Βρετανικός Τύπος: «Η κρίση φυσικού αερίου δημιουργεί χάος καθώς δεκάδες επιχειρήσεις πρόκειται να καταρρεύσουν», στα πρωτοσέλιδα

βρετανική Σημαία- Οξφόρδη

Οι ανησυχίες για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Η Guardian σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει πως εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί θα αντιμετωπίσουν έναν «πολύ, πολύ δύσκολο» χειμώνα με αυξημένο κόστος.  Η εφημερίδα μιλά για έναν «Χειμώνα Δυσαρέσκειας», λέγοντας ότι οι εταιρείες προειδοποιούν ότι το σοκ των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να προκαλέσει μια τριήμερη εβδομάδα εργασίας στα εργοστάσια και να αφήσει κενά τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αν και αναφέρει ότι ο Υπουργός Εργασίας, Kwasi Kwarteng απέρριψε την ιδέα μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας, η εφημερίδα γράφει ότι οι συντηρητικοί είναι μεταξύ εκείνων που παροτρύνουν τη Downing Street να λάβει άμεσα μέτρα καθώς είναι φανερή η απειλή ότι τα νοικοκυριά “θα βυθιστούν σε δεινά”. Επισημαίνει δε, ότι ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν επίσης περικοπές στους μισθούς, καθώς και αύξηση της εθνικής ασφάλισης το επόμενο έτος.

Οι Times αναφέρουν ότι δεκάδες ενεργειακές εταιρείες  “θα αφεθούν να καταρρεύσουν”, αφού η κυβέρνηση απέκλεισε τη Δευτέρα οποιαδήποτε διάσωση για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η εφημερίδα προβλέπει ότι εκατομμύρια νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, καθώς οι πελάτες από τις χρεωκοπημένες εταιρείες θα μετακινούνται σε βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες θα τους χρεώνουν το μέγιστο επιτρεπόμενο με το υπάρχον ανώτατο όριο τιμών. Η εφημερίδα περιγράφει τις αυξήσεις των πληρωμών για πολλούς ανθρώπους, σε φτηνές συμφωνίες σταθερού επιτοκίου ως “καταστροφικές”, τονίζοντας ότι ορισμένοι προμηθευτές ενέργειας εξακολουθούν να προσφέρουν προγράμματα σταθερού επιτοκίου, αλλά με πολύ υψηλότερες χρεώσεις έως και 1.900 λίρες το χρόνο. Επικαλείται επίσης ειδικούς της βιομηχανίας που λένε ότι  όλο αυτό, ισοδυναμεί με «αύξηση τιμών» καθώς και πως φαίνεται ότι ορισμένες εταιρείες «εκμεταλλεύονται τον πανικό».

Η εφημερίδα i γράφει ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές επιχειρήσεις που θα καταρρεύσουν, ενώ αναφέρει επίσης ότι η βιομηχανία τροφίμων βρίσκεται σε αναταραχή λόγω έλλειψης CO2, με την παραγωγή κρέατος, φρέσκων λαχανικών, φρούτων, κατεψυγμένων προϊόντων και ανθρακούχων ποτών να κινδυνεύουν.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο Υπουργός Εργασίας, Kwasi Kwarteng, δέχεται πίεση από τις εταιρείες ενέργειας οι οποίες του έχουν θέσει επανειλημμένα το ζήτημα για την κατάργηση του ανώτατου ορίου τιμών, καθώς η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτοξεύτηκε σε τιμή ρεκόρ. Ωστόσο αναφέρει ότι ο κ. Kwarteng επέμεινε ότι “θα παραμείνει στη θέση του” και διαβεβαίωσε τους καταναλωτές ότι οι λογαριασμοί τους δεν θα αυξηθούν ως αποτέλεσμα της κρίσης. Και μια τελευταία λέξη για την ενεργειακή κρίση από τον σκιτσογράφο της Telegraph, Matt, ο οποίος έχει σχεδιάσει δύο άτομα με ένα τηγάνι σε μια κουζίνα υγραερίου. Ο ένας κρατάει ένα χρονόμετρο αυγών και λέει “αυτό μου δείχνει πόσος χρόνος λέει ο πάροχος φυσικού αερίου, ότι μας έχει απομείνει “.

