Βρετανικός Τύπος: Η επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία
Πηγή: EUROKINISSI

Ο Βρετανικός Τύπος σήμερα κυκλοφόρησε με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδά του. Αναλυτικά:


Observer: Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δίνει χειραψία με τον Ουκρανό Πρόεδρο

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δίνει χειραψία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, σε φωτογραφία που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της Observer μετά από  μια αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο Κίεβο το Σάββατο. Ο κ. Τζόνσον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «στέκεται αταλάντευτα» δίπλα στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να στείλει 120 τεθωρακισμένα οχήματα και αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία. Η υποστήριξη είναι πάνω από 100 εκατομμύρια £ σε εξοπλισμό που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων Starstreak, 800 αντιαρματικών βλημάτων και πυρομαχικών υψηλής τεχνολογίας για «πλήγματα ακριβείας».

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για περαιτέρω οικονομική στήριξη, εξασφαλίζοντας επιπλέον δάνειο 385 εκατομμυρίων λιρών από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουκρανία. Ο κ. Τζόνσον ήθελε να επισκεφθεί εδώ και εβδομάδες, αλλά το προσωπικό του Foreign Office είχε ανησυχίες για την ασφάλεια του, ωστόσο η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη βόρεια Ουκρανία λέγεται ότι επέτρεψε την επίσκεψη να πραγματοποιηθεί. Περισσότεροι από 50 στρατιώτες της SAS στο Hereford και την Πολωνία πέρασαν 10 ημέρες προετοιμασίας. Κάποιοι ήρθαν σε επαφή με τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις για να επιλέξουν την ασφαλέστερη μεταφορά και διαδρομή, ενώ 25 φρουρούσαν τον πρωθυπουργό, φορώντας πολιτικά ρούχα και φέροντας τουφέκια και ελαφρά αντιαρματικά όπλα. Τρία ελικόπτερα ήταν έτοιμα στην Πολωνία για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη, ενώ κατασκοπευτικά αεροσκάφη RC-135 στα πολωνικά και ρουμανικά σύνορα παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα των ρωσικών πυραύλων.

Εκδότης της Observer: …να «τον τρομάξουμε κι εμείς» (τον Πούτιν)

Ο εκδότης της Observer κάνει έκκληση προς το ΝΑΤΟ να παρέμβει άμεσα στην Ουκρανία για να αποφευχθούν περαιτέρω φρικαλεότητες που αφορούν αμάχους. Λέει ότι «οι συνεχιζόμενες αναποτελεσματικές φωνές των δυτικών είναι απαράδεκτες», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε έναν ηγέτη που κυβερνά με φόβο είναι να «τον τρομάξουμε κι εμείς».

Η διαμάχη γύρω από τις οικονομικές υποθέσεις του Rishi Sunak και της συζύγου του σύμφωνα με αξιωματούχους του συντηρητικού κόμματος, σημαίνει το τέλος στις ελπίδες του κυρίου Sunak να γίνει πρωθυπουργός, ενώ ένας πρώην υπουργός των Tories λέει στην εφημερίδα ότι ο χειρισμός αυτού του θέματος έχει δείξει ότι η πολιτική κρίση του καγκελαρίου είναι «πολύ λανθασμένη». Τα ταλέντα του κ. Sunak τίθενται τώρα σοβαρά υπό αμφισβήτηση, λέει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι έχει διευκολύνει όσους από τους συναδέλφους του θέλουν να τον εμποδίσουν να διαδεχθεί τον Boris Johnson, να το πράξουν.


