Βρετανικός Τύπος: «Η χειρότερη μέρα των απεργιών» και «Κατάργηση 4.000 νόμων της ΕΕ», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

«Απεργία από την κόλαση» είναι ο τρόπος με τον οποίο η Metro περιγράφει τις διάφορες απεργιακές κινητοποιήσεις που θα συμβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Φεβρουαρίου. Η απεργίες των εργαζομένων των σιδηροδρόμων, των λεκτόρων πανεπιστημίων, των δασκάλων και των δημοσίων υπαλλήλων “θα φέρει τη χώρα σε αδιέξοδο”, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας με έντονο τίτλο ότι η γενική στάση των συνδικάτων φαίνεται να είναι “ότι κάνει ο ένας, κάνουν όλοι”.

Η Daily Telegraph ασχολείται επίσης με την απεργιακή δράση του επόμενου μήνα, κατηγορώντας ειδικότερα τους εκπαιδευτικούς ότι αρνούνται να εφαρμόσουν μέτρα έκτακτης ανάγκης «που θα μπορούσαν να περιορίσουν τον αντίκτυπο των αποχωρήσεων του προσωπικού». Το κύριο θέμα της εφημερίδας ωστόσο, αναφέρει ότι, σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση, η υπουργός Γυναικών και Ισότητας Kemi Badenoch ετοιμάζεται να στείλει μια επιστολή σε όλους τους συντηρητικούς βουλευτές, εκθέτοντας τις ανησυχίες της σχετικά με την προτεινόμενη απαγόρευση από την κυβέρνηση της θεραπείας μετατροπής των τρανς που επιβεβαιώθηκε στο Κοινοβούλιο την Τρίτη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κ. Badenoch, θα επισημάνει ότι οι συνομιλίες μεταξύ γονέων ή θρησκευτικών εκπροσώπων και τρανς παιδιών δεν πρέπει να τίθενται εκτός νόμου και να «ποινικοποιούνται» και ότι η στάση της αντανακλά τη στάση και άλλων βουλευτών των Tories που ενδέχεται να εξεγερθούν.

Οι απεργίες της 1ης Φεβρουαρίου περιγράφονται από την εφημερίδα i ως οι «μεγαλύτερες» που έχει αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1979. Θεραπείες όπως χημειοθεραπεία, αιμοκάθαρση και εντατική θεραπεία θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο, αλλά προκαθορισμένα ραντεβού που περιλαμβάνουν φροντίδα από νοσοκόμες, μπορεί να μην πραγματοποιηθούν, σχολιάζει η εφημερίδα. Αναμένεται εκτεταμένη αναστάτωση καθώς περίπου ένα στα τέσσερα νοσοκομεία και υπηρεσίες θα επηρεαστούν. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Επιχειρήσεων Grant Shapps προειδοποίησε τους βουλευτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η αναγκαστική χρήση μετρητών προπληρωμής ενέργειας εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Daily Mirror ασχολείται με τις απεργίες του NHS, αποκαλώντας τους υγειονομικούς υπαλλήλους «ηλίθιους» επειδή αρνούνται τη δίκαιη αμοιβή των νοσοκόμων, ενώ προσφέρουν στο προσωπικό «40 £ την ώρα» εάν συνεχίσουν να εργάζονται. Η κίνηση «προκάλεσε οργή», γράφει η εφημερίδα, καθώς μέλη του συνδικάτου του Royal College of Nursing (RCN) ετοιμάζονται να απεργήσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη. Υπάρχει επίσης ένα άρθρο για τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Sir Jim Ratcliffe, ο οποίος έχει μπει στον αγώνα για την αγορά της Manchester United FC, ένα θέμα που εμφανίζεται σε πολλά πρωτοσέλιδα.

