μια αύξηση 139 λιρών τον Οκτώβριο που οδήγησε τους ετήσιους λογαριασμούς στο ρεκόρ των 1.277 £. Το ανώτατο όριο του Απριλίου θα ανακοινωθεί από τη ρυθμιστική αρχή Ofgem τον επόμενο μήνα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν τις 2.000 £ ετησίως.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...