Βρετανικός Τύπος: «Η ομιλία του πρωθυπουργού στην Ουκρανία» και «Φρουροί εξαπατήθηκαν από “ιερέα”», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Η Ουκρανία είναι έτοιμη για την «καλύτερη ώρα της», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph. Είναι μια προεπισκόπηση της ομιλίας του Μπόρις Τζόνσον που θα μεταδοθεί στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας σήμερα Τρίτη. Ο Τζόνσον θα γίνει έτσι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που θα μιλήσει στο ουκρανικό κοινοβούλιο μετά την εισβολή της Ρωσίας. Αναμένεται να επαναλάβει τα λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ, το 1940 στο Κοινοβούλιο, όταν προέτρεψε τη Βρετανία να συνεχίσει να πολεμά τον Αδόλφο Χίτλερ, όπως έκανε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodomyr Zelensky με τους βρετανούς βουλευτές τον Μάρτιο, χαρακτηρίζοντας την αντίσταση της Ουκρανίας ως την «καλύτερη ώρα». Μέσω σύνδεσης βίντεο με το Κίεβο, ο κ. Τζόνσον θα υποσχεθεί ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο θα περιλαμβάνει εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, σύστημα ραντάρ, παρεμβολές GPS και συσκευές νυχτερινής όρασης. Η εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών για τις εξωτερικές υποθέσεις, Layla Moran, είπε ότι η Ουκρανία χρειαζόταν τα όπλα πριν από μια εβδομάδα και αναρωτήθηκε εάν ο πρωθυπουργός είχε κάνει μια “βαθιά κυνική” κίνηση για να καθυστερήσει την ανακοίνωση για την εβδομάδα των τοπικών εκλογών. Η πρώτη σελίδα φέρει επίσης μια φωτογραφία του παγκόσμιου πρωταθλητή του σνούκερ Ronnie O’Sullivan. Υπήρξαν συγκινητικές σκηνές στο σνούκερ στο Sheffield χθες το βράδυ, καθώς ο O’Sullivan ισοφάρισε το ρεκόρ της σύγχρονης εποχής του Stephen Hendry με επτά Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Οι Times παρουσιάζουν την ομιλία του κ. Τζόνσον στην πρώτη τους σελίδα, αλλά το κύριο θέμα τους είναι ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός δημιουργεί τρύπα 7.000 λιρών στις συντάξεις. Η εφημερίδα αναφέρει ότι λόγω της αποτυχίας να αποδειχθούν τα οφέλη τέτοιων προγραμμάτων του ιδιωτικού τομέα έναντι του πληθωρισμού, οι συνταξιούχοι πρόκειται να υποστούν πλήγμα 400 λιρών φέτος, το οποίο θα μπορούσε να ανέλθει σε 4.000 £ κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η Guardian αναφέρει ότι η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ αντιμετωπίζει μαζικές αγωγές από Ουκρανούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στο να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς προετοιμάζεται μια ομαδική αγωγή για λογαριασμό όσων υπέβαλαν αίτηση να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από εβδομάδες, αλλά έχουν κολλήσει σε «χαοτικές» γραφειοκρατικές εκκρεμότητες με τις βίζες τους. Οργανώσεις είπαν στην εφημερίδα ότι οι καθυστερήσεις επιδεινώνουν το τραύμα των ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι μόνο το 15% από τους 74.000 Ουκρανούς, που υπέβαλαν αίτηση στο πλαίσιο του προγράμματος χορηγιών, έχουν φτάσει στη Βρετανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι ξεκίνησε ένα από τα ταχύτερα και μεγαλύτερα προγράμματα έκδοσης βίζας στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι οι βίζες διεκπεραιώνονται τώρα «όσο γρήγορα εισέρχονται».

