Βρετανικός Τύπος: «Ευχαριστούμε» και «Μαζί… αλλά χωριστά στο Ιωβηλαίο», στα πρωτοσέλιδα

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι, παρά την απουσία της Βασίλισσας στην ακολουθία των ευχαριστιών της Παρασκευής στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, η τελετή χαρακτηρίστηκε από εκφράσεις ευγνωμοσύνης για την μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας. Στον τίτλο της, η εφημερίδα δημοσιεύει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου της Υόρκης κατά τη διάρκεια του κηρύγματος του, ο οποίος ευχαρίστησε τη Βασίλισσα που «παρέμεινε στην διαδρομή» κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, για μια μονάρχη που αγαπά δια βίου τις ιπποδρομίες, η ομιλία  του Αρχιεπισκόπου «γεμάτη με αναφορές σε άλογα» ήταν ίσως «το απόλυτο κομπλιμέντο» για τη βασίλισσα.

Η απουσία της βασίλισσας από την τελετή των ευχαριστιών είναι επίσης στο πρωτοσέλιδο των Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι από την τελετή «έλειπε το ίδιο το άτομο που βρίσκεται στο επίκεντρο των σκέψεων του έθνους» κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφού αποσύρθηκε μετά την «ταλαιπωρία» που βίωσε την Πέμπτη ενώ παρακολουθούσε την παρέλαση του Trooping the Colour. Οι Times προσθέτουν ότι αν και η απουσία της Βασίλισσας ήταν «έντονα αισθητή» στη λειτουργία των ευχαριστιών της Παρασκευής στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, θα είχε τουλάχιστον την «παρηγοριά να χάσει το τελευταίο επεισόδιο της σαπουνόπερας του Sussex», καθώς ο Δούκας και η Δούκισσα του Sussex εμφανίστηκαν μαζί για πρώτη φορά σε μια μεγάλη βασιλική εκδήλωση μετά από δύο χρόνια.

Το πρωτοσέλιδο της Daily Express είναι αφιερωμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μια φωτογραφία μερικών από το εκκλησίασμα που ευχαριστεί τη βασίλισσα, η οποία «λείπει πολύ» από την τελετή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι κατάφερε να ενώσει «την οικογένειά της και το έθνος» και παρέμεινε η «πνευματική καρδιά» των εορτασμών του Ιωβηλαίου. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο συμβολισμός της μεγάλης λειτουργίας των ευχαριστιών για την απούσα μονάρχη δεν χάθηκε κάτω από τον «επιβλητικό τρούλο» του Αγίου Παύλου. Η δημοσιογράφος της Daily Express Rachel Trethewey που κάνει το βασιλικό ρεπορτάζ, γράφει ότι ήταν σαν «ένα θεατρικό έργο του West End, αλλά χωρίς την πρωταγωνίστρια».

Η Daily Mirror στέκεται στις εντάσεις μέσα στη βασιλική οικογένεια κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου Σαββατοκύριακου της Βασίλισσας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο αδερφός του πρίγκιπας Χάρι «εμφανίστηκαν χαλαρά» στη λειτουργία, σημειώνοντας ωστόσο, ότι «απέτυχαν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον» καθώς κάθονταν στις απέναντι πλευρές του καθεδρικού ναού. «Μαζί… αλλά ακόμα χώρια» είναι ο τίτλος της, που δημοσιεύτηκε μαζί με φωτογραφίες και των δύο βασιλικών ζευγαριών και υποστηρίζει ότι ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν «σνόμπαραν» ένα πάρτι για την βασιλική οικογένεια  και τους επίσημους μετά τη λειτουργία, επιστρέφοντας στο Windsor. Ο Χάρι και η Μέγκαν ήταν οι μόνοι από την βασιλική οικογένεια που δεν εμφανίστηκαν στην δεξίωση.

