Βρετανικός Τύπος: «Η αγωνία του Γουίλιαμ» και «Η καρδιά της μητέρας για την Olivia», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Η Metro αφιερώνει την πρώτη της σελίδα στον Πρίγκιπα και την Πριγκίπισσα της Ουαλίας καθώς συνάντησαν πλήθη και διάβασαν αφιερώματα στο σπίτι της Βασίλισσας στο Νόρφολκ στο Sandringham House την Πέμπτη. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παραδέχτηκε ότι περπατώντας πίσω από το φέρετρο της βασίλισσας την Τετάρτη έφερε στο μυαλό του παιδικές αναμνήσεις από την κηδεία της μητέρας του, της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία πέθανε όταν ήταν μόλις 15 ετών. Ο νέος πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας αναμένεται να συναντήσουν στρατεύματα από την Κοινοπολιτεία που θα λάβουν μέρος στην κρατική κηδεία.

Η Daily Mail εστιάζει στον πόνο του πρίγκιπα Ουίλιαμ που περπατούσε πίσω από το φέρετρο της βασίλισσας – αφού έκανε το ίδιο και στην κηδεία της μητέρας του ως έφηβος, γεγονός που μοιράστηκε με τα πλήθη στο Sandringham λέγοντας ότι ήταν «δύσκολο». Λεπτομέρειες για την κηδεία της βασίλισσας , συμπεριλαμβανομένων προσωπικών επιθυμιών της, έχουν δημοσιευτεί. Μαζί με τη βασιλική οικογένεια, πολιτικοί και παγκόσμιοι ηγέτες θα είναι 200 ​​άτομα που ήταν στα φετινά γενέθλια της Βασίλισσας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βοήθησαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Θα τηρηθεί εθνική σιγή δύο λεπτών καθώς η τελετή θα πλησιάζει στο τέλος της λίγο πριν το μεσημέρι.

Οι Times δημοσιεύουν φωτογραφία του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας εμφανώς συγκινημένους, ενώ περιγράφει επίσης περαιτέρω λεπτομέρειες που δημοσιεύθηκαν για την κηδεία της βασίλισσας. «Μια τελετή για τον κόσμο» είναι ο τίτλος τους και υπογραμμίζει ότι η κρατική κηδεία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ θα είναι η πρώτη τέτοια λειτουργία εκεί εδώ και 200 χρόνια. Η εφημερίδα αναφέρει εκτενώς αποσπάσματα από τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για την περίσταση, τον Earl Marshal, τον Δούκα του Νόρφολκ, ο οποίος λέει ότι στόχος θα είναι «να ενωθούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και να ενωθούν άνθρωποι όλων των θρησκειών», ενώ στην τελετή θα παραβρεθούν ηγέτες και ξένοι βασιλιάδες μαζί με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’.

Η Daily Express χρησιμοποιεί ένα άλλο απόσπασμα του Πρίγκιπα για τον τίτλο της: «Η βασίλισσα ήταν σαν τη γιαγιά όλων μας». Για δεύτερη νύχτα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάνει ουρά μέσα στο σκοτάδι του Λονδίνου για να αποτίσουν τα σέβη τους στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Η ουρά των ανθρώπων εκτεινόταν σχεδόν πέντε μίλια (8 χιλιόμετρα) κατά μήκος του Τάμεση από το Westminster Hall, ενώ ο χρόνος αναμονής υπολογίζεται επί του παρόντος σε 11 ώρες, ενώ εκατομμύρια άλλοι παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση την ροή των ανθρώπων που αποτίουν τα σέβη τους. Άλλη μια μέρα καθήκοντος περιμένει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, με χιλιάδες ανθρώπους να αναμένεται να καλωσορίσουν τον βασιλιά Κάρολο Γ’ στην Ουαλία, προτού επιστρέψει στο Λονδίνο για να ενώσει τα αδέρφια του στην αγρυπνία στο φέρετρο της μητέρας τους, στις 19:30.

Η άποψη της Sun είναι ότι ο πρίγκιπας Χάρι θα επιτρέπεται να φορέσει τη στρατιωτική του στολή για την αγρυπνία στο φέρετρο της βασίλισσας από τα οκτώ εγγόνια της. Ο δούκας του Sussex μέχρι στιγμής εμφανίστηκε με πρωινό κοστούμι, έχοντας χάσει τους στρατιωτικούς του τίτλους όταν αποχώρησε από τα βασιλικά καθήκοντα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο βασιλιάς Κάρολος έδωσε στον γιο του, ο οποίος υπηρετούσε στο Αφγανιστάν, ειδική άδεια να εμφανιστεί με στολή για τη 15λεπτη παρουσία του στο Westminster Hall.

