Βρετανικός Τύπος: «Επέκταση της αποζημίωσης λόγω αναστολής εργασίας» και «τελευταία ευκαιρία για τις παμπ»

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Οι εφημερίδες φιλοξενούν την είδηση ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak θα παρατείνει το πρόγραμμα επιδότησης των εργαζομένων σε κλειστές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, στην ανακοίνωση του προϋπολογισμού την Τετάρτη.

Η Guardian, με τον τίτλο ο «Sunak επεκτείνει το δίχτυ ασφαλείας»,αναφέρει ότι η ανακοίνωση που θα κάνει ο καγκελάριος σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που δεν εργάζονται επί του παρόντος λόγω της πανδημίας θα συνεχίσουν να παίρνουν εγγυημένα το 80% του μισθού τους. Ωστόσο, το Εργατικό κόμμα δήλωσε ότι η επέκταση θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί μήνες νωρίτερα, αντί να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λειτουργούν με αβεβαιότητα. Ο Guardian αναφέρεται σε ένα σφάλμα του συστήματος το 2015 που είχε ως αποτέλεσμα, περισσότερες από 100.000 καταδίκες να μην κοινοποιηθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο στις χώρα καταγωγής των εγκληματιών στην ΕΕ. Η λίστα περιλαμβάνει 191 δολοφόνους και βιαστές, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι εργάζεται εντατικά για να διασφαλίσει την κοινή χρήση των απαραίτητων δεδομένων με τα κράτη μέλη.

Η Metro λέει ότι η επέκταση γίνεται για να αποφευχθούν “καταστροφικές” απώλειες θέσεων εργασίας. Επισημαίνει ότι ο κ. Sunak λέει πως «υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ» με τον οδικό χάρτη, για να βγει το Ηνωμένο Βασίλειο από τους περιορισμούς του lockdown.

Η εφημερίδα i εξηγεί ότι αυτό σημαίνει πως το σχέδιο θα έχει διάρκεια 18 μήνες συνολικά όταν τελειώσει. Λέει επίσης ότι ο καγκελάριος θα επιβεβαιώσει στον προϋπολογισμό του ότι η αύξηση της καθολικής πίστωσης ύψους 20 £ την εβδομάδα, θα συνεχιστεί για τους επόμενους έξι μήνες και ο δασμός των καυσίμων θα παγώσει για ένα ακόμη έτος.

Ο κ. Sunak θα ανακοινώσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «στιγμή κρίσης» όταν κάνει τη δήλωσή του στο κοινοβούλιο, αναφέρουν οι Times. Η εφημερίδα γράφει ότι το κόστος επέκτασης της αποζημίωσης, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες και θα αποτελέσει μέρος των δαπανών αξίας 30 δισ. λιρών για να υποστηρίξει τις «πιο πληττόμενες » από το lockdown επιχειρήσεις, ενώ θα υιοθετήσει το καθεστώς στήριξης θέσεων εργασίας πέρα ​​από την ημερομηνία που η κυβέρνηση ελπίζει να τερματίσει όλους τους περιορισμούς Covid, στις 21 Ιουνίου. Οι Times αναφέρουν επίσης ότι η Δούκισσα του Σάσεξ αντιμετώπισε καταγγελίες για εκφοβισμό ενώ βρισκόταν στο παλάτι του Kensington. Οι βασιλικοί βοηθοί λένε ότι οι καταγγελίες έγιναν από τον γραμματέα επικοινωνιών του ζευγαριού, Jason Knauf, τον Οκτώβριο του 2018, ο οποίος Ισχυρίστηκε ότι η δούκισσα έδιωξε δύο προσωπικούς βοηθούς και υπονόμευε την εμπιστοσύνη ενός τρίτου. Σύμφωνα με μια πηγή, ο πρίγκιπας Χάρι “παρακάλεσε” τον κ. Knauf να μην προβεί σε καταγγελία, αλλά αυτός ήθελε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ να προστατεύσει το προσωπικό που ήταν υπό πίεση. Εκπρόσωπός τους δήλωσε ότι ήταν θύματα μιας «εκστρατείας σπίλωσης».

