Βρετανικός Τύπος: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κυρώσεις για απέλαση Σύρου στην Τουρκία

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

The Guardian

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κυρώσεις για απέλαση Σύρου στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ισχυρισμούς ότι οι ελληνικές αρχές εκδιώκουν παράνομα τους πρόσφυγες, οι δικηγόροι αυτή την εβδομάδα θα απευθυνθούν στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ για λογαριασμό ενός Σύριου που ζει στη Γερμανία, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τον απέλασαν στην Τουρκία ενώ έψαχνε τον αδερφό του στην Ελλάδα.

Ο 26χρονος άνδρας με δικαίωμα ασύλου στη Γερμανία είπε στην Guardian ότι είχε κρατηθεί και αναγκάστηκε να μεταβεί με βάρκα προς την Τουρκία τον Νοέμβριο του 2016. Τα έγγραφα του κατασχέθηκαν, πράγμα που σήμαινε ότι δεν ήταν σε θέση να επιστρέψει στη Γερμανία, όπου του είχε χορηγηθεί άσυλο, για τρία χρόνια. Ο άντρας – που δεν έχει δώσει τα στοιχεία του – είπε ότι πήγε αεροπορικώς στην Ελλάδα αφού έμαθε ότι ο 11χρονος αδερφός του είχε προσπαθήσει να τον ακολουθήσει στην Ευρώπη, αλλά εξαφανίστηκε διασχίζοντας τα σύνορα από την Τουρκία προς την Ελλάδα. «Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν ο αδερφός μου», είπε. Ταξίδεψε σε μια μικρή πόλη στη βορειοανατολική περιοχή του Έβρου, όπου το αγόρι είχε εντοπιστεί για τελευταία φορά και άρχισε να δείχνει στους ανθρώπους τη φωτογραφία του, ελπίζοντας να τον θυμηθεί κάποιος.

Σε αυτό το σημείο τρεις αστυνομικοί τον πήραν και τον πήγαν σε κέντρο κράτησης. Οι ελληνικές αρχές κατάσχεσαν τα έγγραφα ταυτότητάς του, του έκαναν σωματική έρευνα και τον έβαλαν σε ένα κελί με 50 περίπου άλλους κρατούμενους. Είπε ότι είδε οικογένειες με παιδιά σε ένα κελί. Ο άντρας είπε ότι αργά το βράδυ μεταφέρθηκε από τις αρχές στα σύνορα με άλλους κρατούμενους και τοποθετήθηκε σε μια μικρή βάρκα όπου διέσχισαν τον ποταμό Έβρο προς την Τουρκία.

Ώρες αργότερα, η ομάδα συνελήφθη από τον τουρκικό στρατό. Απογοητευμένος και χωρίς τα έγγραφά του, τελικά έφτασε στη γερμανική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη λίγες μέρες αργότερα, όπου προσπάθησε να εξηγήσει πώς κατέληξε εκεί, ενώ μόνο λίγες μέρες πριν ήταν στο σπίτι του στη Γερμανία. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να εκδοθούν εκ νέου τα έγγραφά του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσπάθησε να επιστρέψει στην Ελλάδα και απελάθηκε 11 φορές.

Τελικά έφτασε στην Αθήνα, όπου χάρη στην καλοσύνη των ξένων επιβίωσε. Βρήκε δικηγόρο μέσω της ελληνικής ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα 360» και τελικά μπόρεσε να επιστρέψει στη Γερμανία πέρυσι όπου του επανεκδόθηκε άσυλο τον Μάιο. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που είναι καταπιεσμένοι και αντιμετωπίζουν μεγάλη αδικία. Πρέπει να το γνωρίζουν», είπε. Ελπίζει ακόμα να ακούσει νέα για τον νεαρό αδερφό του, ο οποίος παραμένει αγνοούμενος.

