Βρετανικός Τύπος: «Η Δύση ενώνεται για να υπερασπιστεί την ελευθερία» και «Διευρύνεται η έρευνα περί εκφοβισμού για τον Raab», στα πρωτοσέλιδα

Ο πρώην αρχηγός του Βασιλικού Ναυτικού, Λόρδος West, προειδοποιεί μιλώντας στην εφημερίδα i ότι η Δύση «απαντάει στην μπλόφα του Πούτιν», σχετικά με την πυρηνική απειλή για τη Δύση, αφού οι ΗΠΑ ενώθηκαν με τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες κυβερνήσεις συμφωνώντας να στείλουν τανκς για να ενισχύσουν τον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας. Ο Λόρδος West, είπε επίσης ότι η κίνηση σηματοδεί μια «σημαντική στιγμή» στη σύγκρουση επειδή άνοιξε την πόρτα σε περαιτέρω στρατιωτικές μεταφορές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να «πολεμήσει για πολύ περισσότερο», ωστόσο προειδοποίησε ότι η επιτυχής χρήση των δυτικών αρμάτων μάχης σε επιθέσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να εντείνει τις υπάρχουσες εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και Κρεμλίνου. Παρά τον κίνδυνο κλιμάκωσης της γεωπολιτικής έντασης, τόνισε, ότι χωρίς τη δυτική υποστήριξη, τα ουκρανικά στρατεύματα κινδυνεύουν να «καταρρεύσουν». Μετά την ανακοίνωση της παράδοσης των τανκς, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν ότι «ο κόσμος είναι ενωμένος» εναντίον του και ο Ρώσος ηγέτης θα έκανε «λάθος» αν πιστεύει ότι η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα καταρρεύσει. Ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov, ισχυρίστηκε ότι η παράδοση των τανκς είναι μια «κατάφωρη πρόκληση» κατά της Ρωσίας.

Η αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin είναι έτοιμη να καλύψει τη ζήτηση για τα αεροσκάφη της F-16 καθώς οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας συζητούν για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο, γράφουν οι Financial Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να εγκρίνει πωλήσεις ή μεταφορές σε τρίτες χώρες μαχητικών αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστούν υποστήριξη από την κυβέρνηση του Μπάιντεν.

«Επιτέλους, η Δύση ενώνεται για να υπερασπιστεί την ελευθερία», είναι ο τίτλος της Daily Mail, η οποία περιγράφει την κίνηση ως “καταστροφικό πλήγμα για το Κρεμλίνο” δηλώνοντας ότι “επιτέλους, οι δυτικοί ηγέτες φαίνεται να έχουν πάρει το μήνυμα”. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν συνολικά 45 άρματα μάχης στην Ουκρανία, μετά τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει 14 Challenger 2, την περασμένη εβδομάδα. Αναλυτικά, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα παραδώσουν 31 άρματα μάχης M-1 Abrams στο Κίεβο, ενώ οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ με Leopard 2 στον στρατό τους, τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι τα «καλύτερα άρματα μάχης στον κόσμο», επιτρέπουν από τη Γερμανία να στείλουν 14 άρματα, στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, τα πολεμικά όπλα που κατασκευάζονται στη Γερμανία δεν μπορούν να μεταπωληθούν ή να δοθούν σε άλλες χώρες χωρίς άδεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, γεγονός που εμπόδιζε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, να στείλουν τα Leopard τους. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας παρουσιάζει μια εικόνα του Volodymyr και της Olena Zelensky στα 45α γενέθλια του Ουκρανού προέδρου χθες.

Η Mirror με τίτλο «Ο κόσμος ενωμένος ενάντια στο κακό» υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται για πρόκληση, όπως ισχυρίζεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά μια επιβεβαίωση ότι η βάναυση και παράνομη εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να πετύχει». Τα άρματα μάχης που θα σταλούν, αναμένεται να χρειαστούν τρεις μήνες για να φτάσουν στην πρώτη γραμμή και χρειάζονται νέα εκπαίδευση και πυρομαχικά για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Πρώην ανώτεροι αξιωματικοί του βρετανικού στρατού είπαν ότι η Ρωσία είναι πιθανό να επιδιώξει να επιτεθεί στα άρματα μάχης καθώς αυτά παραδίδονταν στο μέτωπο. Η εφημερίδα περιέχει αποσπάσματα από τον Πρόεδρο Zelensky, ο οποίος είπε ότι είναι «ειλικρινά ευγνώμων» για τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη. Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα αναφέρει ότι 1,3 εκατομμύρια παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν στη φτώχεια.