Η Sun αναφέρεται σε μια έρευνα ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού ένας απατεώνας αφέθηκε να μπει σε στρατόπεδο και στη συνέχεια έμεινε τη νύχτα αφού προσποιήθηκε ότι ήταν ιερέας και οι φρουροί του Coldstream κοντά στο Κάστρο του Windsor εξαπατήθηκαν.  Δεν έγινε αντιληπτός ακόμη και αφού είπε στους αξιωματικούς ότι είχε εκπαιδευτεί ως πιλότος δοκιμής καθίσματος εκτοξευτήρα και ότι είχε υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις εσωτερικών οργάνων ανθεκτικών στις δυνάμεις G, ενώ καυχήθηκε επίσης ότι έλαβε κι ένα μετάλλιο ανδρείας στον πόλεμο του Ιράκ. Παραδόξως, οι στρατιώτες του επέτρεψαν να μπει στο στρατόπεδο της Βικτόρια, λίγα μέτρα από το Κάστρο του Windsor, χωρίς να δείξει ταυτότητα ή διαπιστευτήρια. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ήταν ιερέας και φίλος του πατέρα των Φρουρών του Coldstream. Ο απατεώνας έλεγε περισσότερες ιστορίες καθώς περνούσε τη νύχτα στους κοιτώνες των αξιωματικών και ενώ οι υποψίες αυξάνονταν, του έδωσαν κατάλυμα για τη νύχτα. Πηγές αναφέρουν ότι ο συναγερμός σήμανε τελικά το επόμενο πρωί αφού είχε φάει πρωινό και εν τέλει αστυνομικοί τον συνόδευσαν από τις εγκαταστάσεις λίγες ώρες πριν η βασίλισσα, που είχε περάσει το Πάσχα στο Sandringham, επιστρέψει στο Windsor.

Η βασίλισσα κινδύνευσε από μια «γκάφα του βασιλικού φρουρού» που άφησε έναν απατεώνα στο Κάστρο του Windsor, σύμφωνα με τη Metro, η οποία λέει πως ο εισβολέας που υποδυόταν τον ιερέα μπόρεσε να διεισδύσει στους στρατώνες δίπλα στο κάστρο, αφού προσποιήθηκε ότι ήταν φίλος του πατέρα των Φρουρών Coldstream, στη βάση. Το υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε έρευνα για το πώς ο εισβολέας μπόρεσε να περάσει σχεδόν 16 ώρες με τα στρατεύματα, αναφέρει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα i ασχολείται με την εσωτερική διαμάχη των Tories ενόψει των τοπικών εκλογών αποκαλύπτοντας ότι οι υπουργοί βρίσκονται σε διεργασίες την ηγεσία με τον πιθανό υποψήφιο Jeremy Hunt να δέχεται πυρά. Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκατοντάδες έδρες κινδυνεύουν στη μεγαλύτερη εκλογική δοκιμασία μετά το σκάνδαλο Partygate, με τους ακτιβιστές να προειδοποιούν ότι οι «ελιγμοί» του κ. Hunt αποσπούν την προσοχή. Παράλληλα προειδοποιεί ότι οι Συντηρητικοί προετοιμάζονται για τα χειρότερα τοπικά τους αποτελέσματα από τη δεκαετία του 1990, όταν ο Τόνι Μπλερ ήταν επικεφαλής του Εργατικού κόμματος. Με βάση τις προβλέψεις της έρευνας, οι Tories θα μπορούσαν να χάσουν τον έλεγχο έξι συμβουλίων – συμπεριλαμβανομένων των ναυαρχίδων τους, Wandsworth και Westminster – ενώ οι Εργατικοί θα μπορούσαν να κερδίσουν 16 συμβούλια. Όμως ο βετεράνος δημοσκόπος, Sir John Curtice, λέει ότι η ζημιά θα μπορούσε να μειωθεί από τον περιορισμένο αριθμό εδρών των Tories έξω από το Λονδίνο.