Η Amanda Brown, ερευνήτρια στο Παγκόσμιο Δίκτυο Νομικής Δράσης (Glan) που έχει αναλάβει και παρακολουθεί την υπόθεση, δήλωσε ότι αυτό είναι «ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του κρυφού μηχανισμού απέλασης της Ελλάδας».  «Ένας νόμιμος, ξένος υπήκοος συλλαμβάνεται, αποκλειστικά λόγω της φυλής και της εθνικής του καταγωγής. Τότε αφαιρούνται τα έγγραφά του, υποβάλλεται σε εξαναγκαστική απέλαση και εκδιώκεται βίαια νύχτα σε μια χώρα από την οποία δεν κατάγεται. Στη συνέχεια αναγκάζεται να υποστεί επανειλημμένες περιπτώσεις βίας στα σύνορα μέχρι να ανακτήσει τα έγγραφά του και να επιστρέψει στην πατρίδα του χρόνια αργότερα.

Ακόμη και το καθεστώς ασύλου της ΕΕ, το οποίο του είχε χορηγήσει η Γερμανία, δεν μπορούσε να τον προστατεύσει. Αυτή η προσέγγιση στη διακυβέρνηση της μετανάστευσης είναι απάνθρωπη και προφανώς παράνομη».  «Η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι οι επαναπροωθήσεις στα σύνορα Έβρου είναι και συστηματικές και διαδεδομένες», δήλωσε ο Στέφανος Λεβίδης, συντονιστής έργου στην Forensic Architecture. Το ελληνικό υπουργείο μετανάστευσης και η ελληνική αστυνομία δεν σχολίασαν.

Greek City Times

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ηγείται της ομάδας για την ενίσχυση των οικονομικών και γεωπολιτικών δεσμών με τα ΗΑΕ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ένα «αστραπή» ταξίδι στο Αμπού Ντάμπι με σκοπό την ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο στόχος των δύο χωρών, οι οποίες έχουν έρθει πολύ κοντά πρόσφατα και μοιράζονται κοινές γεωστρατηγικές προσεγγίσεις στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και την Αραβική Χερσόνησο, είναι να μετατρέψει τις διμερείς σχέσεις σε μια στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία θα αντικατοπτρίζεται στις συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί για δεύτερη φορά – η πρώτη ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο – στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να συναντηθεί με έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους της χώρας, τον Σεΐχη Mohammed bin Zayed, ο οποίος τον Αύγουστο κατέληξε σε σημαντική συμφωνία για τη δημιουργία διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Η εμβάθυνση των σχέσεων τόσο στο οικονομικό-επενδυτικό όσο και στο γεωπολιτικό επίπεδο θα σφραγιστεί την Τετάρτη. Ειδικότερα, θα υπογραφεί μια Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης καθώς και μια Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας που θα επικυρώνει τις κοινές απόψεις που έχουν η Αθήνα και το Αμπού Ντάμπι σχετικά με τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε περιφερειακό επίπεδο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα παραμείνει στα Εμιράτα λιγότερο από 24 ώρες, θα συνοδευτεί στο ταξίδι του από τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδης, τον  Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών στην Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο, Αλέξη Πατέλη, καθώς και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Θάνο Ντόκο.

Daily Mail

Ο Μπόρις Τζόνσον «σκοπεύει να μειώσει το ποσό που στέλνει σε ξένες χώρες ως βοήθεια κατά 5 δισεκατομμύρια λίρες για να καλύψει το κόστος λόγω Covid των 210 δις. λιρών της Βρετανίας». Ο Rishi Sunak λέγεται ότι πιέζει για περικοπή ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών από το λογαριασμό ξένων ενισχύσεων. Η ξένη βοήθεια έχει επικριθεί αφού η Ινδία τη χρησιμοποίησε για τη χρηματοδότηση του διαστημικού προγράμματος. Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες εξωτερικής βοήθειας της Βρετανίας κατά 5 δισεκατομμύρια λίρες, καθώς φαίνεται να καλύψει το κόστος των Covid-19 ύψους 210 δισεκατομμυρίων λιρών. Η Βρετανία στέλνει το 0,7% του ακαθάριστου εθνικού της εισοδήματος ως ξένη βοήθεια για την υποστήριξη αναπτυσσόμενων χωρών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, έχει δεχτείκριτική στο παρελθόν, αφού τα χρήματα δαπανήθηκαν για το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας και για την προστασία των παγκολινών στην Κίνα. Οι Times αναφέρουν ότι ο κ. Τζόνσον υποστηρίζει τη μείωση, αλλά θέλει να επιστρέψει στο 0,7 τοις εκατό μόλις το 2022. Ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε στην εφημερίδα: «Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να διασφαλίσουμε τα χρήματα των φορολογουμένων του Ηνωμένου Βασιλείου και πως η βοήθεια δαπανάται σωστά».