Η Daily Telegraph στο κύριο θέμα της, αναφέρει ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες του NHS έχουν την τιμή να περπατήσουν μπροστά από το φέρετρο της βασίλισσας και ότι ήταν επιθυμία της βασίλισσας να συμπεριλάβει μέλη του κοινού μαζί με τους βασιλείς και τους αρχηγούς κρατών. Υπογραμμίζει τις ελπίδες του Παλατιού του Μπάκιγχαμ ότι η εκδήλωση θα είναι ένας “φόρος τιμής σε μια εξαιρετική βασιλεία”. Δημοσιεύει επίσης μια φωτογραφία του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας της Ουαλίας να περπατούν δίπλα στη μεγάλη σειρά των λουλουδιών και των καρτών που άφησαν για τη βασίλισσα στο Sandringham.

Η Daily Mirror αναφέρεται στην κηδεία της εννιάχρονης Olivia Pratt-Korbel, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λίβερπουλ την Πέμπτη. Η συντετριμμένη μητέρα της Cheryl Korbel απότισε φόρο τιμής στην κόρη της λέγοντας: «Δεν θα την αποχαιρετήσω ποτέ, αλλά αυτό που θα της πω είναι, καληνύχτα».

Οι Financial Times δημοσιεύουν φωτογραφία ανθρώπων που κάνουν ουρά για να δουν το φέρετρο της βασίλισσας στο Λονδίνο, με φόντο τα κτήρια του Κοινοβουλίου. Προσθέτει ότι οι πενθούντες περίμεναν έως και 10 ώρες σε μια ουρά που εκτεινόταν περισσότερα από τέσσερα μίλια. Σε άλλο σημείο της πρώτης σελίδας, η εφημερίδα σχολιάζει ότι, σημάδια έντασης έχουν εμφανιστεί μεταξύ των συμμάχων Ρωσίας και Κίνας, καθώς ο Πούτιν αναγνώρισε τις «απορίες και τις ανησυχίες» του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping, σχετικά με τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της πρώτης προσωπικής συνάντησης των ηγετών από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου. Υπάρχουν αναφορές για ομαδικούς τάφους έξω από τις πόλεις που ανακαταλήφθηκαν πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις μετά από μήνες ρωσικής κατοχής, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι και διεθνή μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο αναλαμβάνει τον έλεγχο των γερμανικών επιχειρήσεων του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας της συνέχειας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και διασφάλισης της ενεργειακής του ασφάλειας.

Η Daily Star σχολιάζει αναφορές ότι ο καγκελάριος Kwasi Kwarteng θα μπορούσε να σχεδιάζει να καταργήσει τα ανώτατα όρια στα μπόνους των τραπεζιτών για να ενισχύσει την πόλη του Λονδίνου. Η εφημερίδα λέει ότι είναι “εξωφρενικό” καθώς οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής. Γίνεται επίσης αναφορά στους βουλευτές που «παρακάμπτουν την ουρά» για να δουν το φέρετρο της βασίλισσας στο Westminster Hall.

Η πρώτη σελίδα της Guardian εξετάζει το σχέδιο της πρωθυπουργού Liz Truss να άρει την απαγόρευση του fracking. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόφαση λαμβάνεται παρά την κυβερνητική έκθεση που διέρρευσε που υποδηλώνει ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στην πρόβλεψη του κινδύνου σεισμών που προκαλούνται από την πρακτική. Η Guardian αναφέρει ότι οι πρώτες άδειες γεώτρησης για εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου σε σχεδόν τρία χρόνια θα μπορούσαν να εκδοθούν, την επόμενη εβδομάδα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει λάβει γνώση μιας έκθεσης του Βρετανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου που παραδέχεται ότι η πρόβλεψη σεισμών που προκαλούνται από το fracking «παραμένει μια επιστημονική πρόκληση». Κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει στην εφημερίδα ότι οποιοδήποτε fracking θα γινόταν όσο το δυνατόν «με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Η εφημερίδα i σχολιάζει ότι πολλές επιχειρήσεις  φοβούνται ότι το πακέτο ενεργειακής στήριξης της κυβέρνησης δεν θα είναι αρκετό αυτό το χειμώνα, ενώ οι βαριές βιομηχανίες απειλούν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς οι λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος εκτινάσσονται στα ύψη.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...