Βρετανικός Τύπος: «Η κούρσα των Tories γίνεται τοξική» και «Tο NHS γονατίζει», στα πρωτοσέλιδα

Η εφημερίδα Metro αναφέρει ότι η «καταδικαστική έκθεση» από διακομματική ομάδα βουλευτών της επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας προειδοποιεί ότι η ασφάλεια των ασθενών βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς 12.000 θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία και περισσότερες από 50.000 θέσεις νοσοκόμων και μαιών είναι ακάλυπτες μόνο στην Αγγλία. Σε μια σφοδρή επίθεση η εφημερίδα κατακρίνει τη θλιβερή απάντηση του Νο10 στην κρίση, αποκαλύπτοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει καταστρώσει κανένα «αξιόπιστο σχέδιο» για την αντιμετώπιση του ζητήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «το NHS έχει γονατίσει». Ισχυρίζεται επίσης ότι το Νο 10 είχε δείξει «σημαντική απροθυμία» να δράσει, με το σχέδιο εργατικού δυναμικού που είχε υποσχεθεί την άνοιξη ακόμα να μην έχει δημοσιευθεί, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι σαφές εάν επαρκές νέο προσωπικό εκπαιδεύτηκε για να καλύψει τις ανάγκες. Ο πρόεδρος της επιτροπής και πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε: «Το προσωπικό του NHS γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή για να διευθετηθεί αυτό, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να τους παρηγορήσουμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο». Οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον 475.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της υγείας και 490.000 στην κοινωνική περίθαλψη μέσα σε μια δεκαετία.

Η Guardian αναφέρεται στο ίδιο θέμα, λέγοντας ότι η έκθεση επικρίνει την «απουσία μιας αξιόπιστης κυβερνητικής στρατηγικής» σχετικά με την υποστελέχωση σε όλο το NHS. Η εφημερίδα περιγράφει την έκθεση ως «σκληρή» και υπογραμμίζει με νέα δεδομένα ότι τα προβλήματα είναι ακόμη χειρότερα από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, επειδή ορισμένες κενές θέσεις δεν προκηρύσσονται, καθώς τα νοσοκομεία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις καλύψουν. Το Υπουργείο Υγείας ωστόσο δήλωσε: «Αυξάνουμε το εργατικό δυναμικό της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας με πάνω από 4.000 περισσότερους γιατρούς και 9.600 περισσότερους νοσηλευτές σε σύγκριση με πέρυσι και πάνω από 1.400 περισσότερους γιατρούς γενικής ιατρικής σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019». Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα υπενθυμίζει πως πέρασαν έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μαζί με μια φωτογραφία ενός 71χρονου Ουκρανού που φεύγει από το σπίτι του που υπέστη ζημιές από ρωσικό χτύπημα.

Η Mirror  με κύριο τίτλο «βόμβα», δηλώνει ότι είναι «η χειρότερη κρίση προσωπικού του NHS στην 74χρονη ιστορία του», ενώ προειδοποιεί ότι αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε κάθε τμήμα της επισημαίνοντας ότιτο εξαντλημένο προσωπικό του NHS εγκαταλείπει «μαζικά» τις θέσεις του και η ασφάλεια των ασθενών κινδυνεύει πλέον σοβαρά. Η έκθεση των βουλευτών αναφέρει: «Η επίμονη υποστελέχωση του NHS αποτελεί πλέον σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών για τακτική και επείγουσα περίθαλψη, καθώς υπάρχει έλλειψη 12.000 γιατρών και περισσότερων από 50.000 νοσοκόμων και μαιών». Ωστόσο το Νο 10 δεν έχει «καμία αξιόπιστη στρατηγική» για την καταπολέμηση της τρομερής κατάστασης προσθέτει η έκθεση των βουλευτών.

Η εφημερίδα i γράφει ότι η κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών έχει γίνει «ολοένα και πιο τοξική» καθώς ο πόλεμος των ενημερώσεων κλιμακώνεται, πριν από μια τηλεοπτική συζήτηση απόψε στο BBC One καθώς οι υποψήφιοι αγνοούν τις εκκλήσεις των βουλευτών των Tories να μην “δίνουν κτυπήματα κάτω από τη ζώνη, ο ένας στον άλλο”. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι, η ομάδα του Rishi Sunak κατηγόρησε την αντίπαλό του, Liz Truss, για αντιπαράθεση σχετικά με την απειλή της Κίνας, ενώ η ομάδα της Truss ισχυρίστηκε ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Πεκίνου «υποστηρίζουν ουσιαστικά τον Sunak για πρωθυπουργό».

Η Daily Mail για το ίδιο θέμα γράφει ότι η «σκληρή στάση» του κυρίου Sunak αμφισβητήθηκε από την αντίπαλό του, καθώς έχει μια απάντηση από το στρατόπεδο της Liz Truss με τίτλο: “Σκληρός με την Κίνα κύριε Sunak; Τραβήξτε το άλλο”. Ο πρώην καγκελάριος αποκαλύπτοντας τη θέση του για την εξωτερική πολιτική, είπε ότι η Κίνα και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η «μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο», αλλά οι σύμμαχοι της κυρίας Truss τον κατηγόρησαν ότι είναι «ήπιος» απέναντι στη χώρα και ότι επιδιώκει στενότερους εμπορικούς δεσμούς, αναφέρει η εφημερίδα. Ο πρώην ηγέτης των Tories επίσης, ο Sir Iain Duncan Smith λέει στην εφημερίδα ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, το Υπουργείο Οικονομικών υπό την ηγεσία του κ. Sunak είχε πιέσει σκληρά για μια οικονομική συμφωνία με την Κίνα.