Sunday Express: «Καλώς όρισες στο Κίεβο, φίλε μου»

«Καλώς όρισες στο Κίεβο, φίλε μου» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Sunday Express, συνοδευόμενος από μια φωτογραφία των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουκρανίας να κάνουν χειραψία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Ζελένσκι επαίνεσε τον Πρωθυπουργό στο Διαδίκτυο, αποκαλώντας τον «έναν από τους πιο βασικούς αντιπάλους της ρωσικής εισβολής, ηγέτη στην πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία και την αμυντική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Καλώς ήρθες στο Κίεβο, φίλε μου!» Και συνέχισε: «Ήταν κάτι περισσότερο από μια γόνιμη συνάντηση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να ασκήσουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία, αναγκάζοντάς την να συνάψει ειρήνη. Οι δυτικές δημοκρατίες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας».

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι τεθωρακισμένα οχήματα του Ηνωμένου Βασιλείου προστίθενται σε ένα πακέτο όπλων 100 εκατομμυρίων λιρών, δηλώνοντας: «Τα εγκλήματα πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν μόλυναν μόνιμα τη φήμη του και τη φήμη της κυβέρνησής του» και είπε στον ηγέτη της Ουκρανίας: «Σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε σήμερα σε αυτή την απίστευτα δύσκολη στιγμή για εσάς και τη χώρα σας. Τις τελευταίες εβδομάδες ο κόσμος βρήκε νέους ήρωες και αυτοί οι ήρωες είναι ο λαός της Ουκρανίας. Όταν ήμουν εδώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι πληροφορίες που είχαμε έλεγαν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κατακλυστεί μέσα σε λίγες μέρες και ότι το Κίεβο θα έπεφτε σε ώρες. Πόσο λάθος έκαναν. Οι Ουκρανοί έδειξαν το θάρρος ενός λιονταριού και εσύ Volodymyr έδωσες το βρυχηθμό αυτού του λιονταριού. Η ηγεσία σας είναι εξαιρετική».


Sunday Telegraph: Συνέντευξη του ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg

Σύμφωνα με συνέντευξη του ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στην Sunday Telegraph, η συμμαχία καταρτίζει σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής δύναμης πλήρους κλίμακας στα σύνορά της σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη μελλοντική ρωσική επιθετικότητα. Ο κ. Stoltenberg είπε στην εφημερίδα ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται «εν μέσω ενός θεμελιώδους μετασχηματισμού». Εν μέσω πίεσης ορισμένων συντηρητικών βουλευτών και υπουργών για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Stoltenberg είπε ότι θα «καλωσορίσει» περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες από τη Βρετανία.

Ωστόσο, εστίασε στο να διασφαλίσει ότι άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πληρούσαν την ελάχιστη απαίτηση της συμμαχίας για δαπάνες 2% ως ποσοστό του ΑΕΠ τους. Μιλώντας για σχέδια για την «επαναφορά» του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι τώρα είχε ήδη 40.000 στρατιώτες υπό την άμεση διοίκηση του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, σχεδόν 10 φορές τον αριθμό που είχε λίγους μήνες πριν από την εισβολή. Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, η παρουσία του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορά του με τη Ρωσία ισοδυναμούσε με μια λεγόμενη δύναμη “tripwire”, η οποία δήλωνε την πρόθεση της συμμαχίας να αμυνθεί από μια επίθεση.

Αλλά πρόσθεσε: «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια νέα πραγματικότητα, μια νέα κανονικότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ζητήσαμε τώρα από τους στρατιωτικούς μας διοικητές να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μια μακροπρόθεσμη προσαρμογή του ΝΑΤΟ. Αναμένω ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα λάβουν αποφάσεις σχετικά με αυτό όταν συναντηθούν στη Μαδρίτη στη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο». Φάνηκε να απορρίπτει τον ισχυρισμό ορισμένων χωρών ότι δεν πρέπει να παρέχονται «επιθετικά» όπλα στην Ουκρανία από φόβο μήπως προκληθεί η Ρωσία, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε: «Ό,τι κάνει η Ουκρανία με διαφορετικούς τύπους όπλων είναι αμυντικό, έχει να κάνει με την άμυνα ενάντια στις φρικαλεότητες, ενάντια στην εισβολή, ενάντια σε μια βάναυση χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον της χώρας τους».