Η Daily Express αναφέρει ότι ο καγκελάριος θα απλώσει ένα «προστατευτικό δίχτυ» σε εκατομμύρια εργαζομένους με τον «τολμηρό» προϋπολογισμό του για να ξεκινήσει την ανάκαμψη της Βρετανίας από την πανδημία και την αποκαλεί “γραμμή ζωής του προϋπολογισμού του Rishi. Τα 7 δισ. λίρες που διατίθενται για μισθολογική υποστήριξη, διοχετεύονται για να σώσουν θέσεις εργασίας και τα προς το ζην, προσθέτει η εφημερίδα.

Η Daily Telegraph γράφει ότι τα οικονομικά μέτρα ανακοινώνονται ενώ όλα δείχνουν ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του Covid-19 υπερβαίνουν τις προσδοκίες. Με τα μέτρα αυτά φαίνεται ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα επανέλθουν πλήρως στο φυσιολογικό μέχρι το φθινόπωρο, λέει η εφημερίδα. Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η απόφαση είναι πιθανό να επανεξεταστεί, διότι θα μπορούσε να συνεχίσει να εφαρμόζεται για μήνες όταν οι επιχειρήσεις στην Αγγλία επιτρέπεται να ανοίξουν εκ νέου υπό το νέο σχέδιο της κυβέρνησης. Με μια νέα ανάλυση φαίνεται ότι η μείωση των θανάτων από τον ιό στην Αγγλία είναι περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τις εκτιμήσεις του κεντρικού μοντέλου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξανόμενες πιέσεις για ταχύτερη άρση του κλειδώματος.

Σε άλλες ειδήσεις για τον προϋπολογισμό, ο καγκελάριος έχει κληθεί να σώσει τις παμπ, αναφέρει η Daily Mirror, καθώς αποκαλύφθηκε ότι χιλιάδες έχουν κλείσει για τα καλά σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Ο κ. Sunak πρόκειται να παρουσιάσει μέτρα για να βοηθήσει τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης των περικοπών ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι προϊστάμενοι του κλάδου έχουν προειδοποιήσει ότι η βοήθεια πρέπει να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αποφευχθεί μια «καταστροφή».

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι του NHS θα μπορούσαν να αναγκαστούν να κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με την Daily Mail, βασιζόμενη σε σχέδια που συζητούνται από τους υπουργούς. Η εφημερίδα αναφέρει ότι έως και 200.000 NHS και υπάλληλοι φροντίδας έχουν αρνηθεί την χορήγηση του εμβολίου μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι εργάζονται πολύ κοντά στις ευάλωτες ομάδες, τονίζοντας όμως ότι θα υπάρξουν «μείζονα νομικά και ηθικά ζητήματα» σχετικά με το αναγκαστικό εμβολιασμό του προσωπικού.

Ο ήρωας του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αγγλίας Sir Geoff Hurst υποστήριξε την προταση του πρωθυπουργού να φιλοξενήσει το παγκόσμιο κύπελο ποδοσφαίρου στην Αγγλία, αναφέρει η Sun. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Sir Geoff δήλωσε ότι η διοργάνωση του τουρνουά θα “αναστήσει το 66” όταν η Αγγλία φιλοξένησε και κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Σχετικά με την επερχόμενη ανακοίνωση του προϋπολογισμού τονίζει ότι όλες αυτές οι δαπάνες είναι ένα «στοίχημα» από τον καγκελάριο «για να επιτραπεί η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, προκειμένου να ξεπεραστεί το πλήγμα της ανεργίας».

Μια ανασκόπηση του Υπουργείου Οικονομικών για την πόλη του Λονδίνου σημειώνει στην αναθεώρηση των κανόνων εταιρειών εισαγωγών, ώστε η πρωτεύουσα να μπορεί να ανταγωνιστεί καλύτερα τους αντιπάλους της στη Νέα Υόρκη και την Ευρώπη, αναφέρουν οι Financial Times. Η εφημερίδα γράφει ότι με την επανεξέταση προτείνεται η δυνατότητα στους ιδρυτές για μεγαλύτερο έλεγχο των επιχειρήσεων τους την προσέλκυση μεγάλου αριθμού εταιρειών τεχνολογίας στην αγορά.

Και τέλος, η Daily Star περιγράφει την ιστορία ενός ζευγαριού που βρήκε και τους επτά αριθμούς για να κερδίσει στο λαχείο ποσό ύψους 182 εκατομμυρίων £. Η κατάθεση  του τυχερού δελτίου δεν είχε ολοκληρωθεί. “Και νομίζατε ότι εσείς είχατε μια κακή μέρα” είναι ο τίτλος της εφημερίδας.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...