Η Daily Express αναφέρει ότι ομάδες καταναλωτών έχουν προειδοποιήσει πως οι αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να αναγκάσουν ορισμένες οικογένειες να επιλέξουν «μεταξύ θέρμανσης ή φαγητού» και ότι επίκειται ένας «χειμώνας χάους». Αλλά καταλήγοντας σε  μια πιο καθησυχαστική άποψη για τους καταναλωτές, η εφημερίδα αναδεικνύει μια υπόσχεση από την κυβέρνηση στον τίτλο της: “Θα σας προστατεύσουμε από τη μάστιγα των αυξημένων λογαριασμών καυσίμων”.  Ο κ. Kwarteng επέκρινε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η χώρα θα μπορούσε να πληγεί από έλλειψη παροχής φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα: «Η Βρετανία επωφελείται από την ύπαρξη μιας ποικιλίας πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Έχουμε επαρκή χωρητικότητα και περισσότερη από επαρκή ικανότητα για να καλύψουμε τη ζήτηση και δεν αναμένουμε να επέλθουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης φέτος το χειμώνα.

Οι Financial Times γράφουν ότι ο υπουργός επιχειρήσεων επέμεινε ότι «δεν τίθεται θέμα σβησίματος των φώτων» αυτό το χειμώνα, αν και οι περισσότερες εταιρείες ενέργειας αναμένεται να καταρρεύσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Αναφερόμενη σε ένα άλλο θέμα, η Sun δημοσιεύει φωτογραφίες στην πρώτη της σελίδα, μιας μητέρας, των δύο παιδιών της, ηλικίας 13 και 11 ετών  και του 11χρονου φίλου της κόρης της που δολοφονήθηκαν σε ένα σπίτι στο Derbyshire. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν  σε μια αγρυπνία στο Killamarsh χθες το βράδυ, ενώ ένας άνδρας συνελήφθη.

Η Metro ασχολείται με το ίδιο θέμα, λέγοντας ότι ο Jason Bennett φαινόταν «καταρρακωμένος» από τον θάνατο του 13χρονου γιου του John Paul και της 11χρονης κόρης του Lacey και δήλωσε την ώρα που άφηνε λουλούδια στην σκηνή του εγκλήματος τη Δευτέρα: «Η καρδιά μου έσπασε σε ένα εκατομμύριο κομμάτια.»

Μια μέρα αφότου η Daily Mail  ξεκίνησε μια εκστρατεία για τη βελτίωση της πρόσβασης στους οικογενειακούς γιατρούς, η Downing Street είπε: «Το κοινό μπορεί σωστά να επιλέξει να θέλει να δει τον γιατρό του πρόσωπο με πρόσωπο και οι πρακτικές του γιατρού θα πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα αυτή στους ασθενείς τους». Ο Μπόρις Τζόνσον πίεσε χθες το βράδυ τους γιατρούς για να προσφέρουν περισσότερα ζωντανά ραντεβού με τους ασθενείς τους, ενώ η εφημερίδα περιγράφει την δήλωση του εκπροσώπου του πρωθυπουργού ότι, «κάθε ασθενής έχει το δικαίωμα σε ραντεβού πρόσωπο με πρόσωπο» ως “ισχυρή παρέμβαση”. Φιλανθρωπικά ιδρύματα και πολιτικοί απεύθυναν έκκληση στον Πρωθυπουργό να ενεργήσει άμεσα εν μέσω φόβων ότι οι καρκίνοι και άλλες σοβαρές παθήσεις υγείας αυξάνονται με τις διαγνώσεις μέσω τηλεφώνου και βίντεο. Μόλις το 57% των ραντεβού με τον γιατρό είναι τώρα προσωπικά, σε σύγκριση με το 80% πριν από την πανδημία. «Η σχέση μεταξύ του γιατρού και του ασθενούς του εξαρτάται πραγματικά από την προσωπική συνάντησή τους», δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας Κένεθ Κλαρκ. «Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς μπορεί κάποιος να διαγνώσει με απόλυτη ακρίβεια τα συμπτώματα από το τηλέφωνο. Νομίζω ότι τα ραντεβού πρόσωπο με πρόσωπο θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία και δεν βλέπω γιατί δεν μπορούν ». Οι γιατροί λένε ότι τα ραντεβού μέσω τηλεφώνου και βίντεο, τους επιτρέπουν να εξετάσουν περισσότερους ασθενείς.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...