Ο πρόεδρος της Marks & Spencer, Archie Norman, μιλάει για τα σχέδια χαλάρωσης του εμπορίου μετά το Brexit στην Daily Telegraph. Στο άρθρο της η εφημερίδα εξηγεί ότι υπάρχει κριτική στα σχέδια της κυβέρνησης να αμβλύνει τα εμπορικά προβλήματα μετά το Brexit, λέγοντας ότι πιθανές κινήσεις που απαιτούν από τις εταιρείες να βάζουν αυτοκόλλητα σε προϊόντα, που να υποδεικνύουν εάν είναι “για το Ηνωμένο Βασίλειο” ή “μόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία”, έχουν περιγραφεί ως “μπερδεμένες” από τον πρόεδρο. Ο κύριος Norman είπε ότι οι προτάσεις για την επίλυση της αντιπαράθεσης του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές και να δώσουν στις εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα πλεονέκτημα έναντι των βρετανών ανταγωνιστών. Κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά λέγοντας ότι οι υπουργοί «συμμετέχουν σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξεύρεση λύσεων».

Σύμφωνα με την Guardian, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, ο Dominic Raab αντιμετωπίζει μια ευρύτερη έρευνα εκφοβισμού από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι, τουλάχιστον 24 δημόσιοι υπάλληλοι εμπλέκονται σε επίσημες καταγγελίες εναντίον του, ενώ προηγουμένως ανέφερε ότι μόνο 10 μέλη του προσωπικού είχαν αναφέρει ότι ήταν θύματα «κακής συμπεριφοράς», ενώ η Downing Street επιβεβαίωσε ότι διερευνώνται οκτώ επίσημες καταγγελίες. Η Guardian αναφέρει ότι η περαιτέρω σε βάθος έρευνα σημαίνει ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να επιβιώσει στη θέση του, ενώ ο κ. Raab έχει δεσμευτεί να «αντικρούσει και να διαψεύσει» τις επίσημες καταγγελίες και αρνείται ότι έχει κάνει οποιοδήποτε αδίκημα.

Η Daily Express αναφέρει τον θάνατο μιας συνταξιούχου που είχε παρουσιάσει «σοβαρή υποθερμία» και λοίμωξη του αναπνευστικού επειδή ανησυχούσε για το κόστος θέρμανσης του σπιτιού της. «Πώς μπορεί να είναι αυτή η θλιβερή πραγματικότητα της χώρας μας;» ρωτάει η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της.

Οι Times αναφέρουν ότι οι υπουργοί σκοπεύουν να θέσουν εκτός νόμου την πώληση και κατοχή αερίου γέλιου, ή μονοξειδίου του αζώτου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την αντικοινωνική συμπεριφορά. Μόνο όσοι έχουν «νόμιμο λόγο» θα έχουν εξαίρεση, αναφέρει η εφημερίδα, αποκαλύπτοντας ότι μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών στην Αγγλία το αέριο έχει γίνει το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό μετά την κάνναβη. Σύμφωνα με τα σχέδια, οι νόμοι για την κατάχρηση ναρκωτικών θα αναθεωρηθούν, ώστε άτομα που βρέθηκαν με οξείδιο του αζώτου, να διώκονται ποινικά.

Η εφημερίδα Metro δημοσιεύει δηλώσεις από τον Επίτροπο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Sir Mark Rowley, ο οποίος είπε ότι το κοινό πρέπει να είναι προετοιμασμένο να βλέπει “δύο ή τρεις” αστυνομικούς την εβδομάδα να εμφανίζονται στο δικαστήριο κατηγορούμενοι για σοβαρά εγκλήματα.

Η Daily Star αναφέρει για έναν πυρηνοκίνητο διαστημικό πύραυλο που θα επέτρεπε στους αστροναύτες να πετάξουν στον Άρη σε 45 ημέρες, τον ίδιο χρόνο που χρειάζεται για να λάβουν μια απάντηση από έναν υπουργό, σχολιάζει σαρκαστικά.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...