Η προσφορά του Sir Jim Ratcliffe να αγοράσει τη Manchester United αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο των Times. Μια μεγάλη φωτογραφία της Σουηδής ακτιβίστριας για το κλίμα, Greta Thunberg, είναι στο πρωτοσέλιδο, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία σε διαδήλωση στη Γερμανία. Ακτιβιστές προσπαθούσαν να εμποδίσουν την κατεδάφιση ενός εγκαταλελειμμένου χωριού στη δυτική Γερμανία, ώστε να μπορέσει να επεκταθεί ένα ανθρακωρυχείο. Η ακτιβίστρια ήταν μεταξύ των εμπλεκομένων και αυτή, όπως και άλλοι, συνελήφθη από την αστυνομία στο Lützerath, ωστόσο οι αστυνομικοί είπαν ότι όλοι όσοι κρατήθηκαν δεν θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες.

Μια φωτογραφία της Greta Thunberg που κρατείται από την αστυνομία μπορεί να δει κανείς και στο πρωτοσέλιδο της Guardian. Ωστόσο το κύριο άρθρο της εφημερίδας είναι η οργή των βουλευτών για τη Μητροπολιτική Αστυνομία που επέτρεψε στον κατά συρροή βιαστή και πρώην αστυνομικό, David Carrick, «να προστατευθεί από τον σάλο παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις για το κακούργημά του». Βουλευτές ζήτησαν να απολυθούν και οι αστυνομικοί που δεν έκαναν καμία ενέργεια εναντίον του Carrick και τον κάλυψαν.

Αφαιρώντας από τον David Carrick τη σύνταξή του των 22.000 λιρών είναι ο τρόπος με τον οποίο η Daily Mail πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στις αποκαλύψεις. Ο πρώην αστυνομικός, που παραδέχτηκε 24 περιπτώσεις βιασμού, θα μπορούσε να κρατήσει ολόκληρη τη σύνταξή του που χρηματοδοτείται από το κράτος επειδή «διέπραξε τα φρικτά εγκλήματά του ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας», γράφει η εφημερίδα.

Καθώς ξεκινά η απεργία των νοσηλευτών, η πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής (RCN), Pat Cullen, εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα της Daily Express, λέγοντας ότι «παρακαλεί» την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία αμοιβών με το προσωπικό του NHS. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού Rishi Sunak να καταργήσει περίπου 4.000 νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιφέρει μια έκρηξη μετά το Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται στο επίκεντρο του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας.

Η Sun εν τω μεταξύ, αναφέρει την είδηση ότι η ζωντανή κάλυψη του BBC του αγώνα του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ των ομάδων Wolves και Liverpool την Τρίτη διακόπηκε από σεξουαλικούς θορύβους, ενώ αργότερα αποκαλύφθηκε ότι πίσω από το περιστατικό βρισκόταν ο φαρσέρ του YouTube, Daniel Jarvis, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος. Ο παρουσιαστής του αγώνα, Gary Lineker, είπε ότι ήταν το αποτέλεσμα ενός κινητού τηλεφώνου που ήταν κολλημένο στο πίσω μέρος του σετ, στέλνοντας στο Twitter μια φωτογραφία του, αποκαλύπτοντας την πηγή της διακοπής. Το BBC είπε ότι διεξάγει έρευνα και ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό, αλλά ο Lineker είπε ότι, όσον αφορά τις φάρσες, θεώρησε ότι ήταν «καλή».

Οι Financial Times της Τετάρτης παρουσιάζουν μια αισιόδοξη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σύμφωνα με πληροφορίες να προβλέπει βελτίωση το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2024. Η βελτίωση έρχεται ως αποτέλεσμα της άρσης των ελέγχων Covid από την Κίνα, με τις ΗΠΑ  να ξεκινούν μια πράσινη επενδυτική έκρηξη και την δυτική Ευρώπη να προσαρμόζεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, γράφει η εφημερίδα.

Την πρώτη σελίδα της Daily Star απασχολεί άλλο θέμα, με έναν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή να κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι συγκάλυπτε «εκατοντάδες» θεάσεις UFO. «Τεράστιο, αν είναι αλήθεια» είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει η εφημερίδα τους ισχυρισμούς.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...