Οι ενισχυμένες δυνάμεις έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν μια απόπειρα εισβολής σε κράτη μέλη όπως η Εσθονία και η Λετονία, καθώς η συμμαχία υφίσταται «μεγάλη επαναφορά» για να αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική της παρουσία σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Λέει επίσης ότι οι ηγέτες ετοιμάζονται να αλλάξουν το κύριο στρατηγικό έγγραφο του ΝΑΤΟ για να αναφέρουν την πιθανή απειλή από την Κίνα για πρώτη φορά, λόγω της ολοένα και πιο στενής σχέσης του Πεκίνου με τη Μόσχα.


Mail on Sunday: Εικασίες για το μέλλον του Rishi Sunak

Εικασίες για το μέλλον του Rishi Sunak στο πρωτοσέλιδο της Mail on Sunday που γράφει ότι ο κ. Sunak «παλεύει για να σώσει την πολιτική του καριέρα» αφού συνέχισε να αντιμετωπίζει ερωτήσεις σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές της συζύγου του το Σάββατο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο καγκελάριος αντιμετωπίζει κατηγορίες πως παραβίασε τους κανόνες μετανάστευσης των ΗΠΑ. Φίλοι του κ. Sunak λένε ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα για να γλιτώσει την οικογένειά του από περαιτέρω έλεγχο. Η σύζυγός του, Akshata Murty, είπε ότι θα πληρώσει φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εισόδημά της στο εξωτερικό, μετά από μια διαμάχη για το καθεστώς της μη μόνιμης κατοικίας. Γράφοντας στην Mail on Sunday εν τω μεταξύ, ο πρώην σύμβουλος της Downing Street, Steve Hilton, προτρέπει τις δυτικές εταιρείες να διακόψουν τους δεσμούς με την Κίνα για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό της σύγκρουσης.


Sunday Times: Ο κ. Sunak ήταν στα πρόθυρα της παραίτησης την περασμένη εβδομάδα

Οι Sunday Times γράφουν ότι ο κ. Sunak ήταν στα πρόθυρα της παραίτησης την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος στενούς συμμάχους της καγκελαρίου. Το κύριο θέμα είναι ότι ο κύριος Σουνάκ μεταφέρει την οικογένειά του από την Downing Street. Η κυρία Murty και οι κόρες της φέρεται να μένουν πλέον στο σπίτι της οικογένειάς τους στο δυτικό Λονδίνο, προσθέτει η εφημερίδα. Ο κ. Sunak θα μοιράσει τον χρόνο του μεταξύ εκεί και του διαμερίσματος της Downing Street, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σύγχρονο προηγούμενο για καγκελάριο ή πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την Downing Street ενώ εξακολουθεί να είναι στη θέση του. Ένα άρθρο του επικεφαλής πολιτικού σχολιαστή της εφημερίδας, Tim Shipman, υποστηρίζει επίσης ότι ο καγκελάριος έχει εκφράσει ανησυχίες για την άποψη του πρωθυπουργού ότι η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι Times  σε άλλο άρθρο τους αναφέρουν φόβους ότι οι προσπάθειες να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να στραφούν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα εμποδίζονται από την κακή λήψη σε τμήματα του δικτύου κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημειώνει ότι οι οδηγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο επειδή ορισμένα δημόσια σημεία φόρτισης έχουν τοποθετηθεί σε λεγόμενα «μαύρα σημεία», αφήνοντας όσους επηρεάζονται να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές smartphone που τα λειτουργούν. Επισημαίνει ότι μια ομάδα εργασίας που έχει διοριστεί στην Downing Street προέτρεψε τη ρυθμιστική αρχή Ofcom να δημοσιεύει τακτικά χάρτες που δείχνουν στους οδηγούς πού μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα για να αποφύγουν την ακινητοποίηση των οχημάτων τους.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...