Η Daily Express λέει ότι ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να «ανεβάσει επίπεδο» μετατρέποντας τη «γενιά ενοικιαστών, σε γενιά ιδιοκτητών» με δικαίωμα αγοράς παρόμοια με την εμβληματική κίνηση αγοράς κατοικίας της Μάργκαρετ Θάτσερ που άλλαξε τις ζωές εκατομμυρίων, καθώς επέτρεπε στους ενοικιαστές δημοτικών κατοικιών να αγοράζουν τα σπίτια τους με εκπτώσεις έως και 70%. Το σύστημα αυτό ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς πολιτικές της κυρίας Θάτσερ και η αύξηση της ιδιοκτησίας κατοικίας σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς περισσότερα από δύο εκατομμύρια ακίνητα αγοράστηκαν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης το 1980. Οι ενοικιαστές διατήρησαν το δικαίωμα αγοράς όταν τα τοπικά συμβούλια μεταβίβασαν τις περιουσίες τους σε οικιστικούς συλλόγους. Ο πρώην υπουργός, Andrea Leadsom, είπε ότι το σχέδιο θα πήγαινε καλά με το εκλογικό σώμα, προσθέτοντας: «Ο κόσμος θα το καλωσορίσει». Εάν το σύστημα αναβιώσει, εκατομμύρια ενοικιαστές θα μπορούσαν να ανέβουν στο πρώτο σκαλί της στέγασης. Οι γνώστες της Downing Street είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να αναφερθούν λεπτομέρειες, αλλά «εξετάζονται οι επιλογές». Ο Πρωθυπουργός εξετάζει προτάσεις για να δοθεί το δικαίωμα σε 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, να αγοράσουν τα ακίνητά τους με μειωμένη τιμή. Το σχέδιο του προέκυψε, καθώς έφτασε στην προεκλογική εκστρατεία στα βορειοανατολικά ενόψει των τοπικών εκλογών της Πέμπτης.

«Πού πήγαν οι γιατροί μας;» είναι το ερώτημα που τίθεται από την Daily Mail. Όπως λέει, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μόνο ένας οικογενειακός γιατρός για κάθε 2.200 ασθενείς, λόγω των ελλείψεων προσωπικού του NHS. Επιπλέον 3,1 εκατομμύρια ασθενείς έχουν καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2017, αλλά ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών έχει μειωθεί κατά 1.343. Η κυβέρνηση λέει ότι έχει διαθέσει 520 εκατομμύρια £ για την επέκταση της ικανότητας γενικής ιατρικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Daily Mail  κάνει λόγο για «κατακερματισμένα και βρώμικα νοσοκομεία που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών» και σαν πρόσφατο περιστατικο αναφέρει την περίπτωση ενός ασθενή σε αναπνευστήρα που είχε παγιδευτεί σε χαλασμένο ανελκυστήρα για 35 λεπτά. Ωστόσο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας λέει στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση “παραδίδει το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατασκευής νοσοκομείων σε μια γενιά”.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον συμμετείχε στην “τελική πίεση” για να πείσει τον σχεδιαστή τσιπ Arm να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ιάπωνας ιδιοκτήτης Softbank της βρετανικής εταιρείας τεχνολογίας έχει προτίμηση για εισαγωγή στη Νέα Υόρκη.

Η Daily Mirror αναφέρει ότι ο κύριος ύποπτος για την εξαφάνιση της Madeleine McCann πριν από 15 χρόνια δεν έχει απολυθεί υπό όρους. Ο Christian Brueckner χαρακτηρίστηκε από ένα δικαστήριο ως «κίνδυνος για την κοινωνία», αναφέρει. Οι γονείς της Maddie ζητούν απαντήσεις σχετικά με το «πραγματικά φρικτό έγκλημα» ενόψει της επετείου των 15 ετών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι γονείς της Madeleine McCann είπαν ότι «θα είναι πάντα κόρη μας» σε ένα συγκλονιστικό νέο μήνυμα. Η Kate και ο Gerry McCann έχουν ορκιστεί να βρουν τι συνέβη στο μικρό παιδί στις 3 Μαΐου 2007. Σχεδόν 15 χρόνια μετά την εξαφάνισή της, λένε ότι είναι «σημαντικό» να βρεθεί η αλήθεια. Σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη σελίδα Find Madeleine Campaign στο Facebook, η Kate και ο Gerry McCann έγραψαν: «Φέτος συμπληρώνουμε 15 χρόνια από την τελευταία φορά που είδαμε τη Madeleine».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...