Βρετανικός Τύπος: «Η Liz Truss κατευθείαν στη δουλειά για να αντιμετωπίσει την κρίση», στα πρωτοσέλιδα

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας Λιζ Τρας

«Κατευθείαν στη δουλειά», γράφουν οι Times καθώς αναφέρουν ότι η κα Truss αναμένεται να παγώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για κάθε νοικοκυριό σε μία από τις πρώτες της πράξεις στη νέα της αξίωμα, εν μέσω φόβων για μαζικές χρεοκοπίες, με ορισμένες παμπ και εστιατόρια να αντιμετωπίζουν επταπλάσια αύξηση του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι προτάσεις της θα δεσμεύουν τον φορολογούμενο να πληρώσει τους λογαριασμούς της ενέργειας, πέρα ​​από ένα ορισμένο επίπεδο, για να σταματήσει τις εκτεταμένες δυσκολίες. Η κα Truss, η οποία είναι η τρίτη γυναίκα που γίνεται πρωθυπουργός, πρέπει πρώτα να διορίσει υπουργικό συμβούλιο. Εν τω μεταξύ, παρόλο που ο ηττημένος υποψήφιος για την ηγεσία Rishi Sunak, ο πρώην καγκελάριος, δήλωσε ότι θα της παρέχει την «πλήρη στήριξή του», δεν αναμένεται να λάβει υπουργική θέση. Ο Υπουργός Επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng αναμένεται να προαχθεί σε καγκελάριο, με την πρώην αντίπαλο για την ηγεσία Suella Braverman ως υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Παιδείας James Cleverly να μεταβαίνει στο ΥπΕξ. Δύο υπουργοί που δεν θα κάθονται στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου είναι η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel και η υπουργός Πολιτισμού Nadine Dorries, οι οποίες λέγεται ότι θα παραιτηθούν παραμένοντας στο πλευρό του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρώσει τη θητεία του στην Downing Street με μια αποχαιρετιστήρια ομιλία, έξω από το Νο 10, σήμερα το πρωί.

«Έρχεται η ώρα, έρχεται η γυναίκα» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Daily Mail, η οποία γράφει ότι κανένας πρωθυπουργός από τότε που εξελέγει η Μάργκαρετ Θάτσερ, «δεν αντιμετώπισε πιο σκληρή κατάσταση» και υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι η κα Truss είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός των Συντηρητικών. Η κυρία Truss σχεδιάζει μια στρατηγική «σοκ και δέος» για τους λογαριασμούς ενέργειας, τους φόρους και το NHS για να «δώσει το στίγμα της». Στην ομιλία της, η κα Truss υποσχέθηκε να «ανταποκριθεί στην ενεργειακή κρίση», ενώ οι λεπτομέρειες των σχεδίων της, που πρόκειται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, παραμένουν ασαφείς. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι στις εταιρείες ενέργειας θα προσφερθούν δάνεια με κρατική υποστήριξη για να παγώσουν ή να μειώσουν τους λογαριασμούς των πελατών, πριν τους αποπληρώσουν σε διάστημα 10 έως 20 ετών.

Η Guardian στρέφεται επίσης στα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυρία Truss, λέγοντας ότι η κυβέρνησή της θα ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να εκπονήσει σχέδια για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για το κόστος ζωής. Η εφημερίδα αναρωτιέται: «Αν και κέρδισε την κούρσα για να γίνει η νέα ηγέτης και πρωθυπουργός των Tories, μπορεί να αποτρέψει την επικείμενη κρίση;». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, η κυρία Truss, αντιμετωπίζει έναν «δύσκολο αγώνα» να κερδίσει τους βουλευτές των Συντηρητικών καθώς κληρονομεί ένα «βαθιά διχασμένο κόμμα που υστερεί στις δημοσκοπήσεις με αντάρτες που ήδη λέγεται ότι σχεδιάζουν τον πολιτικό θάνατό της». Η Guardian πιστεύει ότι η κυρία Truss θα αψηφήσει τις εκκλήσεις για ενότητα και θα διορίσει «υπουργικό συμβούλιο πιστών βουλευτών».

Η Metro αναφέρει ότι μια «ακτινοβόλος» κυρία Truss θα συναντήσει τη βασίλισσα στο Balmoral σήμερα για να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της, υποσχόμενη να «προσφέρει, προσφέρει, προσφέρει». Η Liz Truss ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Κάστρο Balmoral για να διοριστεί επίσημα πρωθυπουργός από τη Βασίλισσα, έχοντας εξασφαλίσει τη νίκη στην κούρσα ηγεσίας των Συντηρητικών. Η 47χρονη μπαίνει στο Νο 10 έχοντας υποσχεθεί ένα «τολμηρό» πρόγραμμα περικοπών φόρων σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί η οικονομία και να αποτραπεί η ύφεση. Ωστόσο, προτεραιότητα πρέπει να είναι η θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την ραγδαία άνοδο της διεθνούς τιμής της ενέργειας.