Με το ίδιο θέμα ασχολείται και η Daily Mail, η οποία εστιάζει στην «οδυνηρά μακρινή» σχέση μεταξύ των εγγονών της βασίλισσας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι «επιτέλους επανενώθηκαν» στην λειτουργία του Ιωβηλαίου, οι «απλομακροι αδερφοί εξακολουθούσαν να είναι πολύ διαφορετικοί», ενώ σχολιάζει ότι εκατομμύρια παρακολουθούσαν και περίμεναν ένα σημάδι, όσο απλό κι αν είναι, συμφιλίωσης μεταξύ των Γουίλιαμ και Χάρι. Δυστυχώς, ακόμη και όταν παρουσιάστηκε μια τόσο χρυσή ευκαιρία, δεν ήρθε ποτέ… εγείροντας το ερώτημα. Λοιπόν, αν όχι τώρα, πότε; Ο Χάρι και η Μέγκαν περπάτησαν χέρι-χέρι στο διάδρομο του καθεδρικού ναού, με τα μάτια του κόσμου στραμμένα σε κάθε τους βήμα. Ωστόσο, όταν έφτασαν στις προβλεπόμενες θέσεις, δεν προχώρησαν στις μπροστινές θέσεις, αλλά μπήκαν στην δεύτερη σειρά με άλλα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας. Εκεί περίμεναν, ανταλλάσσοντας κουβέντες με τα ξαδέρφια του Χάρι καθώς έφταναν οι πραγματικοί σταρ του σόου, ο Ουίλιαμ και η Κέιτ συνοδεύοντας τον Πρίγκιπα Κάρολο και τη Δούκισσα της Κορνουάλης.

Οι φιλικά προσκείμενοι συντηρητικοί βουλευτές του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχουν προειδοποιήσει τους συναδέλφους τους στο κόμμα των Tories ότι θα χάσουν τις επόμενες γενικές εκλογές εάν τον εκδιώξουν από την ηγεσία του κόμματος, αναφέρει η εφημερίδα i του Σαββατοκύριακου. Πιστεύουν ότι ο κ. Τζόνσον είναι ο μόνος συντηρητικός πολιτικός που μπορεί να διατηρήσει τις πρώην εκλογικές περιφέρειες των Εργατικών όπου το κόμμα σάρωσε στις εκλογές του 2019. Επικαλείται δε μια ανώτερη κυβερνητική πηγή που είπε: «Αν τσακίσεις τον Μπόρις, γκρεμίζεις το Κόκκινο Τείχος». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Downing Street είναι «προετοιμασμένη» για μια αμφισβήτηση στην ηγεσία της στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «παλεύει για την πολιτική του επιβίωση», καθώς αρκετοί από τους βουλευτές του τον επικρίνουν.

Η έκδοση των Financial Times του Σαββατοκύριακου παρουσιάζει μια ιστορία η οποία αποκαλύπτει ότι έχει εκδοθεί νομική αξίωση πολλών εκατομμυρίων λιρών κατά των διαχειριστών ενός κατεστραμμένου επενδυτικού ταμείου που ιδρύθηκε από τον πρώην «σταρ έμπορο» Neil Woodford. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ίδιος ο κ. Woodford δεν είναι στόχος της νομικής δράσης, η οποία έχει ξεκινήσει για λογαριασμό 1.500 επενδυτών που θέλουν να ανακτήσουν τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές. Σε άλλο θέμα αναφέρονται στην «καταθλιπτική πραγματικότητα» για τους πότες, λέγοντας ότι η μέγιστη τιμή για ένα ποτήρι μπύρας στο Λονδίνο είναι τώρα 8 λίρες, καθώς οι παμπ αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Σύμφωνα με μια έρευνα σε χιλιάδες μπαρ και παμπ, η μέση τιμή σε ολόκληρη τη χώρα είναι λίγο κάτω από τις 4 λίρες, μια αύξηση άνω του 70% από το οικονομικό κραχ του 2008.

Και τέλος, η εφημερίδα Independent αναφέρει ότι οι τράπεζες τροφίμων αναμένουν περαιτέρω αύξηση της ζήτησης από οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτό το καλοκαίρι, εκτός εάν η κυβέρνηση επεκτείνει την υποστήριξη προς τους γονείς κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, ενώ σχολιάζει ότι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στο Λίβερπουλ εξετάζει τώρα εάν θα έπρεπε να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να βοηθήσει. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι υπουργοί έχουν δεσμεύσει επιπλέον 500 εκατομμύρια λίρες σε ένα ταμείο στήριξης των νοικοκυριών, το οποίο επιτρέπει στα συμβούλια να χορηγούν πληρωμές για την κρίση και 200 εκατομμύρια λίρες για τις δραστηριότητες των διακοπών και το πρόγραμμα διατροφής.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...