Βρετανικός Τύπος: “Ερωτήματα για τις άδειες οπλοφορίας μετά την αδικαιολόγητη σφαγή”

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Ο Βρετανικός Τύπος σήμερα κυκλοφορεί με βασικό θέμα την οπλοφορία. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος “Ερωτήματα για τις άδειες οπλοφορίας μετά την αδικαιολόγητη σφαγή”. Αναλυτικότερα:


Times

Οι πυροβολισμοί στο Plymouth είναι το κύριο θέμα στα περισσότερα έντυπα. Οι Times συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που αναφέρουν ότι στον ένοπλο που σκότωσε πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός τρίχρονου κοριτσιού και της μητέρας του, του επεστράφη η άδεια του όπλου του από την αστυνομία μόλις τον περασμένο μήνα, αφού είχε ανακληθεί εξαιτίας κατηγορίας για επίθεση. Η εφημερίδα γράφει ότι η Αστυνομία  του Devon και της Κορνουάλης διεξάγουν έρευνες μετά την επιστροφή της άδειας οπλοφορίας. Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, υπάρχουν εικόνες των θυμάτων, ανάμεσά τους στα πρώτα εξ αυτών και η μητέρα του, Maxine Davison, η οποία σύμφωνα με τους Times είχε αρχίσει να ανησυχεί όλο και περισσότερο για τη συμπεριφορά του τελευταία. Υπάρχει μεγάλος συναγερμός για την επίθεση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, αναφέρουν επίσης οι Times, σε άλλο άρθρο τους.


Daily Telegraph

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει «συνεχείς ερωτήσεις» για το ότι ήταν ελεύθερος να έχει όπλο παρά τις ανησυχίες για την ψυχική του υγεία. Ο Davison, ο οποίος σκότωσε πέντε άτομα κατά τη διάρκεια «καταδίωξης» 12 λεπτών σε μια κατοικημένη περιοχή του Plymouth, είχε δημοσιεύσει βίντεο που υποστηρίζει τον ακραίο μισογυνισμό, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Η Daily Telegraph προσθέτει ότι οι γείτονες ισχυρίστηκαν πως η οικογένειά του είχε επικοινωνήσει με την αστυνομία για τη συμπεριφορά του. Σύμφωνα με την Telegraph επίσης, οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι υπεύθυνοι της ναυτιλίας προσπαθούν να αποφύγουν μια «κρίση χριστουγεννιάτικων αγαθών» μετά την επιδημία Covid που έκλεισε το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στον κόσμο στην Κίνα. Ο διευθύνων σύμβουλος διαδικτυακού καταστήματος που αγοράζει προϊόντα από την Κίνα αναφέρει: «Αυτό δεν είναι καλό σημάδι για χαρούμενα Χριστούγεννα ή ακόμη και για την Black Friday».


Daily Mail

Η Daily Mail γράφει ότι υπήρχαν ανησυχίες για την ψυχική υγεία του Jake Davison πριν από την επίθεση. Τους τελευταίους μήνες είχε διαμαρτυρηθεί έντονα στο διαδίκτυο για μαζικούς πυροβολισμούς και εξέφρασε την απογοήτευσή του που παρέμεινε παρθένος, αποκαλύπτει η εφημερίδα. Η Daily Mail επισημαίνει ότι η αστυνομία ξεκίνησε μια επείγουσα έρευνα για το γιατί του επεστράφη το όπλο.