Metro

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον του Ιράν μετά την ήττα του στις εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο απερχόμενος Πρόεδρος ρώτησε εάν είχε επιλογές για επίθεση στη χώρα κατά τη διάρκεια μιας δραματικής συνάντησης στο Oval γραφείο, αλλά πείστηκε ότι το σχέδιο διακινδύνευε γενικευμένο πόλεμο.

Ο κ. Τραμπ ρώτησε «εάν είχε επιλογές να αναλάβει δράση κατά του Ιράν τις επόμενες εβδομάδες», ανέφεραν οι New York Times, ενώ ένας Αμερικανός αξιωματούχος που επιβεβαίωσε την ιστορία είπε επίσης στο Reuters: «Ο Τραμπ, ζήτησε επιλογές. Του έδωσαν τα σενάρια και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει». Το αίτημα υποβλήθηκε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους κορυφαίους βοηθούς εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Αντιπροέδρου Mike Pence, υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo, του νέου αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Christopher Miller και του στρατηγού Mark Milley.

Οι αξιωματούχοι τον έπεισαν να μην προχωρήσει στο σχέδιο και να διακινδυνεύσουν μια ευρύτερη σύγκρουση τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του.Ο Τραμπ έχει ήδη σκοτώσει τον Ιρανό στρατηγό Qassem Soleimani κατά τη διάρκεια της ταραχώδους τετραετίας του κατά την οποία ήταν επιθετικός απέναντι στη χώρα. Αλλά ένα χτύπημα στον κύριο πυρηνικό χώρο του Ιράν στο Natanz θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση και θα αποτελούσε σοβαρή πρόκληση εξωτερικής πολιτικής για τον νεοεκλεγμένο προέδρο.

Ο Λευκός Οίκος και η ομάδα μετάβασης του κ. Μπάιντεν αρνήθηκε να σχολιάσει. Η συνάντηση της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου έκθεση των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι το Ιράν είχε ολοκληρώσει τη μεταφορά υλικού από ένα εργοστάσιο στον κύριο χώρο εμπλουτισμού ουρανίου σε υπόγειο, παραβιάζοντας εκ νέου την πυρηνική συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015.Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι το Ιράν συνεχίζει να αποθηκεύει ουράνιο. Σύμφωνα με τους Times, ο πιο πιθανός στόχος οποιουδήποτε χτυπήματος θα ήταν το Natanz, όπου ο ΔΟΑΕ ανέφερε ότι το απόθεμα ουρανίου της Τεχεράνης ήταν τώρα 12 φορές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο βάσει της πυρηνικής συμφωνίας που ο Trump εγκατέλειψε το 2018, «τρία χρόνια μετά την υπογραφή.

Ο κ. Τραμπ ήταν επιθετικός απέναντι στο Ιράν από την αρχή της προεδρίας του, αποσύρθηκε το 2018 από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν που διαπραγματεύτηκε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα και επέβαλε οικονομικές κυρώσεις εναντίον πολλών ιρανικών στόχων. Το απόθεμα 2,4 τόνων χαμηλού εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν είναι πλέον πολύ πάνω από το όριο των 202,8 κιλών. Παρήγαγε 337,5 κιλά το τρίμηνο, λιγότερο από τα περισσότερα από 500 κιλά που καταγράφηκαν τα δύο προηγούμενα τρίμηνα από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...