«Πιστέψτε στην Truss για να προσφέρει στη Βρετανία», δηλώνει η Daily Express η οποία σχολιάζει ότι η «αποφασιστική» νίκη της επί του Rishi Sunak την καθιστά την τρίτη γυναίκα του Συντηρητικού κόμματος που ηγείται του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το κόμμα των Tories έχει πιστέψει στην κυρία Truss για να πείσει το έθνος ότι είναι η πρωθυπουργός που μπορεί να «προσφέρει για τη Βρετανία». «Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος», παραδέχεται η εφημερίδα, αλλά προβλέπει ότι η κα Truss θα τα καταφέρει.

Η Daily Mirror έχει μια πολύ διαφορετική άποψη και βλέπει ελάχιστες προοπτικές αλλαγής στη νέα κυβέρνηση αναφέροντας  ότι οι τέσσερις πρωθυπουργοί των Συντηρητικών τα τελευταία 12 χρόνια «κατέστρεψαν την οικονομία, κατέστρεψαν τις δημόσιες υπηρεσίες μας και άφησαν εκατομμύρια σε χειρότερη θέση». Ένα κολλάζ φωτογραφιών με τον Ντέιβιντ Κάμερον, την Τερέζα Μέι, τον Μπόρις Τζόνσον και τη Λιζ Τρας καλύπτει την πρώτη σελίδα της, με τον τίτλο: «Οι ίδιοι παλιοί Tories».

Όσον αφορά τα πολιτικά της σχέδια ως πρωθυπουργού, η εφημερίδα i σχολιάζει ότι η κ. Truss καταρτίζει ήδη σχέδια με τον πιθανό καγκελάριο της, Kwasi Kwarteng, να παγώσει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών με το τρέχον μέσο ετήσιο κόστος των £1.971 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το νέο ενεργειακό κλείδωμα είναι πιθανό να είναι καθολικό και να ωφελήσει όλα τα σπίτια.

Ωστόσο, η  Daily Telegraph έχει μια διαφορετική εκδοχή, καθώς αναφέρει ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα παγώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2024, όταν αναμένονται οι επόμενες γενικές εκλογές, σύμφωνα με σχέδια που εξετάζει η επερχόμενη πρωθυπουργός και θα κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες περισσότερο από την πρόταση του Εργατικού Κόμματος να περιορίσει τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τις αρχές του 2023. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ένα πακέτο υποστήριξης θα αποκαλυφθεί την Πέμπτη, ακολουθούμενο «μέσα σε εβδομάδες» από μια ανακοίνωση για περικοπές φόρων και ένα σχέδιο για την εκκαθάριση των καθυστερήσεων του NHS.

 «Η Λιζ βάζει το πόδι της στο γκάζι», λέει η Sun. Μια κίνηση πολλών δισεκατομμυρίων λιρών θα μπορούσε να έρθει μέχρι την Πέμπτη και οι λογαριασμοί είναι πιθανό να περιοριστούν για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η νέα πρωθυπουργός σχεδιάζει μια «μαζική παρέμβαση» για να αποφύγει τη δυστυχία των νοικοκυριών και την κατάρρευση των επιχειρήσεων, ενώ θα αρχίσει αμέσως να εργάζεται για ένα διετές πακέτο ενεργειακής ανακούφισης που θα μπορούσε να κοστίσει έως και 100 δισεκατομμύρια λίρες. Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι ο πιθανός καγκελάριος της, Kwasi Kwarteng,  σταθμίζει εάν τα χρήματα για την παρέμβαση θα πρέπει να ανακτηθούν από τη γενική φορολογία ή μέσω μελλοντικής εισφοράς στους λογαριασμούς καταναλωτών – προσθέτοντας ότι η τελευταία μπορεί να είναι “πολιτικά προβληματική”.

Με ένα τυπικά επικριτικό πρωτοσέλιδο, η Daily Star σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα της πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον με φωτογραφίες του σε διάφορες πόζες, συνοψίζει τις ημέρες στην εξουσία του ως το «τέλος ενός λάθους», ως ένα «παράξενο όνειρο πυρετού 1.139 ημερών», καταλήγοντας: «Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα τα πάει λίγο καλύτερα».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...