Guardian

Η Guardian γράφει ότι οι ντετέκτιβ καλούνται να αντιμετωπίσουν ερωτήματα γιατί θεωρούν τους πυροβολισμό ως ένα οικογενειακό επεισόδιο και όχι ως τρομοκρατική επίθεση, όταν είχε σαφές ενδιαφέρον για το κίνημα “incel”, (διαδικτυακή κοινότητα νεαρών ανδρών που θεωρούν ότι δεν μπορούν να προσελκύσουν γυναίκες σεξουαλικά, ενώ συνήθως συνδέονται με εχθρικές απόψεις προς γυναίκες και άνδρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί) και αναφερόταν στις απόψεις του ενώ ήταν βαθιά μισογύνης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Davison μοιράστηκε απόψεις γεμάτες μίσος σε φόρουμ του Reddit. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αστυνομία θα αντιμετωπίσει έρευνα για τις συναλλαγές της με τον Davison, αφού αποδείχθηκε ότι είχε άδεια οπλοφορίας και προσθέτει ότι η αστυνομία ήταν ικανοποιημένη που ήταν σε θέση να έχει ξανά όπλο, αφού δέχτηκε να παρακολουθήσει μαθήματα διαχείρισης θυμού.


Daily Express

Όπως αρκετές από τις εφημερίδες, η Daily Express παρουσιάζει μια φωτογραφία  δύο εκ των  θυμάτων του Davison, της Sophie Martyn και του πατέρα της, Lee. «Πυροβολήθηκαν τυχαία περπατώντας στο δρόμο καθώς πήγαιναν σπίτι», γράφει στον τίτλο της η εφημερίδα. Σύμφωνα με την Express, η οικογένεια του Davison είχε παρακαλέσει για ψυχολογική εξέτασή του από το NHS,  καθώς η κατάστασή του επιδεινώθηκε και το μίσος του για τις γυναίκες αυξήθηκε.


Daily Mirror

“Senseless” (Αδικαιολόγητο) είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Daily Mirror, ο οποίος παρουσιάζει μια φωτογραφία της Sophie Martyn, ενώ περιγράφει την επίθεση ως «σφαγή αθώων». Η εφημερίδα εστιάζει στην τρίχρονη Sophie Martyn, η οποία φαίνεται να μεταφέρεται στην πλάτη του πατέρα της, Lee, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε από τον ένοπλο. «Σκοτώθηκε καθώς προσπαθούσε να σώσει το κοριτσάκι του», γράφει η εφημερίδα.


Εφημερίδα i

Η εργασία από το σπίτι είναι απίθανο να γίνει νέος νόμος, γράφει η εφημερίδα i. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η αλλαγή του νόμου για τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής πλησιάζει, αλλά οι υπουργοί φοβούνται ότι το μόνιμο δικαίωμα στην εργασία από το σπίτι θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλες συνέπειες. Επίσης η εφημερίδα  γράφει ότι η εορταστική περίοδος «κινδυνεύει» από την εθνική έλλειψη οδηγών φορτηγών, οι οποίοι μεταφέρουν προϊόντα σε αποθήκες λιανικής, καταστήματα και σπίτια πελατών, ενώ προσθέτει ότι οι αγοραστές μπορεί να αντιμετωπίσουν έλλειψη αγαθών από παιχνίδια και ρούχα έως και ηλεκτρονικά είδη.


Financial Times

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν ενέτειναν την επίθεσή τους στο Αφγανιστάν την Παρασκευή, περικυκλώνοντας την Καμπούλ και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Κανταχάρ. Η ισλαμιστική ομάδα ελέγχει τώρα τουλάχιστον 14 από τις επαρχιακές πρωτεύουσες της χώρας, αναφέρει η εφημερίδα. «Εγκαταλείπονται στην αγριότητα», κατά τον Patrick Cockburn, που επισημαίνει πως για όλα όσα πάλεψαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών καταρρέουν με ταχύτατο ρυθμό, υπογραμμίζει την έκταση της ήττας. Προσθέτει ότι η ήττα είναι πιο βαριά από αυτή που υπέστη η Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1980, επειδή μετά τη σοβιετική αποχώρηση, η κομμουνιστική κυβέρνηση στην Καμπούλ επέζησε για αρκετά χρόνια, σε αντίθεση με την παρούσα κατάσταση.

Πηγή: https://www.pressreader.com/uk/the-guardian/20210814/details

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...