Η Daily Telegraph πιστεύει ότι ο πόλεμος ενημέρωσης έχει γίνει «ολοένα και πιο φρενήρης και αρνητικός» τις τελευταίες ημέρες, καθώς όπως αναφέρει, μια νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των υποψηφίων, για την Κίνα, με τον Rishi Sunak να κατηγορεί τη Liz Truss ότι βοήθησε το Πεκίνο να διεισδύσει στα βρετανικά πανεπιστήμια όταν ήταν υπουργός Παιδείας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Sunak είπε χθες το βράδυ: «Φτάνει πια. Για πάρα πολύ καιρό, οι πολιτικοί στη Βρετανία και σε ολόκληρη τη Δύση έχουν στρώσει το κόκκινο χαλί και έκλεισαν τα μάτια στην άθλια δραστηριότητα και τις φιλοδοξίες της Κίνας» για πάρα πολύ καιρό. Ο κ. Sunak δεσμεύτηκε να κλείσει όλα τα ινστιτούτα Κομφούκιου, τα οποία διδάσκουν Μανδαρινικά σε πανεπιστήμια και σχολεία, αλλά συνδέονται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, εάν γίνει πρωθυπουργός. Η ομάδα του επεσήμανε ότι εννέα από τα 31 κέντρα Κομφούκιου στη Βρετανία ιδρύθηκαν όταν η κα Truss ήταν υπουργός Παιδείας μεταξύ 2012 και 2014.

Η Daily Express μεταφέρει λεπτομέρειες για τα σχέδια της Liz Truss να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς αναφέρει ότι η κ. Truss θα αποκαλύψει αργότερα τα σχέδια για «υπερτροφοδότηση» της οικονομικής ανάπτυξης χτίζοντας μια σειρά από «νέες πόλεις με χαμηλούς φόρους». Η κ. Truss είπε ότι θα δανειζόταν περισσότερα για να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές περικοπές, παρόλο που τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν, ενώ ο κ. Sunak δήλωσε ότι θα ακολουθούσε μια πιο προσεκτική δημοσιονομική προσέγγιση. Η υπουργός Εξωτερικών θέλει να αναπτύξει τομείς υψηλής τεχνολογίας, αλλά χαμηλής νομοθεσίας, όπου επιχειρηματικές επενδύσεις μπορούν να «ανθίσουν», παρόμοιες με τις «επιχειρηματικές ζώνες» της Μάργκαρετ Θάτσερ αναφέρει η εφημερίδα.

Σχεδόν οι μισές Βρετανίδες δεν ασκούνται τακτικά, σύμφωνα με έρευνα που αποκαλύπτεται από τους Times. Η μελέτη, που συνέταξε η Nuffield Health, διαπίστωσε ότι πολλές γυναίκες εγκατέλειψαν τον αθλητισμό κατά τη διάρκεια του lockdown και μία στις τρεις δήλωσε ότι η σωματική της υγεία είχε επιδεινωθεί τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών που δεν έκαναν τακτική φυσική δραστηριότητα ήταν 34%. Σύμφωνα με τους Times, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής και μπορεί να έχει προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην υγεία του έθνους. Οι Timesαναφέρουν επίσης ότι, οι Βρετανοί παραθεριστές θα πρέπει να προετοιμαστούν να περιμένουν για ώρες σε ουρές στο Dover και στο Folkestone, για το υπόλοιπο καλοκαίρι, με την υποδομή μεταξύ καναλιών να βρίσκεται στην «κόψη του μαχαιριού» λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και των περισσότερων συνοριακών ελέγχων.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι το πρόγραμμα βοήθειας στο εξωτερικό της Βρετανίας «βρίσκεται σε σύγχυση», με το Υπουργείο Οικονομικών να μπλοκάρει «μη βασικές» νέες πληρωμές το καλοκαίρι. Η εφημερίδα λέει ότι η κίνηση οφείλεται στο ότι το κόστος της αποστολής βοήθειας στην Ουκρανία είναι πιθανό να παραβιάσει το ανώτατο όριο δαπανών που επιβλήθηκε πέρυσι του 0,5% του ΑΕΠ και περιγράφει τους αξιωματούχους που εργάζονται σε αναπτυξιακά έργα ως «έκπληκτους» που ενδέχεται να σταματήσουν τα προγράμματα. Η κυβέρνηση είπε ότι οι υπουργοί «έθεταν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση βοήθειας από το εξωτερικό, όπως η παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης στον λαό της Ουκρανίας» και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μακρά ιστορία να βοηθά άλλους την ώρα που είχαν ανάγκη. Οι Financial Times επίσης, σε άλλο άρθρο τους, αναφέρουν ότι το Πεκίνο ετοιμάζεται να ταξινομήσει τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ κινεζικές εταιρείες σε επίπεδα με βάση την ευαισθησία των δεδομένων που κατέχουν, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να διαγράψουν εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...